Romaner om Midtøsten
Dødevaskeren av Sara Omar
Kurdistan, 1986. Frmesk blir født, uønsket av sin far fordi hun er jente. Farmoren insisterer på at spedbarnet skal omskjæres, men moren er redd for at det skjøre barnet ikke vil overleve inngrepet. Enda mer frykter hun ektemannens trusler om å begrave datteren levende. Moren ser bare én utvei, å la henne vokse opp hos sine egne foreldre. Frmesks mormor er dødevasker, en som tar hånd om døde jenter og kvinner drept i vanære eller skam. Det er et kjærlig hjem, men etter hvert som tiden går blir det umulig å skjerme barnebarnet mot truslene som nærmer seg fra alle kanter. Hun vokser opp i et svært urolig område preget av vold, krig og folkemord, noe som danner bakteppe for denne romanen om et ekstremt utsatt jenteliv.
Der Gud gråter av Siba Shakib
Shirin-Gol lever et liv på konstant flukt, først fra Mujahedin, senere fra Taliban - med en stadig større barneflokk. Men den rystende dokumentarromanen og internasjonale bestselgeren er ikke bare en skildring av frykt, undertrykkelse og overgrep. Den er også en betagende historie om kvinnesamhold, motstand, glede, stolthet og kjærlighet - og om en modig kvinne som aldri gir opp håpet om en bedre fremtid.
Drageløperen av Khaled Hosseini
Året er 1975. Tolv år gamle Amir ønsker å vinne den årlige drageturneringen og dermed sin fars anerkjennelse. Vennen Hassan lover å hjelpe Amir. Hassan er tjenerens sønn og tilhører en diskriminert folkegruppe, hazaraene, mens Amir er en privilegert gutt fra en velstående pashtunerfamilie. Hassan og Amir er begge morløse og de har vokst opp sammen. Dagen for drageturneringen skjer det noe forferdelig..
Sandslottet i Aleppo av Chris Bohjalian
Kan noe så mirakuløst som kjærlighet slå rot og vokse frem i den brennende ørkenen? Aleppo, Syria, 1915. Dette er fortellingen om Elizabeth Endicott som ankommer Aleppo, byen med den historiske bazaren. Hun har et lidenskapelig ønske om å hjelpe flyktningene fra Armenia. Her møter hun Armen, en ingeniør på flukt. Dette møtet skal komme til å forandre begges liv. Kjærlighet blir til lengsel når de to blir adskilt av krigens omstendigheter. Boka vil gripe lesere som liker både skjønnlitteratur og historie, og som vil lære om Syria og en svært lite kjent del av Midtøstens historie.
Huset ved moskeen av Kader Abdolah
I åtte hundre år har Aqa Djans familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Den enorme familien bor i huset ved moskeen, et hus med 35 rom, en bikube full av bestemødre, barn, kjøpmenn og halvguder. Og historiene flommer inn og ut av huset. Familieeposet rommer Irans dramatiske historie, historien om den islamske tradisjonen og om det moderne Iran, om fundamentalisme og oppbrudd fra fundamentalismen.
Tett inntil dagene av Mustafa Can
Dette er først og fremst en vakker, personlig og velskrevet fortelling om Mustafa Cans mor. Hun ligger for døden, og familien pleier henne hjemme. Sønnen blir i denne tiden kjent med sin mor på en ny måte. Han gjenoppdager hennes kultur og bakgrunn. Han ser plutselig moren som et helt menneske. Mustafa Cans foreldre ble tidlig på 70-tallet blir tvunget til å forlate sitt hjemland Kurdistan. Sammen med sine overlevende barn er de blant de første ikke-vestlige innvandrerne i det moderne Sverige. Slik sett gir boken også et godt innblikk i hvordan det er å vokse opp mellom to kulturer.
Aske og jord av Atiq Rahimi
Vi befinner oss i Afghanistan under krigen mot russerne og bestefaren venter på en lastebil som kan bringe ham til gruven der sønnen arbeider. Hva gjør man når krigen raserer alt? Hvordan forteller man sin sønn at fienden har drept nesten alle dem som stod ham nær? Bestefaren snakker, tenker tilbake. Det handler om ulevelige minner, anger, mistenksomhet og misforståelser. "Aske og jord" er en skildring av hva krigen gjør med menneskelighet og er et kraftig utfall mot en altfor utbredt likegyldighet.
Det blå mellom himmel og hav av Susan Abulhawa
Khaled, en ung palestinsk gutt, er lenket til rullestolen. Fra en flyktningleir på Gazastripen forteller han familiens historie. Han er omgitt av kvinner: Oldemoren som kunne snakke med jinnen, bestemoren som var den vakreste og mest rampete jenta i Beit Daras, moren Alwan, som elsker i det stille og lager de vakreste broderier og lillesøsteren Rhet Shel. «Det blå mellom himmel og hav» er en fortelling om hvordan storpolitikk og familiehistorie er to sider av samme sak.
Khirbet Khizah av S. Yizhar
Kortromanen handler om Palestina i 1948. Den ble utgitt rett etter at krigen var over og skapte umiddelbart debatt. I følge forlaget er boken mer enn et viktig historisk dokument, den er også et lite kunstverk. S. Yizhar har en lyrisk stil og gir blant annet kraftfulle skildringer av landskapet.
Svalene i Kabul av Yasmina Khadra
Svalene i Kabul tar leseren med inn i livet til to ektepar i den afghanske byen. Mohsen kommer fra en relativt velstående familie som har levd av å drive skobutikk. Taliban har satt en stopper for dette. Hans vakre kone Zunaira, som en gang var lærer, kan ikke forlate hjemmet uten følge og uten å skjule ansiktet. Livet til disse to flettes sammen med livet til fengselsbetjenten Atiq, som er tro mot Talibans regler, og hans døende kone Musarrat. Poetisk, intens og aktuell internasjonal roman fra et angstfylt
Kabul under Taliban-styret.
Ørkenblomsten av Rula Jebreal
En dagsaktuell og spennende roman om livet i Israel og kampen for et fritt Palestina fra 1948 til i dag. Den tar utgangspunkt i virkelige hendelser og virkelige personer. En ung palestinsk kvinne og hennes venner risikerer livet i demonstrasjoner og terrorhandlinger. Samtidig kjemper de for fred og for frigjøring fra den tradisjonelle kvinnerollen.
Morgen i Jenin av Susan Abulhawa
Noen ganger kan en bok forandre vår måte å tenke på. Morgen i Jenin er en slik bok. Akkurat som Khaled Hosseinis Drageløperen har gitt utallige lesere større forståelse for krigen i Afghanistan, kan Morgen i Jenin si mer enn utallige avisartikler om Palestina/Israel-konflikten. Vi møter tre generasjoner palestinere, og historien strekker seg fra 1941 til 2002. Amal, født i en flyktningeleir i Jenin, forteller om hvordan israelske soldater i 1948 brutalt fordrev familien fra landsbyen, om lillebroren som ble borte i kaoset, og om hvordan den andre broren blir en jaget motstandsmann.
Et hus uten vinduer av Nadia Hashimi
Livet tar en uventet vending for den afghanske kvinnen Zeba når ektemannen hennes blir funnet brutalt drept. Zeba er i sjokktilstand, hun makter ikke å gjøre rede for hvor hun befant seg da ugjerningen skjedde. Det ender med at hun havner i fengsel. Der møter hun flere unge kvinner som er bak murene fordi de har brutt noen av de sosiale reglene i det afghanske samfunnet. For noen av dem er fengselet både en straff og en trygg havn.
Perlen som sprengte skjellet av Nadia Hashimi
Kabul 2007: Med Taliban som regjerer i gatene, og en rusavhengig far og ingen brødre, er det sjelden Rahima og søstrene hennes får lov til å forlate huset, og får bare gått på skolen sporadisk. Deres eneste håp ligger i den eldgamle tradisjonen bacha posh, som tillater Rahima å kle seg og bli behandlet som en gutt fram til hun kommer i gifteklar alder. Som gutt kan hun gå på skolen, gå på markedet og være ledsager for sine søstre. Men hva vil skje med Rahima når hun er gammel nok til å gifte seg?
Bitre mandler av Lilas Taha
Omar er en foreldreløs palestinsk gutt født inn i kaos, som blir tvunget til å flykte fra Jerusalem til Damaskus i 1948. Han har bare et fast holdepunkt: en kjærlighet som driver ham framover. Nadia er ung og idealistisk. Hennes forsøk på å ignorere den vonde realiteten i Damaskus blir vanskeliggjort av den feige broren, som pålegger henne en stor byrde. Bitre mandler er en roman om å være på flukt og å leve i eksil, om plikt og ære, og om kjærlighet og tap. Lilas Taha ble født i Kuwait, og har syrisk mor og palestinsk far.
Det som ventet meg av Parinoush Sainee
I 1960-årenes Iran flytter ungjenta Masoumeh fra den religiøse byen Qom til den moderne hovedstaden Teheran. I fem tiår følger vi henne og familien i motgang og medgang - gjennom den islamske revolusjonen i slutten av 1970-årene, den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak i 1980-årene og frem til livet under dagens strengt religiøse styresett. Vi følger en usedvanlig kvinnes kamp for kjærlighet, rettferdighet og overlevelse under vekslende regimer i en sterkt tradisjonsbundet kultur. Hendelsene som skildres, gjenspeiler opplevelsene og erfaringene til en hel generasjon iranske kvinner. Romanen er tidenes mest solgte i Iran, men samtidig svært omstridt.
Det tause huset av Orhan Pamuk
I et gammelt, falleferdig hus i Gebze, sørøst for Istanbul, bor den nesten 90-årige enken Fatma, sammen med tjeneren sin, den 50-årige dvergen Recep. Om sommeren kommer de tre foreldreløse barnebarna hennes fra Istanbul. Alle som samles i huset, bærer på lengsler og drømmer om fremtiden, men også på fortidige hendelser som kaster skygger inn i nåtiden og får skjebnesvangre konsekvenser.
Som om hun sover av Elias Khoury
Vi er i Palestina like før opprettelsen av staten Israel. Krig og masseflukt står for døren. Romanens hovedperson, Milia, er født inn i en kristen familie i Beirut, men hun ønsker ikke å være låst i en fiks og ferdig kulturell identitet. Hun vil først og fremst tenke og tolke selv. Problemet for omgivelsene og ikke minst den poesielskende Mansour som hun gifter seg med, er at Milia reflekterer mens hun sover. Hun drømmer om dagen og om natten. Hele hennes liv flettes sammen til et slags minnenes teater, der episoder, roller og identiteter plutselig kan vendes opp ned.
Kjærlighetens konsekvenser av Sulaiman S.M.Y. Addonia
Den unge afrikanske immigranten Naser jobber om natten i Jasims kafé i Jidda i Saudi-Arabia. Han drømmer om å finne kjærligheten.En dag faller en liten papirlapp ned på bakken foran ham. Det er en kjærlighetserklæring fra en kvinne han aldri har sett. Naser begynner i all hemmelighet å brevveksle med den ukjente kvinnen, og erotisk spenning oppstår. Men i Saudi-Arabia er det forbudt for ugifte menn og kvinner å ha kontakt. Det religiøse politiet er overalt, og snart står deres forbudte kjærlighet overfor den aller største fare.
Jentene fra Riyadh av Rajaa Alsanea
Fire studievenninners e-poster til hverandre avslører en annen side av byjentenes liv, og gir Saudi-Arabias hovedstad følelsen av storbyliv, med rytmen av fester, sex, dyre klær og religion blandet sammen.Da Jentene fra Riyadh kom ut i Libanon skapte den furore i hele den arabiske verden. Rajaa Alsanea gikk fra å være en ukjent 24 år gammel tannlegestudent til stjerneforfatter over natten. Hun sier selv at hun skrev boken for å belyse temaer samfunnet fornekter. Jentene fra Riyadh toppet listene i flere muslimske land på tross av omfattende forbud, og, i enkelte land, kun salg på svartebørsen.