Hva leter du etter?

Munch som tegneserie

En stor kunstner som Munch fortjener en egen tegneserie, og uten å bli altfor panegyrisk vil jeg si at Steffen Kvernelands Munch er den viktigste og beste norske tegneserieutgivelsen noensinne.

Edvard Munch

Edvard Munch (1863-1944) er i dag regnet som Norges fremste kunstner gjennom tidene. Men slik har det ikke alltid vært.

En annen storhet, Henrik Ibsen, så seg tvunget til å reise til Italia og skrev det norskeste teaterstykket av dem alle, Peer Gynt. Munch måtte også rømme landet og endte opp i bohemmiljøet i Berlin. Etter først å ha fått aksept for den nyskapende kunstneren han var der nede, kunne han vende hjem i triumf, for siden å bli den betydeligste kunstneren her hjemme i sin levetid.

Det er nå slik at den kollektive norske stoltheten svulmer ekstra når et av hans bilder blir solgt for enorme summer. Selv var jeg aldri noen stor beundrer før jeg så hans bilde Sjalusi på Munch-museet på Tøyen. Og det er ganske fantastisk hvor mange settinger hans bilde Skrik dukker opp i.

Steffen Kvernelands Munch

Tiden i utlendighet får mye plass i Steffen Kvernelands Munch.

Der omgås han blant andre August Strindberg og andre norske kunstnere i eksil. Ved hjelp av Munchs egne brev og dagbøker og en rekke biografier gir Kverneland et levende bilde av mennesket Munch, både de positive og de negative karaktertrekkene en slik personlighet hadde. Inkludert er også hans noe anstrengte forhold til det motsatte kjønn. Munch-malerier gjenskapes mesterlig av Kverneland. En skulle gjerne tro at en slik biografi i tegneserieformat ikke nødvendigvis skulle bli altfor spennende, men her får Kverneland vist hvilken eminent tegneserieskaper han er, og gjør dette til noe helt unikt.

Jeg ser frem til en eventuell oppfølger.

Kanon 1-4

Munch gikk først som føljetong i Kverneland og Lars Fiskes Kanon 1-4. Sammen hadde disse to tidligere utgitt den glimrende biografien om tegneren Olaf G. En samlet utgave av Munch kom i 2013. Den inneholdt ekstramateriale som ikke kom med i Kanon. Og for ikke å bli altfor panegyrisk, vil jeg allikevel si at dette er den viktigste og beste norske tegneserieutgivelsen noensinne.

Steffen Kverneland

Steffen Kverneland ble født i Haugesund i 1963. En av hans første publiserte serier kom i fanzinen Brage på tidlig åttitall (i det samme heftet var også en av Fiskes første serier). Han har siden hatt en mangslungen karriere. Han skapte furore med sine Amputerte klassikere, adapterte Øvre Richter Frichs roman i De knyttede never og gjorde det samme med Edgar Allan Poe`s novelle Den svarte katten. Eksempler på andre utgivelser er Steffen Kvernelands Garborg & co, Slyngel og Et spill mellom fire.

Han er nå aktuell med den selvbiografiske En frivillig død, og han har nettopp utgitt sin første roman, Vampyr. Til slutt noe som ville være gledelig, er at et internasjonalt publikum skulle få gleden av å oppdage denne enestående leseropplevelsen.


Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙