Hva leter du etter?

Vi gir deg LeserSørvis

Hvordan finner vi bibliotekarer bøkene som passer for deg? Fortell meg hva du leser, og jeg skal gi deg LeserSørvis. 

Fortell hva du leser...

LeserSørvis er et uttrykk for den samtalen vi bibliotekarer har med deg som bruker biblioteket. Dette er for å finne ut hva du er på jakt etter. Og du skal ikke skjemmes over hva du leser. Kom til meg som står i skranken og fortell hva du leser, så kan jeg hjelpe deg med å finne noe du kan lese videre på.

...vi spør...

Kanskje jeg spør deg om for eksempel hva akkurat du likte med boken du har lest? Var det fordi den var spennende, krimaktig, dramatisk, handlet om et kjærlighetsforhold, eller omhandler et emne du er interessert i å vite hva noen tenker om? Kanskje var det rett og slett miljøet som ble skildret i boken som du likte godt, eller kanskje den handlet om en historisk tidsepoke som du ville vite noe mer om hvordan det måtte være å oppleve?

...så finner vi nytt lesestoff

Jeg spør disse spørsmålene for å få vite noe mer om i hvilken retning jeg skal gå når jeg skal anbefale deg noe nytt, ut ifra den boken du har lest. Vi som er bibliotekarer er trente i å kunne hjelpe deg med nettopp dette, og vi bare elsker å anbefale! Så ikke nøl, kom og spør:)

En bok som utgangspunkt

Her er et eksempel på hvordan LeserSørvis fungerer. Jeg tar utgangspunkt i en bok og følger forskjellige linjer av tips til ny litteratur, film eller kunst som på en eller annen måte har en sammenheng med noe fra boken jeg tar utgangspunkt i. Boken jeg har valgt ut her; "Merkelig vær i Tokyo" av Hiromi Kawakami, kjøpte jeg i en kiosk før jeg gikk om bord i et fly, fordi jeg ville ha med meg noe underholdende lesestoff på turen.

Hva forteller coveret?

Jeg hadde lagt merke til denne boken en stund i biblioteket der jeg jobber, fordi jeg likte så godt bildet på coveret. Det viser et bilde av en flyvende japansk kvinne på et spisested. Sterke, friske farger, japansk interiør og et surrealistisk bilde som ser ut som et uttrykk for sterke personlige følelser. Og det ville jeg ha! Derfor var det enkelt å grabbe med meg den i farten på flyplassen.

Hvordan er handlingen?

Men jeg hadde ikke fått med meg helt hva boken handlet om. Coveret hadde allikevel ikke løyet for meg, for det var gode skildringer om alt dette som coveret lovet. I tillegg fikk jeg et sårt og nydelig kjærlighetsforhold på kjøpet som jeg kunne lese på. Og det var jo kjekt!

Flere retninger

Jeg hadde lyst å oppleve mer av dette, men også dele med andre opplevelsen av denne boken og hva mer jeg visste om som kunne ligne på den hvis du liker coveret, eller liker historien, eller karakterene og dramaet, skildring av den japanske estetikken eller lignende.

Assosiasjonslek

Så jeg tenker igjennom hva jeg vet om av eksempler på lesestoff, filmer og kunst som ligner denne boken på en eller annen måte, og som fører ut i forskjellige retninger etter hva du enn må like. Og her er resultatet av det.

Men først en liten presentasjon av boken jeg tar utgangspunkt i.

«Merkelig vær i Tokyo» av Hiromi Kawakami

Denne boken handler om Frk. Tsukiko (38) og Sensei (den pensjonerte tidligere læreren hennes) som spiser nudler med tofu og drikker sake på et spisested hos Satoru. Noen ganger sitter de ved siden av hverandre i baren, noen ganger hver for seg på hvert sitt bord og noen ganger sammen på et bord. De småprater og trives i hverandres selskap. De har tidligere vært lærer og elev på skolen. Det er 30 år i forskjell mellom dem. Ut igjennom boken utvikler de et kjærlighetsforhold til hverandre, hvor følelser som er såre, skjøre, sjalusi, og det å ikke tørre står sentralt i historien.

Jeg liker måten boken er skrevet på, som går brutalt inn i den vare, intensiteten i følelsene. Vi er i hodet hennes hele tiden. Utviklingen går langsomt og en får tid til å være med å kjenne på følelsene boken presenterer. Boken går også inn i Sensei, gjennom Frk. Tsukiko, som betraktelser og kroppspråk og måten det prates på dem imellom. Jeg blir glad i personene i boka og bryr meg om hva som skjer med dem. Små subtile ting som skjer mellom dem som utløser et skred av følelser gjør det spennende å følge med på hvordan forholdet utvikler seg gjennom boken. Selv om de sitter hver for seg, så kverner tankene til frk. Tsukiko ustoppelig rundt Sensei, og hun legger merke til hver minste ting som skjer eller ikke skjer. Jeg liker også roen som er i boken og at noe utvikler seg langsomt slik at det blir god tid til alt det som skjer rundt. Du kan reservere boka her.

1.Liker du bildet på coveret av «Merkelig vær i Tokyo»?

Jeg la merke til coveret først, det visuelle. Det som jeg først legger merke til er fargene og den japanske estetikken, cafe mat og drikke, klær/Street Wear, urbant miljø. Hovedpersonen flyr: surrealistisk bilde, sier noe om hennes følelser, og miljøet hun er i. Bretter vi boken ut, får vi også et glimt av Sensei, som sitter litt i utkanten med ryggen til og spiser?

Her er navnet på kunstneren som har laget bildet; Natsumi Hayashi. Hvis du følger lenken under, så kan du se flere bilder i samme serien som hun har laget av flyvende mennesker. Dette var et Googlesøk, men hun finnes også på de sosiale mediene Flickr og Pinterest.

En annen bok som ligner på det urbane miljøet på coveret til «Merkelig vær i Tokyo» heter «Fashon tribes: China», og er gitt ut av University of the Arts London Central Saint Martins.

I denne boken presenteres det fashion trender fra gatebilde i Kina. Her er foto av unge, tatt på gata, som kler seg i en blanding av spor fra deres tradisjonelle arv med vestlig innflytelse. Ut av dette kommer det noe nytt, friskt og en unik type stil som representerer Kinas unge kultur og motebilde av i dag. Følg denne lenken og kikk inn i boken her. Boka er også kjøpt inn av biblioteket og kommer på hylla i løpet av denne høsten. Du kan reservere boka her.

Her er også en bok som ligner på det surrealistiske uttrykket på coverbildet til «Merkelig vær i Tokyo». Denne kunstneren heter; Gregory Crewdson og billedserien heter «Twilight».

Gregory Crewdson er billedkunstner og fotograf, og vokste opp med en far som var psykiater og hadde hjemmekontor. Det vil si at det kom pasienter til behandling hjem til han, som gikk ut og inn av hjemmet deres. Dette har preget Crewdsons oppvekst og er en klar referanse som han lager kunsten sin på. Han har også iscenesatt hele nabolaget sitt som han vokste opp i. Som små filmsett lager han små utescener av nabolaget sitt og tar fotografier av dem. I tillegg har han store team av folk som bygger kulisser, hvor han iscenesetter personer i surrealistiske miljøer. Personer som fremstilles i kjente og nære hjemmemiljøer som i stuen eller på badet, soverommet etc. Her er det som skjer i rommet og med personene som danner et bildet av hovedpersonens følelser og sinnstilstand. Bildene hans viser vakre portretter av hvordan forskjellige former for følelsesliv kan fungere for noen i hverdagslivet. Vi får et innblikk inn i personenes følelsesliv. Ved å følge denne lenken finner du bildene fra hele serien «Twilight» og andre arbeider på Gregory Crewdsons hjemmeside. Boken med bildene fra «Twilight» serien er kjøpt inn av biblioteket og kommer på hylla i løpet av høsten. Du kan reservere boka her.

«Six feet under» tredje sesong, coverfoto: Gregory Crewdson

Crewdson fikk også anledning til å lage coveret til den velkjente TV-serien “Six feet under” sin tredje sesong. Denne TV-serien er blitt omtalt som en av de beste TV-seriene noensinne, og har vunnet priser fra både Golden Globe og Emmy. Serien handler om et familiedrevet begravelsesbyrå, Fisher & Sons Funeral Home, og tar for seg livene til familiemedlemmene i familien Fisher. Handlingen er lagt til Los Angeles i nyere tid. – Wikipedia. Du kan reservere TV-serien her.

2. Tilbake til boka «Merkelig vær i Tokyo» som jeg tar utgangspunkt i. Liker du følelsesdramaet i fortellingen, og det å kikke inn i andre menneskers daglige kamp for tilværelsen?

“Enlightened” av og med Laura Dern

Laura Dern vant også Golden Globe for hovedrollen Amy i TV-serien «Enlightened». Dette er en drama/komedie som foregår i det store firmaet Abaddonn Industries. Amy blir omplassert på jobben, fordi hun har hatt et forhold til sjefen, til avdelingen for tilfeller av ymse karakter. Amy er fornærmet og kjeder seg i den nye avdelingen og planlegger å hevne seg, spesielt når hun får den snille medarbeideren sin Tyler til å hacke firmaets øverste sjefs PC, og finner ut at de planlegger å legge ned hele avdelingen deres. Men selv om dette regnes som en komedie, får serien fram gode og nære portretter av rollefigurene og hvorfor relasjonene deres utvikler seg som de gjør. God underholdning. Du kan reservere TV-serien her.

3. Liker du den såre kjærlighetshistorien fra boka «Merkelig vær i Tokyo»?

«Norwegian Wood» av Hariku Murakami og filmatisert av Tran Anh Hung

Denne historien er også en kjærlighetshistorie, som ligner historien i den første boken. Men hovedpersonen er knyttet til to forskjellige personer her som får betydning for ham i livet sitt. Den andre relasjonen begynner mer som et slags vennskap men som utvikler seg sakte igjennom filmen til noe mer. Hovedrelasjonen i boken, er en vanskelig men lidenskapelig kjærlighetsrelasjon som også bygger på avstand, fordi den ene parten lider av psykose. Boken er en av Haruki Murakamis klassikere, men jeg har personlig bare sett filmatiseringen av denne boken. Den består av nydelig vakre bilder og den komplekse historien kommer godt fram, men jeg tror at en kommer mye mer inn under huden på menneskene i boken som gjerne filmen ikke helt klarer. Allikevel er den verdt å se.

Du kan reservere boka her. Du kan reservere filmen her.

“Ingen hører til her mer enn du”, noveller av Miranda July

Miranda July er en forfatter, filmregissør og videokunstner som jobber med temaer som har med mellommenneskelige relasjoner og gjerne forskjellige typer kjærlighet å gjøre. Hun har en god evne til å formidle det som er på innsiden av forskjellige mennesker som gjør at en blir glad i de menneskene som skildres og du får et godt og nært innblikk i hvordan de har det, tenker og føler i relasjoner de gjerne synes er vanskelige eller er nysgjerrige på. I novellesamlingen «Ingen hører til her mer enn du» kan du lese om slike portretter som alle handler om kjærlighet.

Sitat fra baksiden av boken: «Vi sluttet å bevege oss og stirret på hverandre. Det virket uendelig farlig å se hverandre i øynene, men vi gjorde det. Hvor lang tid kan du se på et annet menneske? Før du blir nødt til å tenke på deg selv igjen, som når du må dyppe pennesplitten etter mer blekk. En lang lang stund trengte du ikke mer blekk, det fantes ingen grunn til å trenge noe for hun var like god som meg, hun levde på jorden slik som meg, slik som meg led hun. Det var hun som så bort og dro lakenet opp til kinnet.» av Miranda July.

Du kan reservere boka her.

«Me and you and everyone we know» av Miranda July

I filmen «Me and you and everyone we know» spiller Miranda July hovedrollen samtidig som hun har skrevet manus og er regissør. Selv om filmen omhandler såre og noen ganger tragiske ting i tilværelsen til hovedpersonene, og hvordan de strever med å få kontakt med hverandre, er den absolutt en feelgoodfilm allikevel, og anbefales på det varmeste. Miranda spiller en ung kunstner som sper på inntekten sin ved å kjøre «elder taxi» eller taxivirksomhet for pensjonister. Hun er veldig glad i mennesker og blir personlig kjent med noen av sine stamkunder i «elder taxien». Hun treffer også en nyskilt mann som jobber i en skobutikk og som nettopp har blitt forlatt av konen sin. Nå bor han alene med sine to sønner på 6 og 14. Han er en smule deprimert og prøver å få hverdagen til å gå. Sønnene klarer seg tilsynelatende mye bedre enn faren forventer, og vi følger også dem på sin nysgjerrige oppdagelse av verden omkring seg og dem som måtte befinne seg der. Du kan reservere filmen her.

“Learning to love you more” gjorde Miranda July sammen med filmregissør Harrell Flecher.

De lagde over 80 små øvelser og oppgaver som folk kunne gjøre selv, ta et bilde og legge det ut på nettsiden til prosjektet. Oppgaver som #ta et bilde av dine foreldre som kysser, eller “ta et snapshot under senga di, eller #tegn et bilde av TV-skjermen med et stillbilde av yndlingsfilmen din på, eller #tegn en strek mellom føflekkene dine.

Det ble en storm av bilder som ble postet, og websiden endte opp med å bli innkjøpt av San Francisco Museum of Modern art. Nå er det dem som administrerer websiden. I denne boken er det samlet et knippe av de bildene som er kommet inn til prosjektet. På forsiden kan du se en av dem, nemlig; #ta et bilde av foreldrene dine som kysser. Du kan reservere boka her.

4.Liker du den rolige og langsomme måten historien er fortalt på?

«Lost i translation» av Sofia Coppola

Lost in Translation er Sofia Coppolas debutfilm. Den skildrer et møte mellom en filmstjerne, Bob Harris, spilt av Bill Murray og en akkurat ferdig-eksaminert filosofi-student, Charlotte, spilt av Scarlett Johansson. De finner ut at de trives i hverandres selskap og starter å henge ut sammen for å fordrive tiden, og det utvikler seg til å bli et nært forhold dem imellom. De bor begge på et hotell i Tokyo. Bob er der for å spille inn en reklamefilm for en japansk whiskey. Han sitter ofte i baren på hotellet mellom opptakene og kjeder seg når, han ikke ringer hjem for å høre hvordan det går med den travle familien sin. Her treffer han Charlotte som er nygift med en travel stjerne-fotograf, som fyker fra jobb til jobb. Han har ikke tid til henne i det hele tatt og overlater henne til seg selv. Bob og Charlotte finner hverandre i baren på hotellet og starter å henge ut sammen for å fordrive tiden mens de er i Tokyo. Etterhvert utvikler dette seg til å bli et nært forhold imellom dem. Du kan reservere filmen her.

«Somewhere» av Sofia Coppola

“Somewhere” er en nydelig film som handler om et far-datter forhold mellom en Hollywood filmstjerne Johnny Marco spilt av Stephen Dorff, og datteren Cleo på 11 år spilt av Elle Fanning. Handlingen foregår på det berømte hotellet Chateau Marmont hvor filmskuespilleren bor i en leilighet og lever et utsvevende kjendisliv som begynner å gå på tomgang. Gjennom besøket av datteren Cleo, finner han ny mening med tilværelsen. Det sies at noe av materialet av denne filmen er biografisk fra regissøren Sofia Coppolas liv som barn. Hun skal angivelig ha vært sammen med faren Francis Ford Coppola (Gudfaren I-III) på Chateau Marmont i oppveksten. Du kan reservere filmen her.

5.Liker du den kvinnelige hovedfiguren som ønsker å finne seg selv og en ny tilværelse hun kan etablere seg i?

“Frances Ha” av Noah Baumbach

Frances er ung og bor sammen med sin beste venninne, som hun deler alt med. Men så forteller venninnen at hun skal flytte utenlands med kjæresten og Frances må finne seg et nytt kollektiv og vennegjeng. Samtidig mister hun dansejobben, og må ta utallige strøjobber som servitør for å overleve. Filmen går nært inn på Frances som person og hvordan hun takler denne prosessen med å komme seg på beina igjen, inn i voksenlivet og å følge drømmene sine. Hennes høyeste ønske er en jobb, egen leilighet og gode nære venner. Du kan reservere filmen her.

Blake Edwards “Breakfast at Tiffany’s” fra 1961 med Audrey Hepburn i hovedrollen og den verdenskjente hit’en “Moon River”

Åpningsscenen viser Audrey Hepburn i hovedpersonen Holly Golightly’s skikkelse, hvor hun i sort, fotsi aftenkjole og solbriller, tildlig på morgenkvisten spaserer langs 5’th Avenue på Manhatten. Hun betrakter Tiffany’s vindusutstillinger, mens hun spiser sin dagen-derpå-frokost som består av en croissant og et pappbeger med kaffe. Ikke ulikt dagens moderne gatebilde, selv om filmen er fra 1961. I naboleiligheten hennes, flytter det inn en ung forfatter som raskt innleder et intimt vennskap med Holly Golightly. Filmen er en gammel klassiker, men refereres til i mange av nyere tids film og TV-serier. Blant dem har vi Tv-serien «Sex og singelliv». Du kan reservere filmen her.

6.Liker du den rolige og avslappede stemningen, med visuelle skildringer av mat og japansk estetikk?

“Briller” av regissør Naoko Ogigami

Filmen «Briller» er en fin historie. Ønsker du å forlenge sommerminnene og holde på den gode, slentrende, varme og bedagelige sommerfølelsen, så se denne filmen. På denne stranden møtes en gjeng med veldig forskjellige venner for å «skumre», eller rett og slett drive dank. Poenget er å senke skuldrene, gi seg hen og bli med i gjengen. Fine menneskelige portretter om livets enkle gleder og det å bare være til. Du kan reservere filmen her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙