Inn for landing av Bjørn Eidsvåg og Frender (1976) platecover

Da Bjørn Eidsvåg var ung og rufsete

Hedersmannen Tormod Eikill har skrevet bok om innspillingen av Bjørn Eidsvågs første plate, Inn for landing (1976).

Utgivelsen er en del av Norske Albumklassikere, som er både en CD-serie og en bokserie. (For å låne andre bøker i serien, se nederst i artikkelen.) Eikill spilte gitar og arrangerte på Inn for landing, som solgte godt også utenfor de kristne miljøene.

Boka om Inn for landing er også et tidsdokument over det kristensosialistiske miljøet på 1970-tallet som Eidsvåg og Frender (bandet) var en del av. Eidsvågs kritiske tekster var sterk kost for enkelte kristne miljøer. Forfatteren er raus med de unge versjonene av seg selv og resten av bandet, slik man skal være med unge mennesker som brenner for noe riktig og viktig.

For meg som gikk i barnehagen på 1970-tallet, har de voksnes 1970-tall alltid framstått som et meget alvorlig, men også uhøytidelig tiår. Jeg synes boka om Inn for landing viser noe av det samme. Et sted beskrives lyden av plata som "tørr", à la lyden av The Band. Teksten er tilsvarende økonomisk, men også morsom.

Samtidig er det en sår undertone i beskrivelsen av hvordan Eidsvågs opprinnelige band etter hvert ble faset ut, og hovedpersonen gikk videre uten dem. That´s rock´n roll, som de sier.

(NB: Jeg er dundrende inhabil her. Det var Tormod som i sin tid ansatte meg i Stavanger Aftenblad, og på 70-tallet var foreldrene mine venner med flere av folkene som omtales i boka. Men boka er verd å lese, altså!)

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙