
Sølvbergtatt av bildebøker
“Children’s books have never been more relevant, echoing the big issues of the day. Titles about mental health and emotions are everywhere," skriver Fiona Noble i The Guardian
Jeg slutter meg til dem som mener at bildebøker kan være selvstendige kunstverk. Det er en sjanger som ønsker å avsløre essensen av tingene i sin enkleste og tydeligste form. Tiltrekningen ligger i alvoret, i kunsten å fange essensen i et nøtteskall.
Ruffen. Utrydningstruet helt
Husker du første gang du ble bergtatt av en bildebok? Før jeg kunne lese selv, forelsket jeg meg i

Naturmystikken i John Bauers illustrasjoner
Naturmystikken i

Bildebøker og læring
Bildeboka lærer barn til å holde fast ved de første ordene, de som moren kan. Særlig gjelder dette om du er ny i en fremmed kultur. For å vite hvem du er må du vite hvor du kommer fra, kjenne morsmålet ditt. Det er verdt å bemerke seg at vi også har
Bildebøkene utvikler også forståelsen for ulike måter å leve livet på. I samlingen på Sølvberget kan du finne bildebøker på 50 ulike språk. I denne jungelen kan barn, eller foreldre og lærere, velge bøker med svært ulike utgangspunkt fra et spekter av estetiske, sosiale og pedagogiske retninger.
Å se verden på nye måter
Det visuelle universet i bildebøkene gjorde at jeg så verden på en ny måte. Havet ble fylt av skjulte sjøormer som kunne redde oss, og jeg drømte om å være lille prinsesse Tuestarr som red naken på elgen inn i den dypeste skogen. For å se verden på den måten må man innta et barns perspektiv. Det er fritt for fastgrodde ideer om hvordan virkeligheten bør være. Det er denne magien

Shaun Tans forsvar for mangfoldet
Som dyreforkjemperen Alice Walker skriver i forordet: "The animals of the world exist for their own reasons.” Og slik er det med Shaun Tans bildebøker også. De vekker ettertanke uten å være instrumentelle, de er til for sin egen skyld og lar seg ikke plassere som verken barn eller voksen litteratur, science fiction eller fantasy. Han våger å stille spørsmål ved hvorfor mennesket skulle være den viktigste skapningen og alle tings målestokk.
Døråpnere mot andre kulturer
Bildebøker som døråpnere mot andre kulturer er heller ikke helt uproblematisk. På den ene siden har man fakta billedbøker som skal gjenfortelle livet fra andre deler av verden med et tydelig didaktisk agenda.
Disse må være oppdaterte med tidsriktige fakta og bilder, og stereotypier bør unngås (Elleman, 1992). Historisk sett har billedbøkene oftere vært et speil heller enn et vindu. Dette endret seg først på 1960 tallet, og har i de senere årene åpnet for å gjengi et spekter av billedbøker som bedre representerer det multikulturelle samfunnet vi lever i. (Mendoza, 2001) Da debatten raste, for over 10 år siden, om det utdaterte språket i enkelte av Thorbjørn Egners viser, fikk vi en vekker på hvor dypt forankret våre forventninger til billedbøker som moralske speil er.
I dag tror jeg det er viktigere enn noen gang å kunne stå støtt i hvem du er, i morsmålet ditt, når du møter det fremmede. Det er gjennom å kjenne seg selv at man lettere kan åpne seg for andre språk og kulturer.
Referanser
Mendoza, Jean & Reese, Debbie. (2001) Examining Multicultural Picture Books for the Early Childhood Classroom: Possibilities and Pitfalls. Early Childhood, Research and Practice, 3(2).