Hva leter du etter?
I Was A King albumcover

Indiemusikk fra Rogaland

Indiemusikk har sitt utspring i uavhengige lavbudsjettplateselskap som gir ut musikk. «Indie» er bare en omskriving av det engelske ordet independent, uavhengig på norsk. Begrepet har mistet noe av sin opprinnelige betydning, siden flere av de uavhengige plateselskapene fra 1980- og 90-tallet er oppkjøpt eller blitt en del av de store plateselskapene for lenge siden. Allikevel lever indiemusikken videre, og det gis stadig ut musikk på små selskap, gjerne styrt av artistene selv. I dagens musikkverden dominert av strømmetjenester, kan det faktisk argumenteres for at det tradisjonelle plateselskapet er et unødvendig mellomledd; veien kan nå gå direkte fra artist til lytter, fan og kjøper. Rent musikalsk kan indiemusikk inneholde det meste; rock, pop, punk, metal, elektronika, country eller croonermusikk. Felles for mange av musikerne og bandene er at de deler punkens DIY-holdning; do-it-yourself. Viljen til å gjøre ting på egenhånd, sammen med troen på eget materiale og musikalske uttrykk, er mye viktigere enn kommersielle hensyn og ren teknikk. Her er en anbefaling av noen utvalgte band og artister fra Rogaland som representerer indiemusikken og dens ulike uttrykk på en fin måte.

"Just give me Indie Rock" - Sebadoh

Gary's philosophy av The Chairs platecover

The Chairs - Gary's Philosophy (1997)

Selvfinansiert debutalbum og klassiker fra Stavangerband utgitt kun på vinyl. Dette er originalbesetningen med Vidar Osmundsen på vokal og gitar, Gary Cranner Lubovich på bassgitar og Jan Christian L. Kyvik på trommer. Her får du herlig skranglete powerpop fremført av et band som spiller med stor pondus og selvtillit, og de vet hvordan fin koring kan løfte en poplåt. The Chairs er en mix av The Kinks, Big Star, Ramones og Dinosaur Jr. Korte, presise popmelodier med fuzz og trøkk. The Chairs har senere hatt flere ulike besetninger med bl.a. Frank Svendsen, Simon Harmer, Per Oscar Storholm, Christer Knutsen, Rolf Gjesdal og Yngve Anda.

Reidar Ewing - EP (1999)

Dette er et fint eksempel på fordelen med EP-formatets begrensning. Alle de 5 sangene på denne vinylen er bra. Her er det ikke noe fyllstoff slik de fleste album har. Et skranglete lydbilde, kombinert med flotte popmelodier, gjør dette til en liten musikalsk perle. Sangen "Pale Resemblance" kan høres i filmen Mongoland. Nils Erga spiller fiolin, Marko Kanic orgel og Kristoffer Joner bidrar med tekst. Musikken er produsert av Kjetil D. Brandsdal og mastret av Erlend Sørbø. Det begynner å bli noen år siden 1999. Kan vi håpe på noen nye sanger fra oljearbeideren Wayne snart?

PS: Ewing har vært medlem i bandene 1992 Lovers og Simpy, og han var med å komponere låten «Sandnes on my mind» som ble brukt i NRK-serien «Evy og alltid» fra 2023.

The Substitutes - We Didn't Start the Fire...Billy Joel Did (2001)

Tittelen på dette albumet er alene så bra at det fortjener å bli nevnt. Heldigvis er musikken også bra. Stavangerbandet, som opprinnelig het 95 Oktan Blyfri, slekter på amerikansk indierock som Pavement, Guided By Voices og The Pixies. Musikken er lo-fi og skranglete, men vi snakker om meget dyktige musikere som også kan sin Beatles og Pink Floyd. Her får du angstfylte tekster om håpløs kjærlighet kombinert med en god dose svart humor. The Substitutes har gitt ut 3 studioalbum og noen singler. Bandet som har holdt det gående siden 1992 består av Knut Ingvar Nilsen, Stian Erga, Eirik Lye, Tore Jacobsen og Silje Salomonsen.

Lano Places Everyone likes to be lonely platecover

Lano Places - Isolation Street (2001)

Indiepop fra et band som virkelig kan skrive fine og triste popmelodier. Lano Places er sannsynligvis Norges høyest utdannende band. Vokalisten er utdannet samfunnsøkonom og bandet består også av flere leger så de kan dette med hjerte og smerte. Tittellåten «Isolation Street» ble A-listet på NRK P3 og albumet ble nominert til Alarmprisen 2002 for årets popalbum. Bandet hadde base i Bergen med medlemmer fra Stavanger og Ålesund. Lano Places fulgte opp med albumet «Walk Again» i 2002. Albumene er utgitt på det uavhengige plateselskapet CCAP i Stavanger. Vokalist og gitarist Ola Kvaløy er i dag soloartist og gav ut et nydelig album i 2022 produsert av Morten Abel og Thomas Gallatin.

Popface - Michele, I Love You (2002)

Popface fra Tasta spiller en blanding av postrock, shoegaze og indiepop. På dette albumet har de klart å perfeksjonere dynamikken mellom støy/stille og stygg/ vakker musikk. Vokalist og gitarist Frode Johannssen, som er drivkraften bak bandet, gir også ut musikk under eget navn. Popface henter mye fra band som My Bloody Valentine, Mogwai og Explosions In The Sky. Det er storslått, støyete og melodiøst på samme tid. Tekstene handler selvsagt om den vanskelige kjærligheten. Bandet har gitt ut 4 studioalbum. Det siste kom i 2022. Popface er flaggskipet fra Tasta Rock City.

Bronco Busters - Pulse Racing (2005)

Tøffe damer som spiller en herlig blanding av garasjerock og punkpop. Vi hører inspirasjon fra band som Ramones, Blondie, Breeders og Sleater-Kinney. Bronco Busters fra Stavanger var et av vinnerbandene av Zoom 1999 og turnerte i Norge, England og Skottland. De har sitt utspring i bandet Fille Fatale. Gruppen består av Siri Eriksen på vokal, Malin Storm Andersen på gitar, og Anne Liv Tresselt på trommer. Tidligere medlemmer er Maria Kartveit og Hedvig Mollestad. Gitartemaet på låten «Running out of Class» er så fengende at jeg må spille den på repeat opptil flere ganger hvert år. Hva mer kan man forlange av et band?

We are the Teeny Grownups platecover

Teeny Grownups - We Are The Teeny Grownups (2006)

Kanskje det beste eksempelet på ekte skranglerock fra Rogaland. Her dyrkes den upolerte og skjeve musikken til fingerspissene. Ledet av vokalist (og bibliotekar) Ebbe Helberg sammen med bl.a. journalist Leif Tore Lindø får vi servert 15 sanger om de viktige tingene i livet, som å starte band, gå på rockekonserter, hva vi skal spise til middag, om vi bruker for mye tid foran pc-en, og det å føle seg som tenåring igjen. Teeny Grownups henter inspirasjon fra band som The Kinks, The Tables, The Loch Ness Mouse og Pavement. De har blitt omtalt som lyden av evig sommer. En fin merkelapp det. Helberg spiller i dag i bandet Brillejesus.

I Was A King - You Love It Here (2012)

I Was A King fra Egersund er den fremste eksponenten for indierock fra Rogaland de siste 15 årene. Bandet er ledet av vokalist og gitarist Frode Strømstad, og Anne Lise Frøkedal på gitar, vokal og kor. Førstelåten «Frozen Disease» setter standarden; nydelig melankolsk popmusikk slik Teenage Fanclub og The Apples in Stereo lager. Vi kunne valgt alle albumene til bandet. De har hatt en imponerende kontinuitet og kvalitet i alt de foretar seg og burde hatt et mye større publikum. Det synes ikke å bry dem så mye. De bare kjører på videre med sine greier. I Was A King er et av Norges aller beste band uansett sjanger. Få det lånt og hørt!

Hovering Orville - Hello Hollow (2013)

Band fra Bryne som opprinnelig var enmannsprosjektet til Birger Bekkeheien innenfor sjangeren americana og country. På dette albumet er bandet blitt en trio som serverer oss mørk og drivende rock. De kan minne om britiske band som Radiohead og Placebo sammen med en dose amerikansk ørkenrock. Det er tungt og melankolsk og fengende på samme tid. Bandet tar sjansen på å prøve noe nytt og er blitt mye skarpere i kantene. Amerikanske Ashley Stubbert, som jobber i Stavanger, er produsent og det hever kvaliteten. Det lukter faktisk internasjonal klasse over dette albumet.

Frøkedal - Hold On Dreamer (2016)

Anne Lise Frøkedal gir ut soloplater i tillegg til å være medlem i I Was A King, Harry’s Gym, Misty Coast, Lady Hardanger, gitarist i bandet til Tønes og studiomusiker på en rekke andre plater. «Hold On Dreamer» er hennes debutalbum og ble nominert til Spellemannprisen i 2016 i kategorien indie. Musikken er mest inspirert av 1960- og 1970-tallet; hippiemusikk og artister som The Velvet Underground, Incredible String Band og Judee Sill. Ikke så veldig indierock i uttrykket altså, men Frøkedal er en artist som følger sine egne preferanser og styrer musikken i den retning hun selv ønsker. Og det er veldig indie! Hun er en usedvanlig begavet låtskriver, gitarist, sanger og forfatter. Frøkedal kan oppleves på Kapittelfestivalen i Stavanger i september 2024.

PS: For å være helt korrekt så er Frøkedal fra Etne i Vestland fylke, men hun har gått på skole i Haugesund og spiller med så mange bra artister fra Rogaland at hun får plass her.

Beachheads - Beachheads (2017)

Noen blir kanskje overrasket over at medlemmer fra beinharde metalband som Kvelertak og Overthrow står bak dette albumet. Fine popmelodier, et litt skranglete lydbilde og et platecover med 80-talls pastellfarger. Men alle vet at metalfolk er snille og myke på bunn. Beachheads er powerpop inspirert av 80- og 90-tallsband band som Hüsker Du, The Replacements, The Posies,- og Weezer. Ekstremt fengende og lett å like for alle med sans for gode melodier. Beachheads er Børhild Haughom (The Shock!) på vokal, Vidar Landa (Kvelertak) på gitar, Marvin Nygaard (Kvelertak) på bass og Espen Kvaløy (Overthrow) på trommer.

The Hurt - Elsewhere (2022)

The Hurt er Leif Harald Flikkeid fra Sola og Jo Tandrevold fra Sandnes. De to har samarbeidet i mange år i band som Not From America og World at Large. Låten «Born To End» av World at Large burde vært en stor internasjonal hit. Flikkeid gir også ut musikk under navnet Trim Solo, mens Tandrevold har en fortid i det klassiske metalbandet Osiris og er daglig leder av interesseorganisasjonen Bandorg. The Hurt er lyden av 80-talls elektropop og alternativ rock fra 90-tallet. Vi hører inspirasjon fra artister som Depeche Mode, Kate Bush, A-ha, Nick Cave og Radiohead. Flikkeid og Tandrevold er to ekstremt dyktige musikere og låtskrivere som, til tross for at de aldri har blitt allemannseie, fortsetter å gi ut kvalitetsmusikk. De styrer det meste selv og musikken gis ut på eget selskap. Det er på høy tid at flere oppdager musikken til denne flotte duoen.

Svenssen - Falling Out of Fashion EP (2023)

Her får du en gjeng med godt voksne menn fra Bryne som spiller skranglete 1960-talls rock med en liten dose indiepop. Og kanskje viktigst; de har skjønt at de kuleste bandene går i like dresser, det ser jo alltid tøft ut! Inspirasjonskildene sier seg selv, og ja, vi skal til England: The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks og The Who. Svenssen har gitt ut 2 album og flere EP-er. Bandet spiller tidløs musikk som aldri går av moten. I mangel på konserttilbud startet bandet opp Ranglerockfestivalen på Bryne. I dag er festivalen en av de mest spennende i Norge, med flere store norske og internasjonale band på plakaten. Skal man få til noe må man tydeligvis bare gjøre det selv. Svenssen er et ekte DIY-band. Jedo!

The Who har Big Ben i London, men Svenssen har Høghuset på Bryne. Det er jo bøse. Heia Bryne!

Tore Meberg - Diverse 1995-2024

Her snakker vi om en musiker og sanger som har jobbet under radaren til folk flest siden midten av 1990-tallet. Tore Meberg fra Sandnes har vært involvert i mange band og gitt ut et stort antall album. Empty Lives og The Colony slekter på tung melankolsk, britisk indiemusikk som Joy Division, The Cure og The Smiths. The Love Revolt er mer poprock à la The Killers, mens Czechoslovakia var Mebergs elektronikaprosjekt. Han har også vært medlem i post-grungebandet Watershed sammen med de to gitaristene i Skambankt. De siste årene har han gitt ut flere fine soloalbum med godt gjennomarbeidede og orkestrerte poplåter. Nå snakker vi croonermusikk av type Scott Walker, Richard Hawley og The Divine Comedy. I låten «Faustian Man» fra 2023 klarer han det kunststykket å få en saksofonsolo til å høres kul ut i en rockelåt (produsent Tollak Kalvatn Friestad, saksofon Jørgen Aasland). Meberg er, for å si det litt pompøst, en musikalsk renessansemann, som fortjener å nå ut til et mye større publikum.

Hør på spillelisten Indiemusikk fra Rogaland:

Sjekk også vår egen wiki og diskografi Rogalyd.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙