Hva leter du etter?
Portrett av Brynjar Meling i svart/hvitt. Fotograf: Jeanette Larsen

Brynjar Meling: - Tolkien? Da leser jeg heller gamle skøyteresultater.

Sigurd Hoel, Astrid Lindgren og Tom Waits er noen av ordkunstnerne som har gjort sterkt inntrykk på advokat Brynjar Meling.

Hva liker du best å lese?

Jeg er veldig svak for «krim med dybde», altså en drivende god story, men hvor det ligger en underliggende - dypere - etisk eller menneskelig problemstilling. Jeg er derfor veldig glad i John le Carré - i så måte. Så i fjor begynte jeg på nytt med alle hans bøker om George Smiley, som jeg leste i kronologisk rekkefølge. Det bragte en ny dimensjon til de enkelte bøkene, da alle referansene til historien lå friskt i minne.

Hvilken bok leste du sist?

Det er gøy når det kommer bøker fra personer eller områder som du kjenner. Jeg var så heldig at jeg fikk de tre første bøkene (så langt de han har publisert) av tingrettsdommer Espen Skjerven her i Sør-Rogaland tingrett. Han har bragt dette med «krim med mening» til «min» rettssal og mitt miljø. Selv om problemstillingene er mer jordnære enn le Carré sitt spionthriller-univers, så inviterer Skjerven til «undring». Jeg anbefaler å begynne med hans bok Slakt fra 2019. [Red. anm.: Skjerven har bokprat på Sølvberget 23. mars - skaff deg gratisbilletter her.]

Har du et favorittord eller -uttrykk?

Jeg leser ikke bare krim. En bok som gjorde et stort inntrykk er En dag i oktober av Sigurd Hoel. Den handler om 14-15 timer i et destruktivt forhold mellom en Dr. Arvid Ravn og hans kone Tordis. Den må leses i sammenheng, hvor du følger paret og beboerne i leiegården time for time, etter at de har blitt forstyrret av Tordis sitt skrik om ettermiddagen. Skal ikke røpe for mye, men boken slutter med «nede i gaten kom en barhodet mann løpende». Den setningen har brent seg fast i snart 40 år.

Fortell om noe du har lest i det siste som engasjerte deg.

Jeg arbeider med en sak hvor en reineier er tiltalt for å ha skutt tre bjørner. Det har tvunget meg inn i en rekke konvensjonstekster. Uten å komplisere det for mye, så er altså Norge - etter Bern-konvensjonen -forpliktet til å ivareta naturmangfoldet. Noe som igjen har medført at bjørnestammen er fredet.

På den andre siden er vi gjennom ILO-konvensjonen forpliktet til å respektere urfolkenes rettigheter. I Norges tilfelle gjelder dette samene. Så er spørsmålet hvordan man skal kombinere disse to forpliktelsene - når den samiske reineieren får hele livsgrunnlaget revet bort under seg, når rovdyrpolitikken medfører at 60% av kalvene blir drept av bjørn før deres første sommer er omme. Nerdete - men spennende.

Er det en bok du husker spesielt godt fra barndommen?

Ja. Flere. Jeg husker første gang jeg leste Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. Det er heavy tematikk og dramatikk. Som vel peaker det meste på tristhetsskalaen. Det var en sterk opplevelse for en niåring.

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren

Er det noen bøker eller tekster du stadig kommer tilbake til?

Jeg er glad i musikk. Og det er mye god tekst i god musikk. Så det dukker stadig opp strofer - særlig fra Tom Waits sin katalog. Han har en fantastisk formidlingsevne. For eksempel i "Christmas card from a hooker in Minneapolis”, hvor hun innledningsvis skriver om hvor bra hun har det.

I første verset så forteller hun om det nye livet uten dop og alkohol "...and the old man plays the trombone And works out at the track…"

Før hun i det siste verset spør om han vil vite sannheten…

"I don’t have a husband and he don’t play the trombone…" (Tom Waits har til og med passet på å beholde grammatikken fra gata…)

Har du et sitat fra en bok, film eller serie du liker godt?

I TV-serien The West Wing er det en episode hvor president Bartlet irettesetter Dr. Janet Jacobs, som har et radioprogram av religiøs karakter, hvor han slår bibelargumentasjonen hennes ihjel med bibelsitater… det er TV, men en sykt bra passasje. Jeg tror jeg har sett den hundre ganger.

Er det noen typer litteratur du aldri har forstått deg på?

Tolkien og den slags fra eventyrgenren, og ikke minst science fiction. Ingen av genrene har appell til meg. Da leser jeg heller gamle skøyteresultater på kretsmesterskapsnivå.

Hva foretrekker du, papirbok, e-bok eller lydbok?

Ja… alt har sin tid. Tok en tid til å øve opp konsentrasjonen på lydbok. Men nå trives jeg godt med det på trening.

Hvor og når liker du best å lese?

Jeg er ikke et vanemenneske. De siste årene er det lydbok under bilkjøring eller trening som topper lesestatistikken. (Bildet under: Lesing på ferie på Malta.)

Brynjar Meling feriebilde sommeren 2020, fra en takterrasse på Malta, med hatt og solseng

Hvor leser du oftest?

I bilen. (Lydbok, selvsagt...)

Hva irriterer deg mest når du leser? (fysisk, psykisk, forstyrrelser, språkfeil, andre ting?)

At jeg sovner for lett…

Hvis du kan anbefale én bok, hvilken velger du og hvorfor?

William Styron: Sofies valg. En bok du ikke kommer uberørt fra. Om overlevelses og ondskap og kjærlighetens destruktive kraft.

Er det en bok du har lest du skulle ønske noen lagde film av?

Oi… egentlig ikke. Mest fordi de fleste filmer av bøker blir en skuffelse, hvis du har lest boken først. Unntaket er vel John Grisham, som vel tenker på filmrettigheter når han skriver boken.

Hvis du en dag skriver selvbiografi, hva skal den hete?

Er det noen sak?

Du får 90 minutter til å konsumere kultur i hjemmets lune hi uten noen forstyrrelser. Hva bruker du tiden på: Bok, film/serie, musikk, podcast, gaming, sosiale medier eller noe annet?

Det ønskede svaret: Bok, klassisk musikk, fyr på peisen og et glass rødvin. Realiteten: Surfing på mobilen.

Hva er ditt forhold til Sølvberget og biblioteket?

Altfor sjelden. Men har en datter i andre klasse. Vi er veldig glade i kinoopplevelsen.

Har du eller har du hatt bibliotekkort?

Åtteåringen er en glad bruker av låneordningen.

Hva var det siste du lånte på biblioteket?

For egen del; det er for mange år siden.

Har du barn, hvis ja, leser du for dem eller har du lest for dem? Hva leser dere akkurat nå? Eventuelt er det en bok du husker du har lest for barnet ditt?

Åtteåringen og jeg har et prosjekt om å være gjennom alle Anne Cath. Vestly sine bøker. Vi er ferdig med Knerten-serien, Ole Aleksander-serien, Mormor og de åtte ungene og nå har vi igjen en bok i Aurora-serien. Vi starter med Guro i sommer, og skal avrunde før hun bli 10 med Kaos og Bjørnar.

---

Sølvberget ønsker å få menn og gutter til å lese mer og bruke biblioteket mer. Derfor lager vi en intervjuserie hvor vi spør gutter og menn om lesing. Brynjar Meling er førstemann ut.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙