Hva leter du etter?

Kjærlighet i tåkeheimen

Kazuo Ishiguro får nobelprisen i litteratur for 2017. I En kjempe begravd begir han seg ut i Tolkien-land. Historien om reisen til det eldre paret Axl og Beatrice er fascinerende stillferdig.

Joda: Mange klassiske fantasy-elementer er med. Her er det drager, troll, alver, store slag og lange reiser, men disse elementene blir egentlig bare et vagt bakteppe. Ishiguro forteller på en veldig lavmælt måte, og språket er kjølig og klart. Ingen overdrivelser. Stemmen heves aldri.

Lån bøker og filmer av Kazuo Ishiuguro på Sølvberget.

Hukommelse

Hukommelse er det viktigste stikkordet i En kjempe begravd. Historien finner sted i et Storbritannia for 1500 år siden - et Storbritannia der minner etter Kong Arthur og hans riddere lever i beste velgående. En tåke har lagt seg over landet. En tåke som visker ut minner. Dette betyr at minner om gamle konflikter er tåkelagt, men det betyr også at minner om familie, venner og kjærlighet har blitt uklare.

I'm wondering if without our memories, there's nothing for it but for our love to fade and die.

Gjennom tåken finner Axl og Beatrice minner om en sønn som reiste eller forsvant for mange år siden, og de legger ut på en vandring for å finne ham igjen. På vandringen treffer de en kriger, en ridder og et barn som alle slår seg sammen med dem. De møter også en båtsmann hvis oppgave det er å ta folk over til de dødes øy, og bare dersom et par kan overbevise ham om at de virkelig elsker hverandre vil han ta dem med over sammen. Men kan de stole på kjærligheten når hukommelsen er så uklar? Som Neil Gaiman skrev i sin anmeldelse av boken i The New York Times: "Memories are valuable. They make us who we are."

Hvilepuls

Det er en bok som aldri hever seg over hvilepulsnivå, men den er likevel merkelig engasjerende. Det er mulig at fantasy-entusiaster vil finne boken en smule kjedelig, og at de som ikke har lest mye fantasy ikke vil forstå referansene.

Det er uansett en usedvanlig vakker bok.

Lån den på biblioteket på norsk eller engelsk.

Et bilde publisert av Madla bibliotek (@madlabibliotek) torsdag 10. Mars. 2016 PST

Les utdrag fra boken:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙