Jakten på Olav Tryggvason
Vår første Olav-konge levde for tusen år siden, og det finnes nesten ingen pålitelig informasjon om ham.
Historiker Morten plukker tidlig fra hverandre Snorres beretning om Olav Tryggvason som historisk kilde. Dermed kastes Snorres velkjente enlinjere av typen "For veik, for veik er kongens bue" (Einar Tambarskjelvar under slaget ved Svolder) på historiens skraphaug som makeløs diktning med lav sannhetsgehalt.
Nesten reportasjebok
Det kan slå begge veier når sakprosaforfattere er sterkt til stede i teksten. Jakten på Olav Tryggvason er nærmest en reportasjebok, som godt kunne hatt bilder (eller blitt tv-serie).
Øystein Morten reiser fra sted til sted for å prøve å puste liv i de ørsmå glørne etter bålet som var Olav Tryggvason. Undersøkelsene tar ham til Russland, Øresund, Jylland, Essex i England, Wales, Moster og Trondheim. Forfatteren grubler, kjører, drikker, treffer folk, han prøver å se for seg hvordan stedene han besøker var for tusen år siden, han resonnerer og prøver å legge et puslespill som mangler mange brikker.
Anstrengelsene og frustrasjonen hans kan leses på hver side av boka, for samme hvor mye innsats han legger ned, forblir Olav Tryggvason en gåte. Tusen års avstand er umulig å komme forbi. Boka er like mye et portrett av Nord-Europa rundt år 1000.
Nei og atter nei
Boka kan leses som et negativt portrett i den forstand at om den ikke har mange håndfaste opplysninger å bygge på, tar den livet av mange av oppfatningene om kongen. Kom Olav Tryggvason til Moster med kristendommen i 995? Grunnla han Trondheim? Var han i slekt med Harald Hårfagre? Var han i det hele tatt i Russland? Nei og atter nei, mener forfatteren.
Øystein Morten har sammen med Tore Skeie revitalisert formidlingen av norsk middelalder med sine bøker de siste ti årene. Likte du Mortens bøker om Olav Haraldsson og Sigurd Jorsalfare, kommer du til å like denne også. Avslutningen har en cliffhanger som peker mot en ny bok som har potensial til å få et stort publikum.
Olav Tryggvason døde trolig i slaget ved Svolder, et stedsnavn som ikke finnes på noe kart. Øystein Morten drar til stedet hvor Olavs siste slag sto, og klarer å levendegjøre det selv med historikerens kritiske briller på.