Romaner om sorg
I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live av Tom Malmquist
I denne selvbiografiske romanen møter vi Tom og Karin som venter sitt første barn. I uke 33 av svangerskapet blir Karin plutselig akutt syk, og barnet forløses med keisersnitt. Tom løper mellom intensivavdelingen og nyfødtposten. Da han reiser hjem igjen, er det uten Karin. Han er alene med et spebarn og en sjokkartet sorg. En historie om foreldreskapet og det livet vi lever, øyeblikk for øyeblikk. Boken var nominert til Nordisk råds litteraturpris 2016.
La oss håpe på det beste av Carolina Setterwall
En morgen finner Carolina sin ektemann død i sengen. Hun blir alene med deres lille sønn og hun tvinges til å leve et helt nytt liv, samtidig som hun tenker tilbake på det livet hun har hatt. 'Låt oss hoppas på det bästa' er et oppgjør, ikke bare med døden, med også med livet. Det er en historie om kjærligheten, foreldrerollen og den moderne relasjonen og forventningene som følger med.
Eira av Camilla Groth
Eira er historien om å bære fram et liv for så å miste det. Om å finne en vei videre når den strengt tatt ikke fins. Om hvordan sorgen virker i oss. Og kjærligheten. Camilla Groth skriver usentimentalt om det å miste et barn.
Dødevegen av Morten Bjerga
Ein mann har mista kona si og prøver å sleppe unna sorga med å vandre langs havet til Santiago de Compostela. To år seinare sit han i fengsel på Jæren. Tankane hans kretsar rundt det gode og det vonde, det vakre og det stygge, men mest av alt tenker han på Spania, på hendingane der, på menneska, hundane, byane, fønvinden og den tusen år gamle tradisjonen der millionar av menneske har vandra til byen i vest for å finne fram til noko anna og kanskje betre.
Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz av Marit Kaldhol
Jenny og Solrun veks opp med mor og bestefar Olvar. Dei to søstrene leikar i skogen, på stranda, på tunet. Solrun er størst og skal alltid passe på Jenny. Men så skjer det som ikkje skulle skje. Ingen skulle gå seg vill, mamma skulle vere der, det skulle vere sol. Brått er det Jenny som må ta ansvar, som må vere sterk og vise omsorg. Men kven skal ha omsorg for Jenny?
Bok om sorg av Maria Navarro Skaranger
Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen) er historien om familien som blir igjen. Om en mor som bare gråter, om en far som ikke er tilstede, om søsken som prøver å forstå. Skaranger skriver rått og rørende om livredning og ansvar. Hun skriver om fortvilelse og raseri, men også om kjærlighet, håp og lyset som finnes.
Velkommen til oss av Eivind Hofstad Evjemo
Det er åtte år siden Arild og Sella mistet adoptivsønnen sin i en båtulykke, men etter 22. juli 2011 blusser sorgen opp igjen. Samtidig skildrer den kjærligheten mellom to mennesker som på hver sin måte forholder seg til den store sorgen, og som tvinges til å ta de valgene som holder dem i live.
Sorg er den greia med fjær av Max Porter
I London er to gutter og deres far utslått av sorg etter at moren i familien døde brått. Så banker plutselig en kråke på døra. Kråka viser seg å være en liten luring, en slags helbreder og barnepasser, og den ser ut til å bli værende så lenge den sørgende lille familien har behov for det. Dager blir til uker og uker blir til måneder. Smerten etter tapet går over i minner, og både far og barn begynner sakte men sikkert å komme seg på bena igjen.
Livets nivåer av Julian Barnes
Livets nivåer består av tre fortellinger som på ulike måter handler om kjærlighet og sorg. Hva skjer når to mennesker møtes, og hva skjer når de skilles ad på en smertefull måte? Forfatteren mistet konen sin i 2008, og kjærligheten til og sorgen over henne går som en rød tråd gjennom de tre tekstene.
Året av Tomas Espedal
Gjennom året, fra den lyse våren til den mørke høsten, skriver Espedal sin egen kjærlighetshistorie opp mot den italienske dikteren Petrarcas store skildring av evig kjærlighet. Det har blitt en bok om å miste den man elsker til en annen, om ikke å slutte å elske henne, men beslutte å elske henne resten av livet. Samtidig er det en bok om desperasjon og dødslengsel, om gjentagelse og stillstand.
Hvit av Han Kang
Hvit er en bevegende kortroman om hengivenhet. Før den navnløse fortelleren selv ble født, fikk moren en jentebaby som bare levde i to timer. Dette er lillesøsterens lovsang til en hun ikke møtte, men som alltid vil være en del av familiens liv. For blir vi noensinne forlatt av de døde? I stedet for å dvele ved spedbarnets død, gir søsteren innhold og verdi til det korte livet det hadde.
Det jeg elsket av Siri Hustvedt
Siri Hustvedts roman er en fortelling om to familier som møter sorgen, og om hvordan de lever seg gjennom den. Begge parene får en sønn. De er jevngamle og alltid sammen. Så rammer tragedien med full tyngde. Den ene av guttene dør i en drukningsulykke. I etasjen over er det duket for enda en sorg. Sønnen her viser å være et destruktivt menneske som lyver og manipulerer langt mer enn normalt.
Sju dagar i august av Brit Bildøen
Sofie og Otto, busett på Tøyen i Oslo, slit enno med sorgen etter terrorangrepet der Sofie mista dotter si. I løpet av ei veke i august opplever dei ein serie av små ulykker. Kvar for seg er ikkje hendingane så alvorlege, men dei blottlegg små og større sprekker i ekteskapet, på jobben og i omgjevnadane. Medan regnstormar skyljer over hovudstaden undrar Sofie og Otto på om alt er i ferd med å falle frå kvarandre.
Falt ut av tiden av David Grossman
Fortellingen er delvis drama, prosa og poesi. Det begynner i en liten landsby, på et kjøkken, der en mann forteller kona at han går fra henne. Mannen tar fatt på en reise på jakt etter sin døde sønn. Mens han vandrer rundt i byen blir flere mennesker med på å gå i takt med han, mens de reflekterer over tapene i sine egne liv. Boken tar for seg spørsmål om sorg og savn, og hvordan tapet av et menneske kan fungere som en livskraft i seg selv.