Har du sett ferdig “The Bear” og har abstinenser?
Du har vel sett The Bear? Ikke? Denne vidunderlige, kritikerroste dramaserien har restaurantbransjen som bakteppe. Serien, som handler om en særdeles talentfull kokk, finner for det meste sted i Chicago, men den tar en nydelig avstikker til gourmetbyen København i den andre sesongen. Serien gir deg lyst til å springe til nærmeste gourmetrestaurant, men kanskje vel så mye å bare lage en kylling piccata hjemme, med kjærlighet og de beste råvarer.
Serien har en original historie, et rikt (og eksentrisk) persongalleri, og skuespill av ypperste klasse – med et fantastisk ensemble i hovedrollene samt flere flotte gjesteopptredener. Og det skader heller ikke at serien er proppfull av masse kjekk musikk som er mesterlig klippet inn, og ikke minst veldig mye mørk humor.
Serien hyller gleden i å sette seg på et spisested og nyte vellaget mat servert av kunnskapsrike, profesjonelle og hyggelige servitører, og ikke minst hvor ekstremt mye arbeid som faktisk ligger bak all den gleden, og hvor mye pasjon og selvoppofring (og pur galskap) som kreves for å drive et spisested.
Hvis du ikke har sett den – se den! Hvis du har sett serien ferdig og likte den like godt som jeg gjorde (er det mulig å ikke like den???), har jeg noen tips til serier og filmer med mat i sentrum som du kan se i påvente av en ny sesong:
Serier om og rundt mat
Vi drar først til Japan: Drops of God på Apple TV + og The Makanai: Cooking for the Maiko House på Netflix er begge basert på Manga. Ja, Manga er mye mer enn vi ofte tror!
Førstnevnte serie handler nå først og fremst om ønologi – altså kunnskap om vin – og er en flerspråklig serie på tre originalspråk – engelsk, japansk og fransk.
Den sistnevnte serien er fullt og helt japansk, og er et skattkammer for fans av japansk mat.
Du kan se en ung Bradley Cooper i Kitchen Confidential. Serien er basert på boken av samme navn, skrevet av Anthony Bourdain. Du kan for øvrig også se Bradley Cooper i matfilmen Burnt (2015).
Lessons in chemistry finner du også på Apple TV +. Denne serien, som er basert på boken av samme navn, handler om kjemikeren Elizabeth som utsettes for sexisme over en lav sko, og ender opp med å lede et populært matprogram i 60-tallets USA. Brie Larson spiller hovedrollen.
Filmer om og rundt mat
En skandinavisk klassiker er Babettes Gjestebud (1987), basert på Karen Blixens novelle av samme navn.
Filmen handler om franske Babette, som flykter fra Frankrike under en av urolighetene i landet på 1800-tallet, og får bo hos søstrene Filippa og Martine i en pietistisk landsby på vestkysten av Jylland. Babette viser det seg at er en velrenommert fransk kokk, og hun får etter hvert pietistene i landsbyen til å sette pris på luksuriøs fransk mat. Denne filmen har blitt hyllet internasjonalt.
The Meny med Ralph Fiennes gir deg jo også lyst til å smake luksuriøs mat, i denne filmen mer moderne og eksperimentell gourmetmat av typen du finner på El Bulli og Noma – men etter hvert som filmen går sin gang risikerer du å sette maten i halsen. Denne bekmørke filmen blir mer en grøsser enn en hyllest til gourmetmat jo lengre uti filmen du kommer.
Men filmen er en visuell nytelse og har en særdeles original historie – og så er det jo litt festlig at restauranten i filmen, som kun er tilgjengelig med båt, er basert på Cornelius Sjømatrestaurant utenfor Bergen, som også kun er tilgjengelig med båt, og som filmskaperne har innrømmet at de ble inspirert av.
De beskrev en «klaustrofob» følelse av å være stuck på en liten øy, helt og holdent i restaurantstabens vold. Men litt skvetne og paranoide har de nok vært, så vidt meg bekjent har samtlige gjester kommet mette, fornøyde og ikke minst levende fra Cornelius Sjømatrestaurant.
Julie & Julia (2009) er i kontrast en nydelig film som er til å spise opp! Og den filmen tar oss tilbake til det klassiske franske kjøkkenet. Filmen er basert på en sann, eller rettere sagt to sanne historier:
Den ene historien er om den legendariske amerikanske TV-kokken Julia Child (1912-2004), mesterlig spilt av Meryl Streep. Child bodde flere år i Frankrike, og fikk, etter eget sigende, kjærligheten for fransk mat tent etter et velsmakende besøk på den historiske restauranten La Couronne i Rouen – noe jeg har full forståelse for da jeg selv, etter å ha bodd mange år i Rouen har hatt flere absolutt fantastiske måltider på akkurat samme restaurant. La Couronne åpnet i det herrens år 1345, så de har jo hatt et par år på å perfeksjonere seg…
La Couronne, som er verdt en tur til Rouen
Child lærte seg alt hun kunne om det klassiske franske kjøkkenet under oppholdet hennes i etterkrigstidens Frankrike. Så flyttet hun hjem og ble en berømt TV-kokk i USA, som både ble imitert, plagiert og karikert over en lav sko – hun var absolutt en inspirasjon for Norges egen Ingrid Espelid Hovig. Child drev ren misjon for fransk mat, hun gav også ut bøker om emnet.
Julia Child
Julie Powell (1973-2022), den andre personen filmen forteller om, portretteres like mesterlig av Amy Adams. Powell hadde startet en blogg i 2002, the Julie/ Julia project, hvor hun gikk gjennom 524 oppskrifter på 365 dager i en bitteliten leilighet i New York. Alle oppskriftene kom fra mesterverket Mastering the Art of French Cooking, skrevet av Julia Child i samarbeid med hennes franske venninner Simone Beck og Louisette Bertholle. Både Child og det franske kjøkkenet var nok blitt litt avleggs på tidlig 2000-tall, men bloggen til Powell ble en kjempesuksess i post – 9.11-USA, og ble senere utgitt som en bok.
Julie Powell
Filmen forteller parallelt historien om de to kvinnene, som til tross for forsøk fra Powell sin side aldri møtte hverandre. Child fikk høre om bloggen til Powell, men var ikke imponert – hun syntes ikke noe om det overfladiske bloggformatet som var en heller ny trend på den tiden, og mente det hele bare var et overfladisk stunt. Hun så dessverre ikke viktigheten og respekten for både det franske kjøkkenet og Child selv i det som Powell gjorde.
Child gikk bort i 2004, hele 91 år gammel. Powell gikk tragisk bort i 2022, bare 49 år gammel, etter komplikasjoner fra COVID. Filmen Julie & Julia er en varm og fin historie om to kvinner fra to vidt forskjellige generasjoner som begge elsket å lage mat.
Du har selvsagt nå tatt opp et abonnement på Disney + for å se The Bear og The Menu? Selv om du ikke har barn som alibi kan du da godt ta en kikk på Ratatouille (2007). Denne animasjonsfilmen forteller om den franske rotten Ratatouille som elsker gourmetmat, og blir en slags muse (pun intended), lærer og sjef for en hjelpeløs og klønete fransk kokk i Paris. En fin Disneyfilm som bare Disney kan lage, om gastronomi og matlaging, med en fin moral til slutt.
Chef (2014), av og med John Favreau, er også en flott matfilm som anbefales sterkt!
Og så kan man ikke snakke om filmer om mat uten å nevne den ultimate hyllesten til gastronomi – Cannibal Holocaust fra 1980! Huff, nå var det på tide å skifte tema…
Fjernsynskjøkken
Når det gjelder rene matprogram - altså dokumentarer, ikke fiksjon - så finnes det en drøss å velge mellom. Noen av dem skjer bare på et kjøkken, andre er mer kulinariske reiseprogram. Matprogram har vært en gjenganger siden fjernsynets barndom, og her er det så svært utvalg på så mange språk, fra så mange deler av verden og sannsynligvis på samtlige strømmetjenester, at jeg foretrekker “ingen nevnt – ingen glemt” - men jeg vil allikevel trekke frem en serie:
Taste the Nation with Padma Lakshmi slukte jeg rått! Denne serien tar for seg amerikansk mat – men ikke slik du tror. Den går gjennom maten til forskjellige folkegrupper og minoriteter i USA – og de er det mange av!!! Har du for eksempel hørt om det afro-amerikanske gullah geechee-folket som bor helt på østkysten og som har sitt eget språk og sin egen kultur? Det hadde ikke jeg heller. Indisk-amerikanske Lakshmi tar ingen snarveier i denne serien, og hun har en genuin interesse for både minoriteter og enkeltindivider.
Serien tar for seg overraskende mange folkeslag; fra den amerikanske urbefolkningen, via immigranter fra forskjellige europeiske land og kulturer, samt arabiske og jødiske miljøer og deres matskikker, afro-amerikanere - både etterkommere av slaver, som gullah geechee-folket, men også nyere immigranter fra Etiopia – til flere forskjellige asiatiske miljø i USA. Til og med den tradisjonelle maten til fattige rednecks i Appalachene blir løftet frem med kjærlighet og respekt!
Serien går i dybden i ikke bare maten, men også i kulturen, historien og personlige opplevelser til representantene fra de forskjellige kulturene som blir intervjuet. Diskriminering er ofte under lupen – Lakshmi ser på alt fra hvordan indianere ble avhengige av næringsfattige statlige rasjoner da de ble plassert på reservat langt fra jaktmarkene deres for bare noen generasjoner siden, til hvordan tyskere i Wisconsin, som hadde stolt holdt diverse mat- og bryggeritradisjoner fra gamlelandet i hevd, plutselig måtte skjule sitt opphav under og etter 2. verdenskrig.
Serien viser hvor kulturelt sammensatt, variert og fargerikt USA faktisk er, hvordan skikker flytter seg over hele verden, og den er en av få serier jeg har giddet å binge fra begynnelse til slutt. Personlig synes jeg serien var helt fantastisk! Denne serien finner du også på Disney +.
Bøker om mat
Jeg selv har elsket å lese bøker om mat siden jeg var barn. Bare det å se bilder av fristende oppskrifter, for så å lese om ingrediensene og fremgangsmåten er en stor glede. Men de kjekkeste bøkene om mat er de som er litt mer utfyllende, med litt histporie, anekdoter og personlige erfaringer.
Om mat er mer enn bare en nødvendighet for deg, så har vi en drøss med materiale du kan låne - både fag- og skjønnlitteratur, og filmer. Lag deg et deilig halvt horn med ost, skinke og piffi, ha det i mikroen til det har konsistens som et bløtkokt, bedervet egg, og klikk og lån: