Les bøkene ut av bokhylla!
Anmeldelser, salg på flyplassen, bursdagsgaver, bokutsalg på Sølvberget. Det finnes mange gode unnskyldninger, og forskjellige grunner, til at en kjøper eller får nye bøker. Ofte kjøper man en ny bok, selv om man ikke har tid til å lese den, eller behov for noe å lese umiddelbart. I mellomtiden kjøper eller låner vi oss nye bøker, og de vi kjøpte som et innfall, havner lenger ned på lista over bøkene man har tenkt å lese. For de store litteraturelskerne blir lista stadig lenger, uansett hvor mye man leser. Det gis jo ut vanvittig mange bøker i året… og det er alltid mange av dem som er verd å få med seg.
Koronatidene gir en ypperlig mulighet til å lese, og siden biblioteket ikke er åpent til utlån, kan det være en god unnskyldning til å endelig lese en av bøkene som har stått lenge på bokhylla. Vi har samlet historier og omtaler til bøker som har stått litt for lenge og støvet i våre hyller.
Nei, nei og atter nei av Nina Lykke
Lest av Rebekka Hennum
Jeg kjøpte boka for en stund siden er usikker på når, men jeg har flyttet minst to ganger siden da. Boka ble kjøpt sammen med en del andre bøker, og da ble sånn at den forsvant i mengden. Godt å få tatt seg tid til å «browse» egen bokhylle.
Forventningene kom tilbake til meg, når jeg ble minnet på at Nina Lykke også var booket til Sølvberget i april 2020. Humor, ekteskapsbrudd og sympatiske karakterer. Dette viste seg å stemme, men jeg sitter igjen med en følelse av «hvorfor har jeg ikke lest denne boka tidligere?».
Omtale:
En gjennomført roman med tre hovedpersoner i et klassisk trekantdrama. Ingrid og Jan nærmer seg sølvbryllupsdag, Ingrid jobber som lektor i norsk på en videregående skole og Jan har nettopp fått en lederstilling ved et statlig departement. Hverdagen er full av rutiner og de nærmer seg begge hver sin midtlivskrise. Vi møter også Hanne på 34, som ikke har stiftet familie enda. Det er en medrivende fortelling som gjennom skifte i hovedperson gir oss forskjellige dypdykk i de tre karakterene.
Black Beauty av Anna Sewell
Lest av Rebekka Hennum
Denne fikk jeg tak i, i forbindelse med masteroppgaven min. Jeg skrev en avhandling om realistiske kjæledyr i barnelitteraturen. Kjent som en klassiker fra 1870-årene, var Black Beauty med på å bidra til dyrs lovfestede rettigheter i Storbritannia. For å bygge mine argument viste det seg, som det ofte gjør, at andres forskning var tilstrekkelig. Og når Black Beauty i utgangspunktet ikke var mitt forskningsobjekt, ble det ikke til at jeg leste den. Jeg har likevel hatt et håp om å få lest den en dag.
Omtale:
I denne selvbiografiske beretningen om hesten Black Beautys liv i viktorianske England, får vi et innblikk i behandlingen av hester på denne tiden. Det historiske bakteppet er nyansert, selv om det også er tydelig moraliserende til tider. Gjennom fortellingen får vi et bilde av hestens selvfølelse, og møtet med forskjellige mennesker og andre hester bidrar til Black Beautys utvikling. De korte kapitlene står nærmest som moralske fortellinger i seg selv. Denne boka kan anbefales til barn, unge og voksne med en forkjærlighet for hester og dyr generelt.
Bangkok baby av Majken van Bruggen
(Frittstående oppfølger av Månefjellet (2008) og Julia og Leon (2010))
Lest av Ingunn Øvrebø
Denne boken har jeg hatt stående i bokhylla i 4 år. Grunnen til at den ikke har blitt lest før er at det alltid dukker opp nye bøker jeg har lyst å lese. Når man jobber på bibliotek er man omgitt av fristelser dagen lang, og leselista mi er milelang! Og siden det alltid utgis noe nytt og spennende er det mange bøker som bare forskyves nedover på lista og aldri blir lest.
Boken havnet hjemme hos meg etter et boksalg på Sølvberget. Når vi ble satt på hjemmekontor var det en utmerket anledning til å lete etter glemte skatter i min egen bokhylle, så da ble denne perlen endelig lest. Grunnen til at det ble akkurat denne er at tittelen og forsidebildet så interessant ut. Og så er den ganske kort, derfor virket det som et overkommelig prosjekt for en ettermiddag!
Etter et par sider ble jeg fanget av den litt dystre stemningen, så da var det bare å lese videre. Jeg har begynt på flere andre bøker som ikke innfridde etter første kapittel, da har jeg ikke problemer med å gi dem opp. Det er så mange bøker i verden, jeg kaster ikke bort tiden på bøker som ikke appellerer til meg.
Omtale:
Ung, ensom og alene på en lyssky bar i Bangkok.
Julia er 19 år og i sorg etter at mannen hennes Leon døde. Hun har reist til Kina der de egentlig hadde planer om å reise sammen. Hun møter Helen som lokker henne med til Bangkok for å jobbe i brorens bar. En bar der det viser seg at det foregår prostitusjon og andre lyssky aktiviteter.
I et usentimentalt språk får vi et innblikk i kvinners situasjon i Thailand. Det er en kort lettlest bok med en ganske uhyggelig, trist og rå stemning. Det er mest ytre handling, vi får vite lite om Julias indre tanker. Men hun er ensom, og hun har havnet i et veldig annerledes miljø. Hva kommer til å skje?
Steelheart av Brandon Sanderson
Lest av Sofie Birgitte Andersen
Jeg fikk Steelheart til 20-årsdagen min, for litt over fem år siden. Grunnen til at jeg ikke har lest den enda er at lista mi over bøker jeg skal lese til enhver tid er veldig lang. Når jeg får nye bøker er jeg ofte begeistret og kaster meg over dem, men til 20-årsdagen fikk jeg mange nye, og rakk ikke å lese alle før jeg gikk tilbake til vanen av å låne nye bøker jeg hører om, og blir begeistret for. Jeg er redd for å glemme å lese dem, og det er vanskelig å ha lånestopp når man er omgitt av fristelser på jobb. Bøkene jeg allerede eier kan jeg ikke glemme, for de står jo på hylla mi!
Jeg har alltid store forventninger til Sanderson. Han er en dyktig forfatter av episk fantasy, veldig god på såkalt worldbuilding, altså å bygge verdener, lage magiske evner og finne ulike politiske eller religiøse grunner til store kriger. Imidlertid er denne boka ikke fantasy, men science fiction. Før jeg leste boka forventet jeg at den skulle være action-pakket og litt lettere enn det andre jeg har lest av ham. Samtidig antok jeg at boka skulle være velskrevet, med gode beskrivelser og forklaringer av fenomenene, i tillegg til at jeg trodde den ville bli fortalt fra flere perspektiv, som er typisk Sanderson.
Omtale:
Siden farens død har David drømt om hevn. Faren døde helt i begynnelsen, rett etter «Calamity», da vanlige mennesker plutselig fikk superkrefter. Imidlertid er ikke dette en bok om superhelter. De som har fått superkrefter, såkalte Epics, er nemlig generelt sett arrogante, selvopptatte og ekstremt maktsøkende. Davids far ble drept av den sterkeste, Steelheart, som diktator i «Newcago» (tidligere Chicago).
Nå må David overtale de eneste som gjør opprør mot Epics, «The Reckoners», til å stå opp mot den farligste av alle Epics. Men underveis møter han uventede spørsmål og utfordringer. Steelheart er ond, har drept mange mennesker, men han holder også samfunnet i gang. I «The Fractured States» (tidligere USA) er Newcago kanskje det beste stedet å leve, det eneste som ikke har kollapset i anarki og kaos. Er det galt å drepe den som holder sivilisasjonen i gang? Selv om han er en blodig diktator? Steelheart er en dyster, men også humoristisk og action-pakket, roman om hva som skjer når noen mennesker får for mye makt. Det er også en roman om tap, kjærlighet og jakten på gode metaforer.
Som vanlig har Sanderson skrevet frem en spennende verden med mange gode beskrivelser av de ulike fenomenene. Boka var, som antatt, ganske lettlest og actionpakket. Noen av antagelsene mine var likevel feil. Den største overraskelsen var det at hele boka er sett fra ett perspektiv, Davids. Dessuten hadde den et langt mer humoristisk preg enn jeg er vant til å møte hos forfatteren, på godt og vondt.
Hevnfokuset hos heltene overrasket meg også. Selv om hevn ikke er helt utypisk for Sanderson, er motivasjonen til karakterene ofte er mer samfunnsrelatert, mest om religion og politikk. Motivasjonen til David er mer personlig, mindre politisk. Alle disse utypiske trekkene skyldes kanskje at boka er i en annen sjanger enn Sanderson vanligvis skriver. Samtidig har boka den store spenningen, og dybdeforståelsen for en annen verden, som er så typisk for forfatteren. Jeg fant ut at det er første bok i en serie, og gleder meg til å lese resten.
Ask the dust av John Fante
Lest av Tomas Gustafsson
Denne boken kjøpte jeg for nesten 20 år siden, og siden da har den stått i hyllen. På den tiden var jeg stort fan av Charles Bukowski, og han skrytte John Fante opp i skyene. Den har ikke blitt lest, men den har ikke heller rykt med i de mange bokhylleutrenskningene jeg har gjort på de årene. Da jeg ble spurt om å bli med på denne artikkelen, visste jeg ikke hvilken bok jeg skulle velge, så jeg valgte ut tre titler; Ask the dust av John Fante, A farewell to arms av Hemingway, og Persuasion av Jane Austen.
Så la jeg ut et bilde på min Instagramkonto og spurte hvilken bok jeg burde lese, og da ble det Ask the dust. Jeg husker ikke om det var fordi at flest folk stemte på den, eller at det var «Ask the dust-gjengen» som hadde de mest velformulerte grunnene.
Jeg hadde altså ikke så mye forventninger til boken, men det tok seg opp litt etter min uformelle Instagram-eskapade.
Omtale:
Det viser seg at denne boken fremstår som en engasjerende blanding av Hamsuns Sult og Bukowskis tidlige bøker, kanskje særlig Post Office. Altså en forfatterspire som er på randen til å sulte i hjel og aldri har penger til leien, men bruker sine siste cent på strippeklubb. Han er både motbydelig og fascinerende sårbar og tiltalende. Han blir utrolig forelsket i en servitør, men deres forhold minner mest om en maktkamp.
Handlingen er satt til Los Angeles på 30-tallet under depresjonen, og det er en spennende setting. Alt i alt er jeg veldig glad at jeg leste denne boken ut av hylla!