Hva er likheten mellom Kielland, Bjarte Tjøstheim og Brynjar Meling?
Alexander L. Kielland (1849-1906)
Visste du at Alexander Kielland også var musiker? Han spilte blant annet fløyte og startet sitt eget amatørorkester.
Kielland startet sin egen kvartett før han hadde avsluttet skolegangen. Denne varte i mange år, med sporadiske pauser når Kielland forlot landet. Der skaffet han til gjengjeld nye partiturer, prisen hadde ingen betydning... Kvartettetens grunnkjerne besto av fløytistens kjæreste venner, Fredrik Hansen og Andreas Sømme. De var meget habile amatørmusikere. Onkelen Emil Lange var også med i lengre perioder. Etter behov fikk de supplementer, og ble til en sekstett. Sømmes hustru viste seg som en verdifull pianist. Til tider trengte de hjelp fra fagmusikere. Deres felles venn, Anders Middelthon, bodde et stykke fra byen. Dette førte til at han ofte måtte trosse både vær og vind gjennom reisen på sjøveien. Godtgjørelse fikk han gjennom øvelsene, som ble til de rene festkvelder. Prestasjonene var ikke av den beste kvalitet, men de følte seg likevel komfortable nok til å opptre foran tilskuere. Kielland hadde sansen for kvartetter av Haydn. Programmet besto deretter av fornøyeligheter, med en munter dikter som midtpunkt.
Bjarte Tjøstheim
Legenden fra Randaberg, Bjarte Tjøstheim, er kanskje mest kjent som fast medlem av Radioresepsjonen. Men han er også musiker, og har spilt i flere band:
Bjarte Tjøstheim Experience. Johan, Bjarte og Knut Henrik startet dette prosjektet januar 2012. Trioen måtte ha et navn for å booke øvingsrom - og navnet ble Knut Henrik's InExperience. Deretter brukte de ca ett år på å finne sjanger og konsept. Våren 2013 forsøkte de med Steinar Sagen som vokalist, noe som ikke funket. Heldigvis klaffet det med Lasse, som gjorde bandet fullstendig høsten samme år. Da skiftet de også navn til Bjarte Tjøstheim Experience, siden han er det mest kjente medlemmet i bandet. Mack and the Boys. Rockeorkester fra Randaberg. The Police og Genesis var deres største idoler. Candles. Band fra Randaberg, med Bjarte på trommer. Home by the C. Bandet ble startet i 1989. De første to årene under navnet John & D. I 1992 ble Frode Larsen byttet ut med Bjarte Tjøstheim på trommer. Bandet gjorde sin siste jobb og ble oppløst i 1993.
Sigurd Lunde
Sigurd Lunde (1916-2006) var biskop i Stavanger fra 1977 til 1986. Som 16-åring komponerte han sin første sang «Jeg er frelst. Å, for en nåde». Etter dette kom det mange flere, et stort antall ble skrevet under hans periode som biskop. Lunde klarte på en utmerket måte å integrere sin sang og musikk inn i sitt virke som biskop. Under sammenkomster i menigheten steg han gjerne ned fra talerstolen, og satte seg ved pianoet for å stemme i med sang. Sangene var preget av en tillitsfull gudstro. De hadde innvirkning på hver enkelt i hans forsamlinger. Lunde var far til NRK-journalisten Einar Lunde.
Ole Klemetsen
Selv om Ole "Lukkøye" Klemetsen har lagt boksehanskene på hylla er han fremdeles aktiv musiker.
Han opptrer f.eks. med bandet The Cover Combo, eller helt akustisk med musikere fra TrampeKlapp Bookings. Repertoaret består av velkjente allsanglåter av alt fra Bjørn Eidsvåg til Oasis. Ole var en del av dansebandet Team Klemetsen, sammen med faren Big John (som tidligere var frontmann i Johnny band) og broren "Lille John".
Barry Norse (Engwall Pahr-Iversen). "Popstjernen" som lurte hele Stavanger.
Barry Norse var et fantasifoster skapt av noen kreative journalistsjeler i Rogalands Avis. Han eksiterte noen hektiske kveldstimer i den virkelige verden. Bak den oppdiktede popstjernen stod journalist Engwall Pahr-Iversen. Han hadde bedre utgangspunkt enn sine kolleger, med erfaring som kapellmester på Barneteateret. Det skulle ikke mer til enn en røytende parykk og et par økter i øvingslokalet til Swing Blues. I løpet av sin korte eksistens drev han damene til hysteri.
Bakhistorien var at Norse ferierte i Norge, og hadde slekt her. Pahr-Iversen ringte med påklistret engelskstemme til arrangørene av Vestlandsmesterskapet i pop som foregikk i Kupelhallen. Der tilbød ham dem en gratis-konsert med Barry Norse, som var kjent fra både radio og fjernsyn. De takket ja til dette, og markedsførte ham nærmest som hovedattraksjonen.
Bakmennene dro så til Lufthavnen, der Norse sin «ankomst» til Stavanger ble fotografert. I RA gjorde Engwall et intervju med «pop-ikonet». Der ble det dokumentert at stjernen hadde sluttet skolen for å satse på karrieren og til stor suksess latt håret gro i beste Beatles-stil. Det ble bekreftet at forkledningen var nærmest perfekt, da ikke engang Pahr-Iversens egen mor gjenkjente ham.
Etter planen skulle Johnny Band være kompeband, men de måtte avslå pga en annen spillejobb. Heldigvis stilte Swing Blues opp istedenfor.
Søndag 19. september 1965 var tiden inne. Engwall ble forsiktig sminket, og fikk tredd på seg parykken, samt noen forunderlige klær. Deretter ble han fraktet til Kupelhallen, og sneket inn bakveien. De brukte ikke lang tid bak scenen, siden det ville økt faren for å bli avslørt.
På scenen ble han intervjuet av den forfjamsede konferansieren, en ung Vidar Lønn-Arnesen. Han ødela poengene i Norse sine vitser ved å oversette dem på en så tåpelig måte, at en frustrert Engwall nesten slo om til Stavangerdialekten. Noe av grunnen til denne pinlige oppførselen, var muligens at Lønn-Arnesen kviet seg for å avsløre sin manglende kunnskap om denne artisten som var så anerkjent.
Deretter satte Norse showet i gang, med en ristende frisyre som var på høyde med Rolf Chluba sin. Først ut var en fresende versjon av rockelåten «Go Go Home». Det endte med at Engwalls imponerende fremføring av balladen «All This Nonsense». Begge hadde blitt kjapt skrevet av Lars Chr. Sande.
Seks dager senere ble spøken avslørt i RA med teksten: «Ekkoanlegg og volumforsterker gjorde utslaget da vår syngende medarbeider debuterte som solist med piggtrådorkester i Bjergsted».
Dette førte til noen sure miner. Blant annet hos Lønn-Arnesen og lederen av Rogalandsmessen, Leif Dolven. De skulle gjerne ha visst om bløffen på forhånd. Men flesteparten tok det med et smil.
Brynjar Meling
Brynjar Meling er advokat og kanskje mest kjent som Mulla Krekars forsvarer. Ved siden av advokatyrket spiller Meling blant annet tuba.
I en lengre periode spilte han tuba i Frelsesarmeens hornorkester som han også ledet i tre år. Spiller ellers i Los Catastrophos sammen med Terje Tysland, Idar og Edvard Vollvik og Reidar Larsen. Han har også deltatt på soloutgivelser av Tysland og Larsen.
Pia Tjelta
Skuespiller Pia Tjelta fikk sin store debut som musikalartist i rollen som "Fantine" i "Les Misérables ". Hun delte rollen med Trine Wenberg Svensen. Tidligere hadde hun koret på Julius Wingers plate, «Kjærlighet og andre misforståelser». Tjelta fremførte Everly Brothers-låta «Let it be me» i fellesskap med Morten Harket under åpningen av kjøpesenteret Karl Johan (Eger, 2009). Under Gladmat sommeren 2009 satte Pia Tjelta opp en cabaret med musikk og sang sammen med Espen Hana. Showet fikk navnet «Ingen grunn te å svelta med Hana og Tjelta». De hadde også suksess med sommercabareten "Steng Vågen!".
Kristoffer Joner
Kristoffer Joner er nevø av skuespiller/sanger Johannes Joner og komponist/musiker Sverre Indris Joner. Med disse to laget han familieforestillingen Joner & Joner & Joner. Joner har vært medlem av rockebandet Single Satellites. Han hjalp sin medskuespiller fra Mongoland, Reidar Ewing, med låtskrivingen på platedebuten. I 2004 var han med i musikalen "Alt for Egil", skrevet av Tore Rygh og Tore Renberg. Han sang låten "Fotballskonå" skrevet av Tor Salomonsen og Sverre Kvam på supporteralbumet "Viking i Hundre".
Lars Oftedal (1838-1900)
Lars Oftedal var en allsidig mann. Som prest gjorde han en stor innsats for kristendommen og bedehusene i Rogaland. Som pressemann stiftet han Vestlandsposten og Stavanger Aftenblad. I tillegg var han aktiv som politiker og salmedikter.
Oftedals sanger ble utgitt i sangboken Basunrøst og Harpetoner som kom i flere opplag. Blant hans mest kjente er kanskje salmen "Å, at jeg kunne min Jesus prise" som er en fri bearbeidelse av Fredrik Engelke sin salme fra 1872.
Namra Saleem
Namra Saleem er journalist og forfatter. I 2016 utgav hun romanen I morgen vi ler. Hun er også musiker i det alternative rock/slackerpop-bandet Level & Tyson.
Rune Bjerga
Komiker Rune Bjerga har blitt et fast innslag på de etablerte stand up-/revyscenene i Rogaland. Han har underholdt i hele Norge med sin stand up. Showene består også gjerne av sang og musikk. Visene er fornøyelige, koselige og morsomme. Alle kjenner seg igjen i dem. Tekstene står i fokus og blir fremført på ‘ekta’ Stavangersk. I tillegg til egne tekster har Rune gjerne mer eller mindre benyttet kjente dikt av ‘an Ajax.
Som ungdom spilte han trommer i Tjensvollbandet Sudden Death. Bjerga hadde sologruppen Rune Bjerga Band (RBB). Han har også vært involvert i andre prosjekter som Det Blå Orkester.
Rolf Pedersen (Raffy)
Rolf Pedersen er redaktør, artist og nærradiopioneer fra Stavanger. Han blir av mange betraktet som «nærradioens far», som fikk NRKs monopol opphevet.
Pedersen etablerte Norsk nærradioforening i 1980 som hadde som formål å oppheve NRK monopolet. Han utgav medlemsavisen Radio- og TV Expressen med artikler om hvorfor NRKs monopol måtte oppheves. Han etablerte også flere piratsendinger for å vise politikerne hvor enkelt kringkasting kunne drives. Han etablerte Siddis radio i Stavanger i 1982 og deretter nordens første satellittradio, Radio Scandinavia i 1989. Han fortsatte med satellittradio, Radio Atlantic i 1994 og etablerte Radio Atlantic Ryfylkeradioen i 1995. Deretter startet han Radio Atlantic Dalane (Radio Nordsjø) i Egersund i 2001. Han etablerte Siddis radio på nytt i 2009 og drev også plateselskapet Siddis records i perioden 1985 til 1989. Han utgav blant annet Leif og kompisane sin første LP og en rekke andre utgivelser med lokale artister. Pedersen har også opptrådt som artist, blant annet under navnet "Raffy".
Silje Salomonsen
Skuespiller Silje Salomonsen, blant annet kjent fra Mongoland. Som musiker synger hun og spiller fiolin, cello og orgel.
Salomonsen var i en årrekke en fast del av Thomas Dybdahls backingband. Hun har også spilt med Bright Paper Werewolves, The Substitutes, The Mighty Quinns og Attention Now!, Sonic Beat Boom!, Bjørn Eidsvåg og The Norwegians
Thor G. Norås (1935-2015)
Multitalentet Thor G. Norås var komponist, manager, impressario, forfatter og journalist. Han forsket blant annet på barnekultur.
Som musiker har Norås blant annet fått kultstatus som tekstforfatteren bak ”Gråtende sky”, sunget av Harald Pettersen.
Kjell Gjerseth
Kjell Gjerseth er politisk aktivist, journalist og forfatter. Men han er også musiker i Feilslag.
Gjerseth debuterte med Feilslag i 2011. Da hadde han med seg erfarne musikere som Morten Mølster (gitar), Didrik Ingvaldsen (trompet), Eivind Hodne (bass) og Espen Noreger (trommer). I tillegg til konsert på Tou scene, kom det også en selvtitulert plateutgivelse, spilt inn i Studio 110. Det hele begynte med at noen hadde bedt Gjerseth om å spille inn sine egne komposisjoner.
Tore Renberg
Som de fleste kanskje vet er forfatter Renberg også musiker.
Han var vokalist i det legendariske bandet Hekkan mot slutten av åttiårene, sammen med bl.a. Paal Nilssen-Love og Ståle Strømsvold. Siden har han har siden spilt i flere band, bl.a. Lemen (med Karl Ove Knausgård), popbandet Verdensrommet, nyveiv-outfiten Stavanger Energi, det eksperimentelle synthpopbandet Modan Garu og Mathias Rust Band med Geir Zahl. I november 2015 slapp Renberg sin første solosingel, "Margaret". Han fikk med seg et knippe musikere til Duper Studio i Bergen for å spille inn solodebuten. 22. januar 2016 kom albumet «Ingen nåde» på Grappa Musikkforlag. Renbergs andre soloalbum, «Ein dag te» kom ut 29 september 2017, til gode kritiker. Blant gjestene som befant seg der var Odd Nordstoga, Morten Abel, Anne Lise Frøkedal og Cato Salsa.
Arthur Berning
Skuespiller Arthur Berning har blant annet spilt i "Mannen som elsket Yngve". Ved siden av skuespilleryrket har han spilt gitar siden han var 15 (han spiller også bass og trommer).
Arthur har spilt i Navel Fluff. I 2008 deltok Arthur på BAs "Oppdrag Demo." Han virker også som produsent/tekniker i lydstudioet Elektrolüd, som ble startet av Morten Abel og Børge Fjordheim. Arthur har i tillegg vært del av/jobbet med band/artister som: Oliver Hohlbrugger, Jørgen Tjemsland, Farbror Bruun, Guren Salong, The Shock!, Eltervaag, ÅNNANAS , Abuseman
Eili Harboe
Skuespiller Eili Harboe har blant annet spilt i filmen "Kompani Orheim", men hun har også vært involvert i det lokale musikkmiljøet.
Eili var medlem av hiphop-bandet B.O.M.B og indie-gruppa Sound City. I filmen "Kyss meg for faen i helvete" fremførte hun sangen "If I Ever" , skrevet av Frode Johannessen (Popface).