Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner
Siden 1999 har FN markert Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner den 25.november. Dagen skal rette fokus mot vold mot kvinner som et globalt samfunnsproblem - dette er aldri en privatsak. FNs nye bærekraftsmål nummer 5 går dessuten ut på å sikre likestilling mellom kjønnene, og å utrydde all diskriminering av- og vold mot kvinner innen 2030.
Markeringer i Stavanger
Kvinnegruppa Ottar arrangerer en markering av dagen, med taler, appeller og lysring. De inviterer alle til å møte opp på Arneageren ved Sølvberget klokken 16.30. LO skal ha et åpent møte i Folkets hus fra klokken 17.30 til 20.30. Politiet, Krisesenteret og andre instanser er invitert til å holde innlegg. Det er gratis inngang, og alle er velkomne.
Faktabiblioteket stiller også ut aktuelle bøker og filmer, her er noen:
Tina, What's Love Got to Do with It av Brian Gibson
Dette er en amerikansk biografisk dramafilm fra 1993 som handler om livet og karrièren til den amerikanske popstjernen Tina Turner. Størstedelen av filmen tar for seg det brutale forholdet og ekteskapet mellom Ike og Tina Turner. Tina ble kjent med Ike i 1958, på et tidspunkt hvor han hadde suksess med sitt band "King of Rhytm". På en nattklubb blir hun tilfeldigvis trukket opp på scenen for å synge med bandet. Hennes stemme, og sensuelle utstråling går rett hjem hos Ike, og de innleder et forhold - både privat og profesjonelt. Tina er imidlertid helt underordnet Ike, som tidvis utsetter henne for brutal mishandling. Filmen er fylt med musikk, og følger Tina fram til bruddet med mannen og starten på hennes egen solokarriere.
Raging bull av Martin Scorsese
Fra IMDb: An emotionally self-destructive boxer's journey through life, as the violence and temper that leads him to the top in the ring, destroys his life outside it.
Blåveis av Shabama Rehman
Forlagets omtale: Som 16-åring ble forfatteren for første gang slått av kjæresten sin. Mishandlingen pågikk i tre år og kunne kostet henne livet. I denne boken forteller hun om hva som skjedde. Vi får innblikk i hva det kostet henne, og hvordan hun fant veien ut av volden, overvant skammen og ble en av Norges modigste offentlige stemmer.
Den usynlige krigen av Jon Gangdal
Fra forlagets omtale: Det foregår en usynlig krig i Norge, der kvinner blir slått av menn. Dette er en beretning om maktesløshet, både i hjemmene og i samfunnet. De siste 25 årene har over 100 000 kvinner og barn søkt tilflukt på landets krisesentre fordi de er blitt utsatt for vold i sine egne hjem.I denne boka møter du to av ofrene for den krigen som foregår bak lukkede dører i norske hjem. «Eva» var på flukt i 25 år med datteren «Lise» for å unngå å bli mishandlet av Lises far. Etter at han døde for fem år siden, har mor og datter kjempet med angst, skam, barnevern, domstoler og andre offentlige myndigheter – til datteren ikke orket mer og gikk bort høsten 2013.
Brent levende av Souad
Forlagets omtale: Det er midt på 70-tallet. Souad var sytten år og forelsket. Men i hennes palestinske landsby var kjærlighet før ekteskapet ensbetydende med døden. Som vanæret utpekte familien svogeren hennes til å drepe henne. Han helte bensin over Souads kropp og tente på. Souad overlevde ved et mirakel. I dag bor Souad på et ukjent sted i Europa med mann og barn. Brannsårene i ansiktet og identiteten sin skjuler hun bak en maske. Men verst er traumet, depresjonene, selvmordsforsøkene. Først nå klarer Souad å fortelle sin historie, for å vise hvor barbarisk skikken med æresdrap er - med livet som innsats, for angrep på en families ære foreldes aldri. Boka er et rystende vitnesbyrd fra et offer for et æresdrapsforsøk.
Bare en datter av Sarita Skagnes
Forlagets omtale: Denne boken forteller livshistorien til indiskfødte Sarita Skagnes. Hun fødes inn i en familie som ikke ønsker seg jentebarn, og blir forsøkt drept av faren rett etter fødselen. Familien flytter etter hvert til Norge, og Sarita blir igjen som slave i hjemlandet. Her blir hun psykisk, fysisk og seksuelt misbrukt. Som sekstenåring hentes hun til Norge og mishandlingen fortsetter. Dette vitnesbyrdet er hennes forsøk på å gi andre jenter i samme situasjon mot til å gjøre opprør.