Hva leter du etter?
Lucky Luke faksimile fra albumet Daisy Town

Lucky Lukes far 100 år

Maurice de Bevere ble født 1. desember 1923 i den belgiske byen Courtrai.

Han debuterte med sin serie Lucky Luke i 1946, og tegnet nesten utelukkende denne til sin død i 2001.

Han tok pseudonymet Morris fordi det hadde en mer amerikansk klang, og Lucky Luke er jo en westernparodi. Han hadde også en serie med Rattata, vestens dummeste hund, hvor han tegnet noen album. Ifølge meg var hans beste produksjon der hvor han samarbeidet med Rene Goscinny (Asterix, Ompapa). Goscinny skrev manus, og Morris var selvfølgelig tegneren.

Maurice De Bevere fotografert i 1971 (Wikimedia Commons).

Før dette samarbeidet skrev Morris sine egne manus, og de var mindre morsomme og mørkere i tonen. Etter at Goscinny gikk bort samarbeidet Morris med en rekke manusforfattere med vekslende hell. Etter Morris sin bortgang overtok andre tegnere og manusforfattere serien, og de kom aldri opp mot den standeren Morris hadde satt.

Hvem er Lucky Luke?

Så litt om serien: Lucky er en ensom cowboy langt hjemmefra. Han trekker pistolen raskere enn sin egen skygge, og har som følgesvenn den snakkende hesten Jolly Jumper. Ofte dilter også hunden Rattata med på ferden. Hans erkefiender er de fire Dalton-brødrene. Disse er fettere av de virkelige Dalton-brødrene som Lucky Luke møtte i et av de tidligste albumene. De førstnevnte dukker opp titt og stadig og ledes av den minste og mest rabiate av dem, med navnet Joe.

Billy the kid var første album om Lucky Luke.

Utenom disse møter Lucky Luke en rekke historiske skikkelser og deltar i flere historiske hendelser. Det hele fortalt på en lettere karikert og, til tider, ufattelig morsom måte. Det eneste unntaket blir albumet Revolvermannen hvor Lucky Luke faktisk dreper sin motstander.

En tegneserie om tegneserieskapere

Så til albumet Gringos Locos skrevet av Yann og tegnet av Olivier Schwatrz. Her fortelles historien om da Morris, Andre Franquin (Tobben Sprint & co og hans geniale album Sorte sider) og Jije (Joseph Gillain) dro på studietur og ferie til USA i 1948.

Gringos locos tegneserie

Jije er mest kjent for sin westernserie Jerry Spring, men har også tegnet en rekke andre serier. Reisen innebærer at de kommer opp i en rekke viderverdigheter og hvor de slutt støter på Rene Goscinny. Albumet er på dansk og det kan synes som et uoverstigelig problem for flere av bibliotekets lånere?

Lucky Luke i dag

Så var det spørsmålet om hvorvidt denne serien ennå er relevant eller at den kan virke foreldet. Mitt svar må bli at denne serien er like relevant i dag som den var når den ble startet opp. Humoren er universell og tidløs. Ved siden av Asterix og Sprint & co vil den alltid være blant de beste fransk/belgiske humorseriene.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙