Siden ting ikke allerede var ille nok …
Det at begge mine foreldre var ansatt i forsvaret. Far i 41 år og 16 dager i Luftforsvaret og mor sivilt ansatt i to perioder i samme forsvarsgren. Sammen vokste vi søsknene opp med å flytte fra et militært boligfelt til det neste nokså regelmessig. Som barn var en av mine favorittbøker feltmarskalk Bernard Montgomery sin bok Krigskunstens historie (lån på Sølvberget), utgitt på norsk i 1968.
Jeg hadde videre tusenvis av lekesoldater fra mange forskjellige tidsepoker og ambisjonen da (en av de få jeg har hatt) var å følge i min fars fotspor. Alt dette endret seg etter å ha lest J.R.R. Tolkiens Ringenes herre og blitt fortalt Frodos forvandling. Jeg ble derfor militærnekter (sånn passe feiging), gjennomgikk to politiavhør og fars reaksjon var at han kalte meg en jævla tulling og da var det emnet ferdigsnakket.
Når dette er sagt er det allikevel slik at min fascinasjon for alt militært og krigføring ikke har blitt mindre. Avskyen for de redslene krig medfører har heller ikke minsket.
En av de som holder denne interessen i live er britiske Garth Ennis. Som forfatter av blant annet Hellblazer, Preacher og The Boys har han i tiår vært en av de fremste forfatterne og en av de mest leste innen amerikanske mainstream-serier. Hans fremste egenskaper som forfatter er hans menneskekunnskap og evne til å formidle troverdig dialog. Dette kommer aller best frem i hans krigsfortellinger. Hvor han på ingen måte glorifiserer krigføringen, men heller viser disse menneskene som var villig til å ofre liv og helse for en sak de ikke alltid trodde på. Hvor han viser at heltemot faktisk er noe helt annet enn det en blir presentert for, fra blant annet Hollywood.
Med en innsikt når det kommer til krigshistorie som er mer enn bare imponerende har han skrevet historier fra en rekke forskjellige kriger, men den største andelen er fra Annen verdenskrig. Hvor han forteller historier fra begge sider av frontlinjene.
I 2001 kom den første historien i War Stories. Det ble til sammen utgitt åtte hefter i denne serien og hvert hefte hadde forskjellige tegnere. Disse ble utgitt på Vertigo og samlet i War Stories volume 1 og 2. Senere fortsatte han serien på forlaget Avatar Press, men det kommer jeg tilbake til. Johann`s Tiger (Chris Weston) følger vi mannskapet på en tysk Tigertanks og hva som utspiller seg en stund etter den allierte invasjonen av Normandie og de allierte hvis sridsvogner ikke kunne måle seg med motstandernes. D-Day Dodgers (John Higgins) går turen til den allierte invasjonen av Italia. Som ble en av de glemte krigsskueplassene i ettertid, selv om disse også ble utsatt for uhyrlige strabaser.
Easy Company var en av de mest berømte amerikanske enhetene under Annen verdenskrig, beskrevet i tv-serien Band of Brothers, og i Screaming Eagles (Dave Gibbons) forteller Ennis deler av dennes historie. Nightingale (David Lloyd) er historien om Destroyeren Nightingale`s siste oppdrag. Fra Nordishav til Middelhavet. Dette blir innholdet i volum 1.
Volum 2 starter med The Reivers (Cam Kennedy) og britiske motoriserte enheter som opererte bak tyske linjer i Nord-Afrika iblandet en dæsj skotsk historie. Med J for Jenny (David Lloyd) og vi følger et bomebeflymannskap mens terrorbombingen av Tyskland foregår. Begge disse historiene tegnet av Lloyd kan sies å være seriens mørkeste med hensyn til både handling og tegnestil. Condors (Carlos Ezquerra) og vi befinner oss i borgerkrigens Spania. Fire menn har søkt tilflukt i et granathull. Fire forskjellige nasjonaliteter og helt forskjellige oppfatninger av hva denne blodige krigen egentlig handlet om.
Archangel (Gary Erskine) og vi møter hovedpersonen som er i pilot i RAF. Han får i oppgave å fly et fly som skal beskytte en konvoi til Murmansk. Problemet er at flyet er et katapultfly montert på et av skipene og når det først er i luften har det ingen steder å lande utenom i Murmansk og vil flyet ha nok brennstoff. En suicidals ønskedrøm?
Sammen med Ezquerra gir Ennis også ut to trehefters miniserier med The Adventures of the Rifle Brigade på Vertigo, men jo mindre sagt om de jo bedre. I 2002 gir Ennis ut den tohefters miniserien Enemy Ace tegnet av henholdsvis Chris Weston og Russ Heath. Enemy Ace er en tysk flyver, kanskje den fremste ved siden av Manfred von Richthofen, under Første verdenskrig, skapt av Bob Kanigher og Joe Kubert i 1965, og Ennis trekker ham frem fra hans pensjonstilværelse og sender ham til det lidende helvete som var Leningrad og til slutt krigens endelige slutt i Europa.
Ennis har også skrevet en rekke glimrende krigshistorier med The Punisher i en hovedrolle hos Marvel, men siden det blir litt for mye superhelt så får jeg snakke mer om de en annen gang. Kanskje ta for meg Ennis sin produksjon av Punisher historier.
Hos Wildstorm gir han ut den fem hefters miniserien Battler Britton i 2006/07. Tegnet av New Zealandske Colin Wilson (Judge Dredd, Rogue Trooper og Den unge løytnant Blueberry). Britton er en av de mest typiske britiske tegneserie flyverne fra Annen verdenskrig. Utgitt på norsk i Se-forlagets serie På vingene og med historier som vel kunne kalles patriotiske.
Ennis toner det hele litt ned, men i de interne konfliktene han og hans mannskaper har med sine amerikanske kollegaer er det helt klart hvem som har retten på sin side. Handlingen starter i Nord-Afrika og igjen klarer Ennis å vise krigens virkelighet uten å skjule noen av konsekvensene.
Året er 2008 og Ennis har endt opp med å gi ut serier på Dynamite Entertainment. Den mest populære er The Boys (nå ute med sesong 2 på HBO), mens den beste ifølge meg er Battlefields. En rekke miniserier samlet i tre bøker. Hvor han forteller historien til den sovjetiske flyveren Anna Khournakova både under Annen verdenskrig og hva som hendte henne etter krigens slutt.
Dear Billy er Ennis sin versjon av Nevil Shute`s A town called Alice. Tankies forteller handler om et nordirsk tankmannskap og hva de utsettes for og vi følger dem senere i Koreakrigen. Happy Valley er historien om en nyutdannet pilots forsøk på å unngå å bli skutt ned siden mannskapet kun har tre tokt igjen til de har fullført sine 50 tokt.
Siden Ennis ga ut War Stories på Vertigo og eier rettighetene til serien tar han den med seg til Avatar Press Her gis det ut 3 nye samlinger. Oppskriften er den samme som før, men kvaliteten på tegnerne synker betraktelig. Allikevel er Ennis sine historier like minneverdige. Han beretter blant annet om et av verdenshistoriens største stridsvognslag som fant sted mellom Syria og Israel i 1973.
Den historien som gjorde sterkest inntrykk på meg er fra vinteren 1944 og Sovjetunionens fremrykking på Østfronten. Vi følger en mor, hennes tenåringsdatter og en yngre sønns flukt vestover. De unngår så vidt den skjebnen som rammet hundretusenvis av kvinner under dette felttoget, men blir reddet av en tysk tropp som også er på vei vestover. Nå viser det seg kanskje at disse «heltene» også har noe å skjule.
Til slutt vil jeg bare nevne den seks hefters miniserien Sara, tegnet av Steve Epting og utgitt på TKO, som jeg dessverre ikke har fått lest ennå. Outland har ikke begynt å ta inn serier fra dette forlaget. En er igjen tilbake på Østfronten og hovedpersonen er en del av en tropp med kvinnelige, sovjetiske snikskyttere.
Og dermed er denne gjennomgangen av Garth Ennis og hans serier med krig som hovedtema overstått og det gjenstår å anbefale dem nok en gang!