Likte du Full spredning av Nina Lykke?
Ingrid Winters makeløse mismot av Janne Stigen Drangsholt
Bridget Jones møter Erlend Loe i denne midtlivskriseromanen. Det handler om Ingrid Winter som sitter fast: i huset hun ikke får solgt, i FAU-møter, i jobbkonflikter, i et ekteskap som har mistet gnisten. Ufrivillig blir hun plukket ut som representant i en jobbdelegasjon til St. Petersburg. Det skal være starten på et forskningssamarbeid på tvers av landegrensene, men med Ingrid Winters deltakelse tar kaoset raskt overhånd. Men kanskje er det en dose kaos som trengs når alt har stivnet i et liv? Dette er første bok av tre bøker om Ingrid Winter
Stille dager i Mixing av Part av Erlend Loe
Nina Telemann. 43 år. Norsklærer i den videregående skolen. Nærsynt. Brilleglassene fire centimeter tykke. Neida. Én centimeter. Men det er også mye.
Bror Telemann. 42 år. Dramaturg på Nationaltheatret. Drømmer om en dag å skrive teater selv. Et helvetes godt stykke. Som setter det hele på plass. Utmerket syn. Alkoholproblemer? Neeeei. Ikke egentlig. Nina og Bror er for tiden på ferie med sine tre barn i Mixing Part, eller Garmisch-Partenkirchen som byen egentlig heter. Ekteskapet er i krise, for hun elsker alt det tyske, mens han hater det. Han går rundt med sin notisbok og tenker på å skrive et skuespill. Og på Nigella, den engelske kokebokforfatter, som han er så forelsket i. Stille dager i Mixing Part er en sorthumoristisk samlivsroman, dypt foruroligende, med mesterlige dialoger og drivende språk.
Genanse og verdighetav Dag Solstad
Elias Rukla er en lett alkoholisert middelaldrende lektor ved Fagerborg videregående skole. En dag i oktober opplever han en plutselig innsikt idet han gjennomgår Ibsens Vildanden for en uinteressert gymnasklasse. På vei ut blir han stående i skolegården uten å få opp paraplyen sin, og overmannet av et voldsomt raseri skjeller han ut elevene som står i nærheten. Rukla opplever dette som et ugjenkallelig fall, og hendelsen utløser romanens tilbakeblikk. Fortellingen om Elias Ruklas liv, hans studietid, vennskapet med Johan Corneliussen og ekteskapet med den ubeskrivelig vakre Eva Linde, rommer også en beskrivelse av trekk ved samfunnsutviklingen de siste tiårene. Romanen har en samfunnsrefsende dimensjon; den fortvilelse Elias Rukla gir uttrykk for, finner ingen tilhører i et samfunn der samtalen har forstummet.
Smilefjes. Tommel opp. Regnbue av Viktoria Durnak
Ivana drømmer om å bli skuespiller, men kommer ikke inn på Teaterhøgskolen. Venninnen Kaja er forlovet med Jostein, men han er utro med Sunniva. Kaja legger en plan: Hva om Ivana blir venn med Sunniva, og får henne til å avslutte forholdet med Jostein? Kaja vil betale godt, og argumenterer for at erfaringen fra denne skuespillerbragden vil gi Ivana innpass på Teaterhøgskolen. Hun får 12 måneder på seg. Blir Ivana med på opplegget?
Hjulskift av Vigdis Hjort
Hjulskift er kjærlighetshistorien om bilselger Truls og litteraturprofessor Louise. Et møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt. "Mannen foran henne, som sitter ganske ubevegelig på en stein og røyker Prince, litt smilende nå, med albuene på knærne og knærne langt fra hverandre, mindre mektig enn henne etter alle kjente målestokker, bortsett fra den kroppslige, hva skal hun med ham? Men det er da noe, i hvert fall, sier hun til seg selv, at hun ikke går oppover i hierarkiet, som de fleste kvinner, men motsatt vei, nedover."
Min mor sierav Stine Pilgaard
En ung kvinne flytter inn til sin far på prestegården etter å ha blitt forlatt av kjæresten. Hun forsøker å få grep om livet mens folk rundt henne stadig blander seg inn med velmente råd. Det er venninnen og spinndoktoren Mulle, prestefaren som stadig siterer Pink Floyd og tror at alt ordner seg av seg selv, en overdrevent tålmodig lege og eiendomsmeglermoren som utelukkende uttrykker seg ved forslitte fraser og slagord. Den unge kvinnen tillater seg, på tross av meningene til alle rundt henne, å sørge, være trassig, høystemt, drikke seg dritings og rett og slett være for mye av alt - inntil hun igjen kan skimte et lys i tunellen. Min mor sier er utdrag fra samtaler mellom mennesker som snakker forbi hverandre.
Hestekrefter av Lars Mytting
Bensinstasjonseier Erik Fyksen rykkes ut av tilværelsen i smøregrava og inn i en ensom kamp mot urbane moderniseringskrefter, spøkelser fra egen fortid, og ikke minst mot hans gamle rival, skytterlagsformannen Harald Jøtul. Det er planlagt veiomlegging og den originale 60-tallsstasjonen er utgått på dato. Fyksen selger seg dyrt, for Norges siste Mobil-stasjon er også et fredlyst tempel over tapt kjærlighet - minnesmerket etter hun som riksveien tok.
Undis Brekke av Gunhild Øyehaug
Undis Brekke har akkurat flytta tilbake til heimbygda. Der skal ho jobbe som norsklektor, enda ho er utruleg lei av studentar. Undis har forlatt den kvinnelege sambuaren sin og tilværet som først bejubla, no lettare nevrotisk forfattar. Ho har berre skrive ei bok hittil. Undis vender heim akkurat i tide til å få med seg den årlege julemiddagen til høgskulen sitt nordiskkollegium. På festen blir ho konfrontert med bitar av barndom, ungdom og tidleg vaksendom som ho hittil har prøvd å feie under teppet. «Undis Brekke» er ein roman om kjærleik, ekskjærastar, pms, skrivesperre, svik, håp, angst og foreldre.
Verda er ein skandale av Agnes Ravatn
Etter ei rekkje hektiske år i Oslo reiser Agnes Ravatn med mann og baby frå Frogner til den vesle vestlandsbygda Valevåg. Planen er å få ei roleg permisjonstid, i eit nedslite småbruk utan internett. Omkransa av skog, fjell og sauer snirklar dagane seg sakte av garde for den vesle familien. Kveldane går med til å drikke vin og samtale med den næraste naboen, ven og forfattarkollega Einar Økland. Resultatet er denne boka, ei samling stasjonære reisebrev frå eit halvår på bygda. Det handlar om det enkle livet, skriving, lykke og jakta på det perfekte knekkebrødet.
Elster, Andreassen, Dahl av Per Schreiner
Det er tre hytter. Den på fjellet etter moren, den i skogen etter faren og konas hytte ved sjøen. Samtlige høytider og ferier tilbringes med onkler og tanter, fettere og kusiner, som alle har sine hytter på de samme stedene. Og hver påske, sommer og jul handler om det samme: å finne balansen mellom nærhet og avstand. Elster, Andresen, Dahl er en mørk, men morsom roman om familien, dens mekanismer og om hvor umulig det er å unnslippe slekters gang
Jo forter jeg går, jo mindre er jeg av Kjerst Annesdatter Skomsvold
Jeg ser ut av vinduet og inn i leiligheten i blokka overfor. Det er rart å tenke på hvor mange mennesker som bor der og lever sine liv og ingen ser inn til meg og Epsilon, og hva skal man da med gjenboere. Mathea Martinsen har ikke hatt mye med andre mennesker å gjøre. Men noe har hun skjønt: De er ikke som henne. Nå, som gammel, rammes hun av en stor sorg, og hun blir redd for å dø før noen vet at hun har levd. Mathea finner fram brudekjolen igjen, baker pikekyss og går ut blant de andre. Kjersti Annesdatter Skomsvolds debutroman er preget av humoristisk alvor og en usedvanlig språklig oppfinnsomhet.
Den statiske mannen av Klaus Hagerup
På mange måter er Victor Abel en usynlig mann. Han vekker ikke oppsikt på gaten, han lever et stille liv som konsulent i teknisk etat i Fredrikstad kommune, han er ugift, men finner trøst og glede i sin katt Sjampus. En dag ser Viktor Abel en statisk mann - en slik fyr som stiller seg opp på folksomme steder, og står helt urørlig i time etter time. Han har et stirrende blikk som får Abel til å føle seg gjennomlyst, og nysgjerrig. Hvorfor stirrer han så intenst på ham? Victor Abel er ikke en mann som er vant til å bli betraktet. Snarere tvert imot, på mange måter er han en usynlig mann. Møtet med den statiske mannen forandrer Victor Abels liv. Han tar sitt livs viktigste avgjørelse: han vil gjøre karriere som statisk mann. På en reise gjennom Europa skal Victor Abel, snart 60 år, endelig bli synlig!
Slik lever vi her av Mari Ulset
Åshild er fysioterapeut og bosatt i Oslo. Hun har en mann med en godt betalt jobb i oljebransjen, to barn og et fint hus. Hun har oppnådd alt hun ønsket seg, både privat og yrkesmessig. Men det er likevel noe som mangler. Vi følger Åshild gjennom den høsten hvor oljeprisen begynner å falle. 'Slik lever vi her' er en roman om dagens Norge, om hvordan vi lever livene våre, om vår manglende evne til å se andre, forstå oss selv og reflektere over kulturen vi lever i.
Dagbøkene 1996-2008av Kristian Klausen
Fortelleren i denne romanen er en bibliotekar som har skrevet dagbøker i 22 år. Han er også en obskur novelleforfatter, uten særlig suksess. Nå bestemmer han seg for å finpusse de mest poetiske partiene fra dagbøkene, til en liten prosa-utgivelse. Men redaktøren vil noe annet: Hvorfor ikke utgi alle dagbøkene, uredigert og usensurert? Fortellerens eks-samboer, eks-kjærester, jobbkolleger, venner, slekt og naboer, er alle utlevert på det groveste i dagbøkene. Disse opptegnelsene er heller ikke skrevet på en slik måte at de innebærer litterær kvalitet. Men redaktøren er sikker i sin sak: Litterær kvalitet spiller ingen rolle lenger, bare evnen til å skape bølger i mediene. Og dette blir et verk på over 13.000 sider; den største romanutgivelsen i norsk litteraturhistorie. Morsomt, aktuelt og tankevekkende
Harens år av Arto Paasilinna
En utrolig morsom og sjarmerende historie. Her møter vi journalisten Vatanen. Han er sammen med en fotograf ute på oppdrag ett eller annet sted i Finlands dype skoger. Plutselig hopper en hare ut i veien foran bilen. Vatanen går ut av bilen for å se hvordan det har gått. Han finner haren, som merkelig nok bare er lettere skadet, og i samme øyeblikk tar han den store avgjørelsen om å vende ryggen til hele sitt borgerlige liv.
Dette blir en finsk roadmovie hvor vi følger Vatananen og haren rundt omkring i Finland, mens han stadig avviser både konas og avisens krav om å vende tilbake til sitt vanlige liv. Fortellingen er full av svart humor og absurde situasjoner. Det er likevel en alvorlig undertone i boka som tilkjennegir en tildels sterk samfunnskritikk.
Berrnadette, Hvor ble du av av Maria Semple
Bernadette Fox er en høyt aktet og prisbelønnet arkitekt i Los Angeles, frem til en dramatisk hendelse fører henne og familien i eksil i Seattle. I sin nye hjemby strever Bernadette voldsomt med å tilpasse seg - hun mistrives sterkt med å være omgitt av curling-mødre, oppskrytt økologisk kaffe og meningsløse selvhjelpsgrupper. For å distansere seg fra det politisk korrekte tyranniet ansetter Bernadette en virtuell assistent, som fra India utfører alle ærendene hennes via Internett. Situasjonen er til å leve med helt til den begavede tenåringsdatteren Bee vil innkassere belønningen for sine gode karakterer. Bee ønsker seg nemlig en familietur til Antarktis! Ideen resulterer i et iskaldt cruise og et forbløffende forsvinningsnummer.
De beste blant oss av Helene Uri
Språkforskeren Pål Bentzen forelsker seg i kollegaen Nanna Klev, de arbeider ved det prestisjetunge Institutt for futuristisk lingvistikk. Nanna holder på med et stort og ambisiøst prosjekt, og Pål skal hjelpe henne. Påls sinn ville bare ha vært fylt av søte fantasier om Nanna og ham selv, avlydsrekker, vitenskapelige gjennombrudd og påfølgende berømmelse - hadde det ikke vært for Edith Rinkel. Den femtiårige professoren liker ikke mye, men det hun liker, liker hun svært godt : vakre sko, lodne humler, unge menn. Men først og fremst faget.
Utsikt til Paradiset av Ingvar Ambjørnsen
Første bok i serien om Elling. En bok om ensomhet. Sårt, og vanvittig morsomt. Elling er 32 år og lever alene i blokkleiligheten han delte med moren frem til hennes død. Han bruker tiden til å kartlegge livet til naboene ved hjelp av teleskop, samtidig som han bærer en nagende forelskelse til Gro Harlem Brundtland. En tilstand han får forløst ved å samle på bilder av statsministeren - og kvinnen som representerer det eneste trygge i en kaotisk tilværelse.
Teksten er basert på bokomtlar frå forlag/distributør