Hva leter du etter?
Fra Clare Keegans bok Tre lys

Fem bøker du rekker å lese i juleferien

Selv om julen byr på mange planer med familien, kan det fremdeles godt bli tid til å lese en bok. Vi har samlet fem fantastiske bøker på under 200 sider.

Nå er året nesten tatt slutt og for mange betyr det tid til refleksjon over årets bedrifter: Fikk jeg egentlig lest det jeg gjerne ville?

Juleferien er ganske nær nå, og derfor kommer du kanskje til å ha litt tid til å rekke noen av de ting du ikke nådde i årets løp. Og selv om julen er en travel tid, vover jeg å si at du rekker å lese i hver fall èn av disse fremragende bøker under 200 sider:

Tre lys av Claire Keegan

Tre lys av Claire Keegan forside

På ganske få sider skriver irske Claire Keegan en fortelling som rører sin leser til tårer.
'Tre lys' er historien om en ung, navnløs jente som blir sendt i fosterhjem på ubestemt tid hos et barnløst ektepar, da hennes egen familie både er overbelastet med barn og mangler penger til å brødfø dem.

I sitt fosterhjem opplever jenta for første gang at noen tar vare på henne. Grunnleggende ting som kjærtegn, oppmerksomhet og å bli vasket, er noe som føles fremmed, men samtidig nødvendig.

Denne bok minner leseren om at konsekvensene av fattigdom og omsorgssvikt mot barn kan være katastrofale, og at selv den minste grad av nærvær og omsorg kan utgjøre en stor forskjell for barn som lever under vanskelige forhold.

Boken ble filmatisert i 2022 i en særdeles vakker og rørende tolkning. Filmen er på irsk gælisk og man kan nesten ikke se den uten å grine. Stor anbefaling!

Se trailer her:

Å forlate en katt av Haruki Murakami

Å forlate en katt av Haruki Murakami forside


Å forlate en katt begynner med en barndomserindring om hvordan Murakami og hans far forsøkte å kvitte seg med en katt på en strand, bare for å komme hjem og oppdage at akkurat den samme katten ventet på dem. Dette lille uløselige mysteriet blir startskuddet til en tekst som handler om det uløselige mysteriet som Murakamis far, Chiaki Murakami, var for sin sønn. Faren var, som man forstår, et menneske dypt preget av grusomhetene og tapene fra andre verdenskrig. I tillegg var han, som sønn av en buddhistisk prest, også et svært privat menneske og en far som stilte høye krav til sin egen sønn.

Murakami er en av mine yndlingsforfattere, og i denne fasen av hans forfatterskap ser det ut til at han er blitt litt sentimental. Og den siden av ham liker jeg! Det er rørende, poetisk og veldig stor litteratur!

Der hjemme av Judith Hermann

Der hjemme av Judith Hermann forside

Lett og poetisk roman om å finne sin plass og en ny begynnelse midt i livet.

Den tyske forfatteren Judith Hermann er tilbake med sin lille, sjarmerende roman Der hjemme. Romanen har tittelen Daheim på tysk, og refererer til det tyske begrepet Daheim, som beskriver et eventyrlig sted hvor man hører til, en slags utopi og entropi for det stedet hvor vi mennesker finner hjem til oss selv. Akkurat dette er det Judith Hermanns roman dreier seg om: Hva er et hjem, og hva er et menneske? Hvor har vi vår plass i denne verden fylt med sorger og gleder?

I romanen møter vi en navnløs kvinnelig hovedperson som nylig har skilt seg fra sin mann etter mange år med en utradisjonell – ikke ulykkelig – samlivssituasjon. Etter at parets felles datter har blitt voksen og flyttet hjemmefra, ser vår hovedperson ikke lenger noen grunn til å bli sammen med mannen sin. Hun flytter fra storbyen til landsbygda, til et gammelt hus, der hun begynner på en ny fase i livet. Hun jobber på en landlig kafé som broren hennes eier, skriver brev til eksmannen og lengter etter datteren sin.

Der hjemme er en melankolsk og poetisk bok, en slags meditasjon over menneskets tilhørighet til steder og de personene man kommer til å kalle hjem gjennom livet.

Andre tider av Ali Smith

Andre tider av Ali Smith forside


Andre tider av Ali Smith er en humoristisk og livsklok roman om menneskelig (mis)kommunikasjon og krisetider.

Akkurat da man lykkelig hadde glemt dagene med nedstengning og frykt for å bli smittet av Covid-19, kommer den britiske stjerneforfatteren Ali Smith med romanen Andre tider, som utspiller seg under koronadagene, da splittelsen mellom de som brukte munnbind og de som ikke gjorde det, var på sitt høyeste. Og selv om romanen er en påminnelse om at tiden for bare 2-3 år siden var helt annerledes, handler romanen først og fremst om måten vi snakker med hverandre på, og ikke minst hvordan vi mennesker handler i krisetider.

Egentlig er det ikke plottet som er det interessante ved boken. Andre tider er skrevet med språklig letthet, og man merker tydelig at forfatteren har ønsket å si noe om menneskers (mis)kommunikasjon. Da jeg var ferdig med å lese, var jeg helt andpusten og faktisk irritert over karakterenes interaksjon. Etter noen dagers refleksjon har jeg kommet frem til at Smith må ha skrevet frem denne irritasjonen for å gjøre leseren oppmerksom på hvordan vi mennesker interagerer med hverandre.

Denne boka er perfekt til de andpustne dager med familien i juleferien. Hvis man synes familien sin er litt irriterende, da bare vent til du har truffet familien Pelf i Andre tider.

BOB av Helle Helle

Bob av Helle Helle forside

Den danske forfatteren Helle Helle er mester i antydningens kunst. Noen ville kanskje kalle henne for minimalist, andre ville kalle henne for humorist.

I hver fall er BOB er bok om å vente på at livet starter. Bob er flyttet fra Lolland til København, og vet ikke helt hva han skal skal der. Han har litt jobb på et hotell i Nyhavn og så går han ellers bare rundt i København og fortaper seg i gatenavnene. Den er skrevet lett og humoristisk, med Helle Helles vanlige skarpe setninger, hvor man ikke helt vet om man skal grine eller le.

Har du ikke tid til å lese en hel roman?

Det er helt fint hvis ud ikke har tid til å sette deg og lese en hel roman. Men bare rolig! Vi kan også hjelpe deg med ennå kortere tekster: Les en novelle eller dikt!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙