Bilde av tegneserieskaper Charles M. Schulz

En av tidenes lengste og mest populære fortellinger

Charles Monroe Schulz var en amerikansk tegneserieskaper som er mest kjent for tegneserien Peanuts/Knøttene, hvor blant andre figurene Snoopy og Charlie Brown medvirker. Schulz publiserte til sammen 17 897 striper av denne serien!

Schultz er uløselig knyttet til Peanuts/Knøttene. Den første stripen ble publisert 02.10.1950, og da Schulz gikk bort i 2000, ble serien publisert i 2600 aviser og hadde rundt 355 millioner mulige lesere. Han var også den første tegneserieskaperen som tjente mer enn en milliard dollar i løpet av sin karriere.

De viktigste karakterene i serien

Hovedpersonen i serien er Charlie Brown/Baltus Brun, og han er født til å mislykkes. Jeg har ofte prøvd å forestille meg denne karakteren i et ekteskapelig forhold, men i likhet med Schultz selv, var de begge ulykkelig forelsket i en de aldri kom til å bli sammen med.

Det mest positive innslaget i Charlie Browns tilværelse er beaglen Snoopy/Sniff. Denne lever en tilværelse hvor han er flyveress under første verdenskrig, har verdens mest velutstyrte hundehus (og allikevel sover han på taket av dette). Snoopy/Sniff ser seg selv som en aspirerende forfatter og kommer med en rekke underfundige og filosofiske betraktninger om tilværelsen.

Lucy/Sofie er kanskje en av de mest komplekse karakterene i serien. Hun er Charlie Browns argeste kritiker, til tider plageånd og samtidig hans psykiater. Hun er håpløst forelsket i et klavergeni in spe Schroeder/Schrøder, og det er ikke gjensidig. Hun er også storesøster til Linus/Espen. Han er det mest filosofiske innslaget i serien, og han har noe å si om det meste. Han har ennå ikke vokst fra suttekluten og har en inderlig tro på Olsokmannen.

Dette er de fire viktigste karakterene i serien, men den fikk etter hvert et mye større persongalleri. Den viktigste av disse må være introduksjonen av Franklin, den første fargede karakteren i serien, i 1968.

Serien har blitt adaptert til tv, film, brettspill, teater og en musikal. Boksalget har vært enormt, og i 1997 startet forlaget Fantagraphics serien The Complete Peanuts. Hans siste, av i alt 17897 striper, ble publisert søndag 13.02.2000, og var dagen etter at Charles M. Schulz gikk bort.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙