Lær deg å spille et instrument
Begynn i det små
Når man lærer noe nytt, om det er et instrument fra grunnen av, en ny låt, en teknikk eller annet, så er det veldig lett å bli utålmodig med en selv. Senk skuldrene! Lær deg en ting om gangen. Del opp det du skal lære deg i stykker og etapper. Senk tempoet, spill det du skal lære sakte først. Bli kjent med instrumentet, og begynn med noe helt enkelt, og bruk litt tid til å få hver tone til å låte bra. Tar man ett skritt om gangen er man plutselig fremme! I musikk finnes det ingen snarveier.
Pass på muskler og sener
Når man spiller et instrument, bruker man ofte fingre, armer og skuldre på en måte som er litt uvant. Dette kan gi smerter i muskler og sener – spesielt hvis man er litt anspent fordi man konsentrerer seg. Her er noen tips for å unngå dette:
Øv i små bolker av gangen, ta en pause hvis du kjenner at du har litt vondt. Pust rolig. Det hjelper både på konsentrasjonen og på kroppen. Sitt rett i ryggen, slapp av i skuldrene. En dyktig lærer kan under normale omstendigheter hjelpe med teknikken. Men i disse tider kan du bruke nettet dersom du lurer på noe. Men husk: Kildekritikk…
Sett av tid
Man kan selvfølgelig plukke opp instrumentet når man har tid. Kanskje du har hjemmekontor? Når du trenger å hvile øynene kan du kanskje plukke opp instrumentet noen minutter, for å koble av? Men det beste er å sette av litt tid hver dag, hvor du bare øver på instrumentet ditt. Det trenger ikke være mye – fem, ti, femten minutter med målrettet øving er oftest bedre enn en time hvor man bare herjer i vei med ting man kanskje kan fra før av. Lag en avtale med familien – «fra fem til halv seks skal mamma/ pappa øve, ikke forstyrr så er dere snille!».
Søk/ be om hjelp
Det finnes mange «selvlærte» musikere. Men ingen er egentlig 100% selvlærte. Alle har fått litt hjelp og råd av andre musikere, kanskje noen i familien som spiller, venner, etc. Det kan være lurt å ta noen timer – og i disse dager er det mange som underviser per Skype! Det å ta noen timer kan dytte deg i riktig retning, og en flink lærer vil fortelle deg hva du bør øve på.
Ekstratips: Prøv å tenke gjennom på forhånd hva du først og fremst har lyst til å få ut av timene, og prat med læreren om det på forhånd. Kan godt være dere går gjennom mye og mangt, men dersom det er noe spesielt du vil jobbe med, si fra!
Sett deg realistiske mål
Du har kanskje lyst til å bli den nye (fyll inn yndlingsmusiker her) fra første stund? Ingenting galt med det, men som sagt i punkt 1, må du ta skritt for skritt. Lær deg noen enkle melodier og/eller akkorder først, så har du tatt et kvantesprang fremover! Hvis du vil lære deg et langt, vanskelig stykke, tenk for eksempel «i dag vil jeg lære de to første taktene…».
Lytt aktivt
Når man spiller et instrument, er det viktig å bli flink til å lytte. Bare det å «spille med i hodet» mens du hører på en av yndlingslåtene dine vil lære deg mye om hvordan musikk er bygget opp – hvordan de forskjellige instrumentene «snakker sammen» og samarbeider, vers, refreng, mellomspill, rytme…
Ta en låt eller et stykke du liker, og sett det på. Prøv å trampe takten? Klarer du å forutse når for eksempel refrenget kommer? Kanskje du har det på noter? Sitt og lytt på det med notene i hånden, og prøv å følg dem med øynene.
Noter eller ikke noter?
Det finnes MASSEVIS av musikere som ikke bruker noter. Spesielt gitarister er veldig flinke til å hoppe bukk over alt som har med noter å gjøre. Og det er egentlig ingenting galt med det. MEN: Det å lære litt av det grunnleggende er slettes ikke så vanskelig, og det kan hjelpe deg. Kanskje spesielt rytmenoter? Lurt å sette av litt tid til å lære det grunnleggende – notenavn, rytmenoter, takter og slikt. Det er ikke nødvendigvis så vanskelig som mange tror, og da har du enda et verktøy i den musikalske verktøykassa!
Kos deg!
Musikk er GØY! Det kan være frustrerende å stange mot noe man ikke fikser, men prøv å glede deg over alt du har lært deg, tenk på det du kan spille i dag som du ikke kunne spille i går… da får du en av verdens beste mestringsfølelser!
Spill med andre, spill med låter du liker, la deg rive med av musikken – og straks tidene forandrer seg kan det være at du kan starte et lite band?