Hva leter du etter?
Tobias Santelman i TV-serien Exit sesong 3 (foto NRK / Fremantle)

Filmene og seriene som får deg i Exit-humør

Hele Norges kokain-snortende finansbøller er tilbake på NRK når sesong 3 av Exit har premiere i mars. Her er filmene og seriene du bør se for å komme i stemning.

I serien følger vi fire næringslivsmenn (og deres koner), hvor fest og luksus avløses av fall og fiasko.

Serien viser baksiden av Oslos finansliv, og er en av NRKs største seriesuksesser de siste årene. I tredje sesong dreier hovedplottet seg om den norske vindkraftbransjen. Pill råtten, den også, må vi regne med.

Lyst å lade opp med filmer og serier om grenseløst rike mennesker med dårlig impulskontroll og usunne vaner? Her er noen tips. Takk til alle som bidro med innspill på sosiale medier!

Industry TV-serie filmplakat

Industry (2020-)

Britisk TV-serie hvor en gruppe unge økonomer prøver å albue seg til de beste jobbene i investeringsbanken Pierpoint & Co i London. Sendes på HBO.

Succession (2018-)

Du kjenner ikke dine nærmeste fullt ut før du har vært gjennom et arveoppgjør eller to. Å drive familiebedrift er en lignende jammerdal, skal vi tro denne serien. I Succession slåss alle mot alle i den interne maktkampen om Waystar RoyCo. Vunnet massevis av priser.

Ozark (2017-22)

Chicago-familie må flytte til landsbygda fordi faren står til knes i problemer med mafiaen. Med Laura Linney, Julia Garner og Jason Bateman. Sendes på Netflix.

Billions (2016-)

Serie fra hedgefund-miljøet i New York og Connecticut, med Damian Lewis (Homeland) og Paul Giamatti (Sideways). Lewis spiller skruppelløs finansmann, Giamatti lovens håndhever som prøver å stanse ham. De føste sesongene er best, sier mine kilder. Sendes på Viaplay.

The wolf of Wall Street poster

The wolf of Wall Street (2013)

Dette er rollen Leonardo Di Caprio skulle fått Oscar for. Han holder det gående i toppform gjennom samfulle tre timer (det er tross alt en Scorsese-film, dette). Banning, narkotika, sex-handel, svindel og dyre vaner - alt som sker i Exit skjer her også, bare i større skala.

Boardwalk empire TV-serie

Boardwalk empire (2010-14)

Kriminalitet, sprit og stilige dresser. Fra forbudstidens Atlantic City, med Steve Buscemi og Kelly MacDonald i hovedrollene.

Snabba cash filmplakat

Snabba cash (2010)

Frysa, mådderfåckare! Kokain, skytevåpen, smugling og gangstere i Stockholm, basert på Jens Lapidus' bøker. Det kom tre filmer i denne serien, og senere en TV-serie.

Rottenetter forside

Rottenetter (2009)

Ja vel, finanstriksing, lettkledde damer og drøye menn med penger og bukseseler i Stavanger? Finansmann Christian Rubeck er den som bederves. Fridtjov Såheim er den rake motsetningen til Biggen i Jul i Svingen. Bra taimet til nachspielet etter finanskrisen.

American psycho filmposter

American psycho (2000)

Bret Easton Ellis' klassiker fikser overgangen til filmformatet elegant. Christian Bale spiller Patrick Bateman, en businessmann som er over gjennomsnittet opptatt av visittkort og ekstremvold.

Sopranos TV-serie plakat

Sopranos (1999-2007)

Sopranos løftet TV-serieformatets anseelse da den kom på slutten av 1990-tallet: Plottet og persongalleriet var på høyde med det beste i romaner og filmer. Om familien Soprano og familiebusinessen deres, en mindre glamorøs gjeng enn Corleone-klanen fra Gudfaren-filmene.

Trainspotting filmplakat

Trainspotting (1996)

Den ultimate 1990-tallsfilmen, med rask klipping, mye vold, mye uglamorøs narkotikamisbruk og drøy skotsk humor. Lav dressfaktor. Gjorde Ewan McGregor til superstjerne, og en ung Kelly Macdonald (senere sett i Boardwalk empire) skinner også i denne.

Pulp fiction filmplakat

Pulp fiction (1994)

Hvorfor ikke? Narkotikabruk, voldskriminalitet og John Travolta og Samuel L. Jackson med stilige dresser.

Wall street filmplakat

Wall Street (1987)

Stål, glass, New York, børs og innsidehandel. Den ultimate jappefilmen. Jypling Charlie Sheen blir tatt under vingene til finansakrobaten Michael Douglas, og kommer i skvis mellom rikdom og moral. Martin Sheen (Charlies far i virkeligheten) dukker også opp, noe de har det gøy med i Hot shots! noen år senere. ("I loved you in Wall Street!"). Wall Street fikk sin oppfølger i 2010, med Michael Douglas og Shia LaBeouf i dress og slips.

Scarface 1983 filmplakat

Scarface (1983)

Al Pacino som kubansk narkotikakonge i Miami tidlig på 1980-tallet, med en ung og fabelaktig Michelle Pfeiffer. Visst nok Pacinos favorittrolle i karrieren. 207 forekomster av F-ordet, som var rekord for 40 år siden. En haug med udødelige sitater. "You know what capitalism is? Getting fucked!"

Superfly 1972 filmplakat

Superfly (1972)

New York og narkotika. Ron O'Neal spiller narkotikahandleren som har tenkt å komme seg ut av bransjen. Alle som har sett en halv film om temaet, vet at det ikke blir enkelt. Curtis Mayfields filmmusikk er noe av det beste som er laget.

Gudfaren 1972 filmplakat

Gudfaren (1972)

Akkurat når er det tilværelsen rakner for Corleone-familien? Jo, i det tyrkeren Sollozzo tilbyr dem å bli med på narkotikahandelen hans. Idioten Santino Corleone ydmyker pappa Corleone på møtet med Sollozzo. Tyrkeren aner splid hos Corleone-klanen, og før du vet ordet av det sendes Luca Brasi til søvn med fiskene og Sollozzo får en lei avslutning på et pastamåltid. Lærdom: Selv gangstere sliter når de begynner å lefle med narkotika.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙