Hva leter du etter?
Forfatter Geoff Dyer i båt

Lag på lag om D. H. Lawrence

Det blir sagt at en biografi mest av alt er et portrett av biografen. En ren besettelse er det, og mye annet.

En ren besettelse ligger langt unna den tradisjonelle biografien, selv om den handler om forfatter D. H. Lawrence. 

Forsøk på å skrive en biografi

Mange stilskrivere har i skoledagene fått dårlig karakter med den begrunnelsen at de hadde "bommet på oppgaven". Geoff Dyer bommer ikke bare på oppgaven om å skrive "en nøktern akademisk studie" av forfatter D. H. Lawrence, han bommer så mye at han treffer blinken ved siden av. Eller noe sånt. 

"Jeg kunne bo hvor som helst; det eneste jeg måtte gjøre, var å velge – men det var umulig å velge fordi jeg kunne bo hvor som helst. Jeg hadde ingenting som bandt meg, og derfor var det umulig å velge. Det er lett å ta valg når man har ting som står i veien – en jobb, barn som skal på skolen – men når alt man har å gå etter, er sine egne ønsker, da blir livet betydelig vanskeligere, for ikke å si uutholdelig."

I stedet for en tørr avhandling om den store dikteren, blir En ren besettelse en deilig blanding av alt mulig. Delvis reiseskildring (vi blir med fortelleren til Italia, Mexico og England, uten at han liker seg noen av stedene), dels situasjonskomikk og faktisk en god del om D. H. Lawrence også - selv om fortelleren stadig understreker at han ikke får kommet i gang med den store avhandlingen. Teksten glir elegant fra lesninger av Lawrences tekster til det fullkomne nonsens, og de gode observasjonene kommer hyppig og uanstrengt.

Mer enn Lady Chatterleys elsker

Forfatteren D. H. Lawrence er for de fleste mest kjent for Lady Chatterleys elsker (1927), oppsiktsvekkende erotisk for sin tid, og mellomkrigstidens mest smugleste bok.

Geoff Dyer er ikke så opptatt av den, men løfter fram Lawrence sine brev, hans voldsomme raserianfall og diktene. En ren besettelse er en kinesisk eske, og knask for litterater som er opptatt av sjanger og fortellerposisjoner og sånne ting. Men En ren besettelse krever ingen grunnfag i litteraturvitenskap for å nytes, den fungerer både som komedie, biografi og reiseskildring.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙