Corner er ikke mål
Snart begynner den norske fotballsesongen igjen, og gamle floskler vekkes opp av vinterdvalen.
Har du lyst å bli tribunens besserwisser, skal du lese Tallenes tale - Alt du tror om fotball er feil av Chris Anderson og David Sally. Forfatterne klarer både å underholde og forklare.
I denne boka avlives gamle myter om fotball i stor skala:
Corner er ikke mål. Det har knapt noen sammenheng med scoringer i det hele tatt. Ja, faktisk er det bare hver femte corner som ender med et skudd. 89 prosent av disse skuddene ender ikke med scoring. For å si det på enda en måte: Et Premier League-lag scorer på hjørnespark i snitt én gang per tiende kamp. Som forfatterne skriver: "Hjørnespark er nesten verdiløse, særlig tatt i betraktning den risiko de medfører for å utløse en kontring fra motstanderne mens dine egne forsvarsspillere befinner seg langt oppe på motpartens banehalvdel". Det er ikke vanskelig å spille mot lag som har fått en spiller utvist. Faren for tap øker dramatisk hvis et lag blir redusert til ti spillere. (Jeg mener jeg hørte denne klisjeen første gang etter at Norge spilte mot Italias ti mann i VM 1994, og tapte. Det var mer et unntak enn en regel, viser statistikken.) Når er lag scorer, er det ikke stor fare for at de slipper inn et mål like etter. Når denne myten lever så godt, handler det mer om menneskelig krisemaksimering enn om kalde fakta.
En sport nesten uten scoringer
Det som gjør denne fotballboka til en stor leseropplevelse, er at forfatterne klarer å ha to tanker i hodet (og på papiret) samtidig. De peker på all statistikk som finnes om fotball, hva som kan leses av den og hvordan klubber og trenere bør bruke den. Den som legger ned et skikkelig forarbeid med tallene, har en fordel overfor motstanderne.
Men fotball er en mye mer tilfeldig idrett enn andre, og derfor er det vanskeligere å lage idiotsikre taktikker basert på tallenes tale. Fotball er venting og kaos. Ta for eksempel fotballens innerste vesen, scoringene. I forhold til spilletid scores det ekstremt få mål sammenlignet med andre idretter, og scoringene skyldes ofte tilfeldigheter. Ja, det er ofte ikke laget med flest skudd som vinner kampen. "Fotballkamper kan ligne på å kaste mynt og krone", skriver de. Den gamle klisjeen om at "ballen er rund" er med andre ord presis, i motsetning til punktene jeg nevnte øverst i brødteksten.
En av de klareste konklusjonene i boken er at den viktigste faktoren for å vinne fotballkamper å holde ballen i laget. Enkelt og greit. Et lag som ikke har ballen, kan ikke score.
Fotballen er lik fra land til land
Forfatterne stikker også hull på gamle "sannheter" som at fotballen er vesensforskjellig fra land til land, og ikke minst mellom verdensdelene. Alle kjenner mytene om kynisk italiensk fotball, spansk tiki-taka, tysk maskinfotball og så videre, men klisjeene lar seg ikke bevise statistisk.
Fotballkulturen varierer nok litt, men selve spillet på banen er like globalt som sporten. Antall langpasninger, kortpasninger, scoringer og skudd på mål er nesten identisk i de fire store europeiske ligaene (England, Tyskland, Italia, Spania), viser forfatterne.
Det er like viktig å hindre mål som å score mål
Denne boka vil gi deg et annet syn på fotball. Du vil bli mer glad for at klubben din kjøpte en solid forsvarsspiller i stedet for en rådyr spiss. Du kommer til å lese toppscorerlisten på en annen måte enn før, og ikke være så opphengt i hvem som scorer hvor mange, men om de scorer kampavgjørende mål, og ikke det siste i en 4-0-seier.
Og du kommer til å irritere deg over at manageren for laget ditt venter for lenge med innbyttene når dere ligger under. Det finnes nemlig presise tall for når en trener bør sende friske bein ut på banen.