Kvinner mot strømmen
Mange bloggere og forfattere skriver om feminisme og sterke kvinner. Her har du tips til både sakprosa, blogger og skjønnlitteratur hvor kvinner står på krava. Det nyeste tilskuddet er
F-ordet av Marta Breen, Jenny Jordahl og Madeline Schultz
Denne boka er morsom, intelligent og tankevekkende. Hva er poenget med å stille så forskjellige krav til menn og kvinner, og hvorfor blir kvinner så ofte framstilt seksualisert i medier og kampanjer? Trenger man en naken dame for å selge en hamburger eller jeans for menn? Noe av det beste i denne boka er såkalte gender flips, hvor man snur om på en reklame eller avisartikkel. En gang kom blant annet Mette-Marit til en fest i samme kjole som en annen deltaker, og det skapte selvfølgelig overskriften "Hjelp - vi kom i samme kjole". I gender flipen ser vi et bilde av Ylvis-brødrene og overskriften "Hjelp - vi kom i samme dress".
Alle de tre forfatterne har også svært gode og underholdene blogger, som skiller seg ut i rosabloggverden.Marta BreenJenny JordahlMadeleine Schultz
Født feminist av Marta Breen
Marta Breen ga ut ei bok om feminisme i fjor også. I denne boka spør hun seg selv om likestillingen har tatt et skritt tilbake. Hvorfor vil unge kvinner heller stå hjemme på kjøkkenet og pynte cupcakes når de kunne vært ute og brent BH-er? Foreldregenerasjonen kjempet jo mye sterkere for kvinnens rettigheter. Er det slik at feminismen går i bølger, eller arter den seg bare på en annen måte nå? Boka er godt og humoristisk skrevet.
Shoppingfri av Irina Lee
Er det mulig å ta et år fri fra shoppingen? Irina Lee ville slutte å forholde seg til kvinnebladenes press om å følge siste mote. Hun ønsket å bli bevisst på hvilke klær hun hadde i skapet sitt, hva hun kjøpte til barna sine, og hva som var nødvendig. Det endte til slutt med to års shoppestopp. I denne boka forteller hun om sine erfaringer, men også om de miljømessige og etiske grunnene til å la bankkortet ligge på hylla. Undertegnede ble inspirert og tok et år shoppestopp. Siden har jeg ikke klart å gå på shopping igjen, noe føles feil når jeg går inn i en butikk. En livsforvandlende bok altså! Lee har også en nettside med gode tips for shoppstopp.
Kjære av Linnéa Myhre
Linnéa Myhre er ei knallsterk dame som har kjempet seg gjennom spiseforstyrrelse og psykiske problemer. Dette er hennes andre roman, og den bygger på hennes eget liv. Hun skriver brev til folk og bedrifter som har hatt noe med henne å gjøre. Her er en god blanding av alvorlige, humoristiske og triste brev. Vi får blant annet høre om da hun ble kåret til Norges mest sexy kvinne av bladet Mann, og følte seg tvunget til å posere mer lettkledd enn hun ønsket. Her gjør hun et kraftig oppgjør med redaktøren. Men her er også brev til en rødbeteprodusent, hvor hun klager på at det er så mange frø i rødbeteglassene, og de er stress å plukke ut.
Dødslekene av Suzanne Collins og Divergent av Veronica Roth
Den populære dystopisjangeren for ungdom har ofte en heltinne som hovedperson. Hun er sterk, både fysisk og mentalt. Hun står imot et totalitært regime og blir et symbol for motstandskampen. Tris i Divergent og Katniss i Dødslekene er knalltøffe jenter som nekter å finne seg i måten myndighetene undertrykker innbyggerne på. Bøkene er veldig spennende, det er filmene også. Vil du ha flere tips om romaner med sterke damer, får du det i denne artikkelen av bibliotekar Aud Jorunn Aano.
Vi burde alle være feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
Jeg leste en gang Dyprød Hibiskus av Adichie, og det var ei bok som gjorde inntrykk. Vi møtte en nigeriansk familie der den dypt religiøse faren straffer sine barn og kone på grusomme måter. Den boka satte fokus på barns og kvinners rettigheter i et afrikansk samfunn. I 2012 holdt Adichie foredraget Vi burde alle være feminister, hvor hun snakket om å være afrikansk feminist. Foredraget er gitt ut i essay-form, og er vel verdt å lese.
Flere av disse bøkene finnes i ebokbib. Undertegnede har laget anbefalingslista Tøffe kvinner, med bøker du kan lese på smarttelefon eller nettbrett.