Strøm disse polske filmene fra Filomteket
Det finnes en rekke polske stjerneregissører og prisvinnende filmer, enten i strømmetjenesten Filmoteket eller på DVD/Blu-ray (se nederst).
Polske filmer du kan strømme gratis fra Filmoteket
Så lenge du har bibliotekkort kan du strømme film gratis via Filmoteket. Last ned appen Filmoteket eller se på filmoteket.no
Knife in the Water (1962) er Roman Polanskis debutfilm, og er en unik psykologisk thriller som satte sine spor i karrierene til både Polanski selv og hans etterfølgere.
Et ektepar gjør seg klare for en tur til havs. På veien dit kjører de nesten på en ung mann, og som plaster på såret tilbyr de ham å bli med dem på båten. Men vel ute til havs oppstår friksjon mellom de to mennene, en friksjon som skal komme til å utarte helt…
A Short Film About Love (1988) var opprinnelig er en del av regissør Krzysztof Kieslowski kritikerroste filmserie De ti bud. Det var gjennom disse filmene at Kieslowski fikk sitt gjennombrudd internasjonalt.
19 år gamle Tomek griper sjansen til å spionere på naboen på andre siden. Der bor Magda. Hun er eldre enn Tomek, men ikke gammel. Magda er kunstner, frigjort. Tomek er et sjenert postbud, og han bruker jobben sin for å komme nærmere henne. Det som begynner som nysgjerrig fascinasjon, utvikler seg til å bli en besettelse, og grensen mellom forelskelse og frustrasjon blir stadig mer utydelig.
Den burleske komedien Hvit (1994) er den andre filmen i Krzysztof Kieslowskis Tre-farger trilogi. Trilogien er viden anerkjent som et mesterverk innen moderne film.
En ung polakk, Karol, blir skilt fra sin kone i Paris og har dermed lite eller ingenting å leve for. Han ligger nede for telling etter en opprivende og nedverdigende seanse i retten. Han har verken jobb eller bopel og er dermed på bunnen av samfunnet. Gjennom et tilfeldig møte med en landsmann får han reise, om enn på en noe spesiell måte, tilbake til Polen.
Det er et Polen i forandring. Mulighetene er store for å slå seg opp finansielt, og dette utnytter han til fulle. Karol blir etterhvert ganske rik. Han har en eksekusjonskontrakt med mannen han traff i Paris og etterhvert planer for sin ekskone.
Regissør Pawel Pawlikowski vant Oscar for beste fremmedspråklige film for filmen Ida (2013) . Pawlikowski tar med IDA opp et kontroversielt tema i Polen: Forholdet mellom katolikker og jøder under andre verdenskrig. Den store historien og det helt personlige settes sammen til en poetisk og vakker film om å sette sin tro på prøve.
Anna mistet begge foreldrene under andre verdenskrig og vokser opp i et kloster i Polen. Som ung novise er hun på begynnelsen av 1960-tallet klar til å avlegge klosterløftene, men først må hun oppsøke sin siste gjenlevende slektning, den seksuelt frilynte og frittalende tanten Wanda. Filmen er i glødende svart-hvitt med utsøkte og nydelige billedkomposisjoner.
United States of Love (2016) er en prisvinnende film som skildrer 4 kvinners liv i et Polen i år 1990 med en litt nølende frihet etter Sovjets tilbaketog. Pressen omtaler dette som 'en virkelig bevegende kino-opplevelse'.
Kvinnen som glemte sin fortid (2018) er et suggererende og visuelt slående psykodrama om menneskesinnets mørkeste irrganger. Med sitt kjølige filmspråk og dissonante tone representerer filmen et tydelig stilbrudd for regissør Agnieszka Smoczynska, som slo igjennom med havfrueskrekkmusikalen The Lure. Smoczynskas andre spillefilm er en intens og uhyggelig gjenkjennelig fortelling om en kvinne som hjemsøkes av seg selv.
Alicja har mistet hukommelsen og dermed også sin plass i livet. Hun vet ikke hvem hun er, og i håp om at venner eller familiemedlemmer skal dra kjensel på henne, stiller hun opp i et riksdekkende tv-program. Opptredenen resulterer i kontakt med en mann som hevder at hun heter Kinga og er hans datter, og kort tid etter gjenforenes hun med foreldrene, ektemannen Krysztof og sønnen Daniel. Men uansett hvor mye tid hun tilbringer med sin angivelige familie, og uansett hvor mye hun prøver å huske, kjenner ikke Alicja igjen noen av dem.
Omtalene i denne saken er delvis basert på Filmotekets filmomtaler.