Helle Helle og fem andre danske forfattere du bør kjenne til
Vi har satt vår danske litteraturformidler, Nana, på saken om å formidle dansk samtidslitteratur i anledning Helle Helle sitt besøk.
Hafni forteller, BOB og de
Helle Helle debuterte i 1993, og siden da har hennes bøker satt sterke spor etter seg i dansk og nordisk litteratur.
I 2019 gav hun ut romanen de som er en sorgmunter skildring av et mor-datter-forhold. En fortelling om kjærlighet, sykdom og gymnaslivet på åttitallet.
I 2022 kom romanen BOB ut. Den handler om den unge mannen, Bob, som flytter fra Lolland til København. Bob er kjæresten til den unge jenten i boka de, og han sliter med å finne sin plass i storbyen, borte fra alt og alle han kjenner.
I februar 2024 kommer Helle Helle ut med boken Hafni forteller, som betegnes som hennes hittil mørkeste bok. Hun er fremdes like morsom, men den sorgmuntre tonen har fått seg et rykk. Hafni var en biperson i de, og sammenhengen mellem de 3 bøkene kan sees i et nytt lys etter denne boken.
Helle Helle fortsetter å overraske, og så er hun fremdeles dronningen av "første setninger" i nordisk litteratur hvis du spør meg:
"Senere går hun over jordene med et blomkålhode." - de
5 andre danske forfattere du bør kjenne til
Jordisk av Theis Ørntoft
Jordisk er et svært ambisjøst verk om grunnstoffene som utgjør et menneskeliv. Det er en tidsrelevant slektsroman om kjærlighet og arbeidsliv, natur og kapitalisme, om gull, sølv, olje, marmor og Vestens langsomme undergang.
Ørntoft ble kjent i Danmark i 2014 med sin diktsamling "Digte 2024" (Dikt 2014 på norsk) som er en slags dommedags-diktsamling om å leve på starten av en apokalypse. Ørntoft er opptatt av å kritisere kapitalismens tak i det moderne samfunnet, og bøkene hans går inn i rekken av skjønnlitterære verker som behandler klimakrisen.
Jordisk kommer på norsk i april 2024.
Sult av Tine Høeg
Sult er en utrolig vakker, sanselig og sterk roman om de følelsesmessige og kropslige konsekvenser og betingelser med å være i fertilitetsbehandling.
Dette er en bok som insisterer på å vise de mange sidene av livet i fertilitetsbehandling. Å være en person i fertilitetssystemet og ha en partner som ikke eksisterer i det systemet. Men det er også en bok som nyanserer denne "sulten" etter foreldreskap. Å være bonusmor for sin partners barn. Å håndtere sin egen sjalusi overfor sin partners foreldreskap og fellesskap med barna og deres mor.
Dette er en bok som uten tvil fyller ut et tomrom i samtalen om det moderne (kvinne)livet med alt det innebærer.
Tine Høeg er en ganske egenartet dansk litterær stemme, som fortjener mye oppmerksomhet på grunn av hennes rå og poetiske skrivestil og det personlige og gjenkjennelige universet i hennes bøker. Sult er hennes tredje roman, og den første som er blitt oversatt til norsk.
Til vanvidd, til døden av Kirsten Thorup
Kirsten Thorup er en litterær institusjon i dansk, og kanskje også nordisk litteratur. Hun har skrevet bøker siden slutten av sekstitallet, og vant blant annet Nordisk råds litteraturpris i 2017 for sin roman Erindring om kjærligheten.
I 2021 kom storverket Til vanvidd, til døden, som er en slags meditasjon over krigens galskap. Høsten 1942 følger vi en dansk krigsenke på hennes reise gjennom Tyskland mot et rekreasjonsopphold hos noen dansker som tilhører den nazistiske overklassen. Det er en veldig sterk og medrivende roman om galskapen og forførelseskraften til nazismen. Og selvfølgelig om kjærligheten og sorgen som fulgte.
Thorup har akkurat gitt ut en oppfølger til denne boken, Mørket bag dig, som vi antar også kommer på norsk. Inntil videre kan dere låne og lese den på dansk på Sølvberget.
Frank vender hjem av Kristian Bang Foss
Frank vender hjem er en bok om å bryte med den klassen man er oppvokst i, og hvor vanskelig det er å finne sin plass utenfor sitt oppvekstmiljø. Kristian Bang Foss skriver morsomt og har et skarpt blikk på det moderne samfunnet og klasseforskjeller, som fremdeles finnes selv om de skjuler seg godt.
Frank vender hjem utvikler seg til et absurd drama, som ikke skal avsløres her, men som absolutt er verd å få med seg. Jeg klukklo mens jeg leste denne boken, samtidig som jeg ble ettertenksom.
Boken er ikke oversatt til norsk, men er skrevet i et veldig lett og forståelig dansk og kan lånes på Sølvberget.
Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake av Naja Marie Aidt
Denne lille boken er ganske uavrystelig. Det er en bok om sorg, skrevet i sorgens mørkeste øyeblikk. Forfatteren mistet sin egen sønn i en ulykke, og opplevde for første gang å miste språket sitt. Hun brukte skriving og lesing til å lære seg å leve med sorgen. Boken er et sorg-manifest som har hjulpet mange mennesker i deres sorgprosses.
Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake kom ut på norsk i 2018 og forfatteren har ikke gitt ut noe siden. Akkurat nå er hun igjen aktuell med en ny roman, Øvelser i mørke, som sikkert kommer til å bli oversatt til norsk i nærmeste fremtid.