Kvitter om fuglebøker
“Rundt husene våre strekker det seg usynlige sosiale nettverk hvor fuglene utveksler temmelig komplisert informasjon uten å møtes ansikt til ansikt. Det kan jo minne litt om noen andre nettverk vi mennesker er opptatt av for tiden“. -
Bøker om bevingede skapninger kan være til trøst og berikelse. Du kan starte boksøket fra sofaen og nyte alle de digitale titlene om fugler som du kan få rett i fanget: Norsk Ornitologisk forening har her en oversikt over fuglebøker som du kan finne gratis på nett:
Fuglebøker for barn
Vil du vekke interessen hos de minste i familien finnes det en rekke fortellinger om fascinerende fugler fra hele verden.
En av dem er
Klassikeren
Rachel Lockwood har laget en morsom bildebok, en page-turner for de minste der du lærer om de viktigste fuglene du kan få øye på i hagen. Den zoomer ut fra spennende situasjoner og du inviteres til å gjette hvilken fugl som er i gjerdet.
Har du ikke muligheten til å gå ut for å nyte sangen i vår, kan
Fugler i Sci-fi-litteraturen
“The humans use Arecibo to look for extraterrestrial intelligence. Their desire to make a connection is so strong that they’ve created an ear capable of hearing across the universe. But I and my fellow parrots are right here. Why aren’t they interested in listening to our voices?”
Skal du lese en sci-fi novellesamling i år, så la det bli Ted ChiangsExhalation. Jeg vil trekke frem The Great Silence som en av de beste novellene. Den er også den korteste, og det er stor fare for at du vil gi deg i kast med de andre etterpå. The Great Silence er en tankevekkende monolog fra en papegøyes perspektiv. Novellen ble til etter en forespørsel fra performancekunstnerene Jennifer Allora og Guillermo Calzadilla som trengte noen til å gi en stemme til den utrydningstruede papegøyen fra Puerto Rico. På sitt særegne forskningsartikkel-vis skriver Ted Chiang science fiction på en utrolig kraftfull måte. The Great silence handler om Fermis-paradkokset; “Dersom utenomjordisk liv eksisterer, så burde «de» ha kontaktet oss allerede. Til tross for tiltagende og iherdig jakt på utenomjordisk intelligent liv, har vi så langt bare funnet stillhet.” Hva med å lytte mer til det intelligente livet som allerede kvitrer i trærne rundt oss? Du kan lese novellen
Fugler og økosystem
Trenger du en påminnelse om fuglenes betydning i økosystemet, er klassikeren
Geniale fugler
For oss som allerede ante at fugler er geniale skapninger, bekrefter denne boken det vi fugleelskere alltid har visst.
Verdens dyreste bokverk - en fuglebok
Og når vi snakker om amerikanske fuglearter kommer vi ikke utenom selve kronjuvelen av fuglebøker. Det er ingen hemmelighet at fugleinteressen også handler mye om estetikk. Birds of America av pioneren, kunstneren og ornitologen John James Audubon ble utgitt i månedlige kunsttrykk mellom 1827 og 1838 og regnes som prototypen for naturillustrasjon. Opprinnelig ble akvarellene tegnet i naturtro størrelse, senere trykket i akvatint. Audubon var en pioner i fugleforskning og en av de første som ringmerket fugler. Birds of America er dessuten et av verdens dyreste bokverk. En av de sjeldne originale utgivelsen av praktboken måler 90x60 cm og ble solgt for svimlende 80 millioner norske kroner på en auksjon i 2018. Hemmeligheten i den naturtro gjengivelsen ligger i at Audubon ikke nøyde seg med å observere fuglene. Han jaktet på dem og hang dem siden opp i et såkalt taksidermisk museum, med gress og bakgrunn. En slags scenografi som skulle likne fuglens opprinnelige habitat og som han kunne tegne etter.
Og skulle all denne fjærpryd og skjønnheten gi deg lyst til å ta opp pennen selv finnes det gode bøker som lærer deg å tegne fugler. Min favoritt er John Muirs