Hva leter du etter?

Syria

17. april var Syrias nasjonaldag. Vi har funnet fram en del av de bøkene som har med Syria å gjøre.

Noe av det du finner i bibliotekets 3. etasje:

A Syria Situation (2013) av David Fletcher

Syria - the fall of the house of Assad (2012) av David Lesch

After the arab spring (2013) av John R. Bradley

Men Syria handler om mer enn dagens situasjon:

Saladin møtte aldri Kleopatra (2009) av Erling Magnar Jørgensen.

Denne boken presenterer historier som på ulike vis belyser Syrias - og ofte vår egen - historie. Fortellinger om helter og helgener, gale og eksentriske eventyrere, filosofer og diktere, mystikere og lærde kvinner og menn, konger og kalifer, hemmelighetsfulle sekter og unevnelige hendelser.

Monuments of Syria: a guide (2010) av Ross Burns

Midtøsten (2008) av Nils Butenschøn.

Boka gir en oversikt over de historiske prosessene som har resultert i dagens stater i Midtøsten. Den tar for seg konfliktene som har pågått siden etter første verdenskrig og som fortsatt dominerer den politiske utviklingen.

Veien til Damaskus (2012) av Dag Hoel.

Forfatteren går, sykler og haiker i sporene til Paulus, Saladin, Mark Twain og Moshe Dayan fra Jerusalem til Damaskus. Området er et lappeteppe av trosretninger, og forfatteren tar utgangspunkt i religionshistoriske myter og fortellinger og viser hvordan en jødisk messiaskult utvikler seg til kristendom.

Araberne (2011) av Eugene L. Rogan.

Boken skildrer hverdagsliv og viktige hendelser som har formet den arabiske verden. Den forteller blant annet om undertrykking, kolonivelde og rasisme i Midtøsten, og om dagens ustabile situasjon.

Et utvalg skjønnlitteratur er også med, dette finner du i 2. etasje:

Kjærlighetens mørke side av Rafik Schami.

Romanen er en slektskrønike fra Syria og Libanon, og strekker seg fra slutten av 1800-tallet og frem til 1970. Farid og Rana møter hverandre på slutten av 60-tallet. De forelsker seg, men på grunn av de to familienes langvarige hat mot hverandre så trues de på livet. En dag blir Ranas onkel drept og etterforskeren oppsøker den avdødes kone.

Hatets lovsang av Khaled Khalifa.

Gjennom øynene til ei ung kvinne ser vi hvordan Syrias brutale regime driver en heksejakt på si egen befolkning, og dermed skaper grobunn for ekstremistiske strømninger og intoleranse. Konflikten kulminerer med massakren i Hama i 1982, der mellom ti og tretti tusen mennesker mister livet.

Skyggeferden av Sara Azmeh Rasmussen.

Denne selvbiografiske romanen gir et levende bilde av det syriske samfunnet, men er også ei innvandringshistorie. Historia starter i Damaskus på 1970-tallet, og romanen skildrer et menneske med enorm frihetslengsel, et menneske som pendler mellom resignasjon og motstand. Dette er forfatterens debutroman.

De første dråper av Eftikhar Ismaeil, en diktsamling.

Al Houdud - en syrisk spillefilm (komedie)!

Dessuten har vi i musikkbiblioteket i 2. etasje mye folkemusikk som anbefales på det varmeste. Våre kolleger har en egen blogg om Syria som musikknasjon!

Bildet øverst er hentet fra HappyTouring.com - med håp om at landet en gang igjen kan passe en slik beskrivelse.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙