Livet som ung voksen - i romanform
Det er ikke alltid lett å frigjøre seg fra foreldrene sine, navigere i en verden fylt av valg og ikke minst finne ut av hvem man er og hvem man vil være.
Litteraturen kan heldigvis hjelpe få oss til å føle oss mindre alene med alle disse følelsene. Her er et utvalg av bøker om forskjellige aspekter av livet rundt 20-30-årene.
Alt jeg vet om kjærlighet
Den britiske forfatteren Dolly Alderton skriver engasjerende og rørende om sitt eget liv i 20-årene. Hun og en gruppe venninner bor i et hus i Camden, London og forsøker alle å navigere i voksenlivet med dating, festing, jobbvansker og ikke minst gjennomgripende familieproblematikker. Det er en dypt rørende, men også morsom bok med mange gøye innspill til mat på bakfulle søndager og lister over ting man absolutt ikke skulle ha gjort.
Syke søster
Tankevekkende bok om hva sykdom og død i en familie gjør for de pårørende. Alma mister sin tvillingesøster etter mange år med kamp mot en spiseforstyrrelse. Derfor har Alma aldri helt funnet fotfeste i sitt eget liv, da søsterens sykdom fylte alt. Nå reiser hun tilbake til der de vokste opp, for å søke svar og kanskje finne ro.
Forandre seg - metode
Dette er en selvbiografisk fortelling om forfatterens egen utvikling og klassereise. Eduoard, født Eddy, kommer fra en hvit underklasse i Frankrike, og da han får mulighet til å ta høyere utdanning som den første i sin familie, nøler han ikke med å komme seg vekk. Det er en sterk bok om hva vilje til forandring gjør mot et menneske og samtidig også frykten for aldri å gjøre seg fri fra det man kommer fra.
Sult
Å bli voksen er samtidig forventingen om å stifte familie på et tidspunkt. Men hva skjer når man finner ut at dette er vanskelig? Sult er en vanskelig bok å lese hvis man er kvinne rundt 30-årene. Den er ganske lett å lese, faktisk skrevet i et fantastisk fint, lett språk. Men den brenner seg inn i sjela til leseren, med setninger som ikke vil gå vekk igjen. Dette er en bok om fertilitetsbehandling, men også om å finne den store kjærlighet og om å ha et begjær etter liv.
Døgnåpent
En annerledes fortelling om et menneske som i ønsker å leve som alle andre. I Japan er det høye forventinger til kvinner - at man må finne mann, få barn og ha en god jobb så man kan spare penger opp til pensjonstiden. Men Keiko har aldri passet inn, hun har alltid vært annerledes, og nå har hun jobbet i en døgnkiosk i 15 år og har ikke tenkt seg å slutte bare fordi samfunnet og familien hennes sier at hun skal.
Få flere lesetips om dette temaet: