Hva leter du etter?

Kom vår, kom lyse dager

Det har vært vår lenge, men det er noe med mai.

Våren har kommet til faktabiblioteket. Vi har stilt ut bøker om blomster, hager, flått og andre kryp, båtliv og dyreliv, engelske damers naturbøker og en liten diktsamling.

Kom, mai, du skjønne, milde,
gjør skogen atter grønn,
og la ved bekk og kilde
fiolen blomstre skjønn!

Bøker på utstilling

Kom vår, kom lyse dager av Ida Elisabeth Jørgensen

En diktsamling av en poet som også driver sin egen nettbutikk. Tittelen er nydelig, og jeg stjal den!

Veikantflora av Reidar Gjørven

Forlagets omtale: Gjennom tekst og bilder presenterer boka ville blomster og planter som vokser langs norske veier, både på fjellet, langs kysten og i innlandet. Den beskriver blomstens utseende, næringsbehov, blomstringstid og utbredelse, forteller hva plantenavnet betyr og hva planten tradisjonelt har vært brukt til.

Sportegn fra dyr av Lars-Henrik Olsen

Forlagets omtale: Å finne sportegn fra dyr gjør det morsomt for barn og voksne å ferdes ute i naturen - sporene kan fortelle mye om dyrene de stammer fra. Denne uvurderlige håndboken omtaler og illustrerer over 200 europeiske pattedyr og fugler - deres fotspor, spisespor, gnagespor, gravespor, reder, ekskrementer og skjul. Samtidig gir boken en grundig innføring i den nyeste viten om samtlige pattedyr i Europa, deres utseende, levevis og utbredelse.

Frø til verden av Pål Hermansen

Om Svalbard globale frøhvelv!

Fuglekasser og fuglefôring av Trond Vidar Vedum

Boken gir råd om hvordan man lager fuglekasser for de vanligste artene, hvor man bør sette dem opp, hvordan en kan vedlikeholde kassene, og det gis opplysninger om levevis og hekkeforhold. Foring er viet god plass, og det gis tips om fuglebrett og foringsautomater, hva slags mat de enkelte arter foretrekker, og hvordan en kan holde uønskede gjester borte. Med forslag til hvordan skoler og barnehager kan skape interesse for fuglelivet hos de aller yngste. Har registrerings- og observasjonsskjemaer.

Den fantastiske blomsten av Marie og Bjørn Hansson forside

Den fantastiske blomsten av Marie Hansson

Denne boken tar deg med på en kulturhistorisk reise som gir innsikt i blomstens og hagens betydning i den vesterlandske kulturkrets fra antikken og fram til i dag. Har oversikt over latinske plantenavn og litteraturliste.

Bli kvitt brunskog-sneglen plakat

Bli kvitt brunskogsneglen av Tom Egeberg Hvål

Selvforklarende.

Hagebok for late av Dan Rosenholm

Forlagets omtale: Med sin lange hageerfaring viser Dan Rosenholm her hvordan du kan lage en vakker oase med minimal innsats. Han gir hele 88 tips om hvordan unngå å bruke sommeren til luking, hvordan minimere innsatsen man legger i plenen og hvilke roser som blomstrer flere ganger gjennom sesongen til tross for at de knapt krever vedlikehold. Her får du råd til hvordan en vakker hage nærmest gjør seg selv!

Grønnsakhagen av Agneta Ullenius

Nydelige bilder og gode tips.

Porter & gjerder av Cathrine Reusch

Å, for et gledens bokomslag!

Forlagets omtale: Forseggjorte porter og gjerder har lange tradisjoner i Norge. Gamle steinmurer, skigarder og spilegjerder har fungert som stengsel for dyr og avgrensning av eiendom, gjerne avsluttet med en enkel grind. Porter og gjerder gir et viktig førsteinntrykk - enten det er et enkelt stakittgjerde eller en fornem portal - så det er vel verdt å tenke igjennom hvordan du vil ramme inn en eiendom. Hvilken port og hva slags gjerde passer din bolig best?

Forfatteren presenterer et bredt utvalg av norske porter og gjerder fra hele landet. Flotte fotografier, supplert av nyttige materialopplysninger og gode strektegninger viser hvordan du går fram for å kopiere eller rekonstruere gammel stil. Du får tips om fundamentering og oppsetting, råd om vedlikehold, forslag til beplantning, samt en kjapp oversikt over lov og regler på området. Et knippe staselige porter og en historisk fotokavalkade av fordums stil i byer avslutter denne reviderte utgaven av boken som første gang ble utgitt i 2002.

Båtførerprøven for båtfolk forside

Båtførerprøven - for båtfolk, av Jon Winge

Båtvedlikehold

Båtvedlikehold og enkle reperasjoner av Pat Manley

Denne boken konsentrerer seg om de 67 mest vanlige jobber og problemer som kan oppstå i de fleste båteieres hverdag. Disse er rangert i vanskelighetsgrad på en skala fra 1-5, og er enkelt forklart steg for steg. Arbeidsoppgavene forutsetter verken spesielle kunnskaper eller spesialverktøy. Du vil i denne boken blant annet finne ut av hvordan du forebygger og løser motorproblemer, gjør vedlikehold og ettersyn av gass-, vann-, diesel- og elektriske systemer, foretar service på pumper, vinsjer, ankerspill, drivverk og rorsystem, reparerer skader på skroget og finner og utbedrer lekkasjer. For seil- og motorbåter.

Seilbåt

Seilbåt av Sara Hopkinson

Forlagets omtale: Seilbåt er en rikt illustrert bok som gir en grundig og lettfattelig innføring i turplanlegging, navigasjon, håndtering av fartøyet og ellers alt du trenger å vite for å føre en seilbåt langs kysten på en trygg måte. Boken inneholder også tilleggsstoff som gjør den til et nyttig oppslagsverk om bord.

Hekketid av Tora Larsen Morset

Forlagets omtale: En hekk skal stå i mange år. Da er det viktig å velge riktig plante. Er skjerming mot vind, trafikk og innsyn det viktigste for deg, får du tips og råd fra gartnere og erfarne hagefolk om hvilke planter som egner seg best og hvordan du skal plante og klippe dem for at de skal vokse seg tettest mulig. Ønsker du en eksotisk bambushekk, en flettet pil eller en vakker formklipp, viser inspirerende bilder og enkle forklaringer deg hvordan du kan få det til i din egen hage. Gjødsling, riktig jord, tidspunkt for klipping og beskjæring av de ulike hekketypene, rett verktøy - godt grunnarbeid gir en tett og flott hekk som lever lenge.

Trær og busker av Helge Vedel

Boken er en praktisk håndbok som omhandler alle vanlige trær og busker fra skog, mark og andre naturlige voksesteder. Hver av de 130 artene beskrives med voksested, høyde, kjennetegn og nytteverdi. Illustrasjoner gjør det enkelt å skjelne artene fra hverandre.

Hagen, min himmel på jord

En bitteliten superbok.

Fakta om flått av Vivian Kjelland

Har eg hantikk?

Naturdagbok fra året 1906 av en engelsk dame av Edith Holden

Finnes det en bedre tittel?

Den lille boken om de små hagene Steve Wheen

Forlagets omtale: Den lille boken om de små hagene er den morsomste, søteste - og for mange vil den være den mest underfundige og bemerkelsesverdige hageboken - som utkommer denne hagesesongen (2013). Steve Wheen har blitt spesielt lagt merke til for sin vennlige, men høyst uvanlige lille protest mot de mange hullene han finner i gater og veier over hele London.

Blåveis av Hans-Jørgen Wallin Weihe

Blåveis av Hans-Jørgen Wallin Weihe

I stedet for bokomtale, siterer vi Sigbjørn Obstfelder her.

Jeg slentrer opover bakkerne. Sneen skyder fun-
ker rent.
Se, der kommer en liden jentunge. Hvor hun labber
ivei på de små ben.
Hvad er det hun har? Blåveis!
Blåveis? Så tidlig. Februar, skispor, lodne frøkner.
Jo, så minsandten er det blåveis! En stor, svær
buket enddatil.
Nu har jeg hende. Ni år. Lokker.
- Hvor har du gjort af blåveisen?
- Blåveis! Jeg har ingen blåveis.
- Jovist har du så. Jeg så det jo med mine egne
øine. Og en stor, svær buket enddatil.
Men hun har ingen blåveisbuket.
Blot to store barneøine har hun, jentungen, blot to
barneøine, som står og smiler og lyser og sender en
hel stjerneregn af blinkende blåveis.

Til slutt, hvis ikke en sang av selveste Alice Tegnér kan få deg i vårstemning, får du heller prøve igjen neste år.

Majas Visa:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙