Alle elsker Lucia
Middelhavet har vært et basseng for krig og konflikt siden den første båten ble satt på vannet.
Arabere, romere, vikinger, tyrkere, venezianere og andre krigere
I Lucias siste reise bruker Vetle Lid Larssen selveste Sankta Lucia, som skal ha levd rundt år 300, som omdreiningspunkt for å fortelle en serie historier om regionen de siste 1700 årene. Det begynner med livet til Lucias selv, og hennes martyrdød.
Boka hopper videre til bestialske slag med vikinger, arabere, tyrkere og franskmenn i manesjen. Historiske kjendiser som den norske kongen Harald Hardråde og forfatter Dante dukker opp, før alt knyttes sammen i Lucias fødeby Siracusa på Sicilia i vår tid til slutt.
Hvis du likte romanen hans om norske slaver i Algerie (1001 natt), kommer du til å like denne også. Den er som forgjengeren basert på skriftlige kilder, men hakket mindre journalistisk.
Hva er det med Lucia?
Alt er velskrevet og pageturnende.
Det som mangler, er litt kontekst for en uvitende protestant som bare forbinder Lucia med boller og altfor tidlige frokoster i barnehagen rett før jul. Hvorfor ble Lucia en helgen? Hvorfor er alle så opptatt av henne i årene etter hennes død? Til tider minner boka litt om en spionfilm hvor alle er opptatt av en ting som ingen egentlig vet hva er.
Passer for deg som likte Da Vinci-koden, og, vil jeg tro, bøkene til Tom Egeland.