Hva leter du etter?
Julie Delpy og Ethan Hawke i Før midnatt

"Før midnatt": Evigheten og to liv

Pompøs overskrift? Såpass må være lov når vi snakker om en filmserie som Før-trilogien.

Ethan Hawke og Julie Delpy har spilt hovedrollene i tre filmer sammen. Den første kom i 1995, den neste i 2004 og den hittil siste i 2013. Jeg håper det kommer flere.

Wien, Paris og Hellas

I første film (Før soloppgang) møtes Jesse (Hawke) og Celine (Delpy) på interrail i Østerrike, og bestemmer seg for å tilbringe natten sammen. Men - app-app-app! - ikke på den måten du tror. De går rundt i et Wien som blir mørkere og mørkere, fra kafé til parker til puber. Og snakker. Uendelig mye. Verdensvant, usikkert, utforskende og skråsikkert, alt på en gang, slik folk gjør tidlig i 20-årene. Neste morgen reiser Jesse til USA, etter at de har gjort en halvveis avtale om å møtes igjen.

Samtalene kan være på vei mot det banale, men tar uventede vendinger når du aner en klisjé i horisonten.

Ni år senere (Før solnedgang) kommer Jesse, nå forfatter, til Paris for å snakke om sin siste bok. Hvem treffer han der? Celine, selvfølgelig, som han ikke har sett siden natten i Wien. De går rundt og snakker sammen i hele filmen, i et Paris som sjelden har sett vakrere ut på film. (Handlingen foregår i tilnærmet virkelig tid, noe Paris-besserwissere har påpekt er umulig, gitt avstanden mellom stedene som Celine og Jesse går til.)

Enda ni år senere kom Før midnatt. Jesse og Celine er nå samboere og foreldre, og på ferie i Hellas. På en kveld kommer alle forholdets problemer opp i lyset.

Prat, prat og mere prat

Det finnes knapt ytre dramatikk i disse filmene. Alt skjer i dialogen.

Samtalene kan være på vei mot det banale, men tar uventede vendinger når du aner en klisjé i horisonten. De to siste filmene i serien ble Oscar-nominert for beste manus, skrevet av Hawke, Delpy og regissør Richard Linklater. Samtalene er alltid poengterte, men aldri teatralske. Jeg har sjelden kost meg mer med en krangel på film enn den som Jesse og Celine har den siste halvtimen av Før midnatt, hvor det underliggende båndet mellom dem alltid er synlig samme hvor infame beskyldninger de slenger mot hverandre.

Kommer det en fjerde film? Linklater og Hawke samarbeidet om den tolv år lange Boyhood-innspillingen, så kondisen skal det ikke stå på. I mellomtiden kan du låne disse tre filmene, hvis du ikke har gjort det allerede: (Eller forresten, se dem en gang til hvis det er en stund siden sist.)

TittelÅrForegår iPlottBeste replikk

1995 Wien, om natta Jesse og Celine møtes tilfeldig på toget, og hun sier ja til å rusle rundt med ham i Wien før han drar til USA igjen. Jesse: "I kind of see this all love as this, escape for two people who don't know how to be alone. People always talk about how love is this totally unselfish, giving thing, but if you think about it, there's nothing more selfish."

2004Paris, om kveldenJesse kommer til Paris for å snakke om boken sin, og treffer Celine for første gang på ni år.Celine: "I guess when you're young, you just believe there'll be many people with whom you'll connect with. Later in life, you realize it only happens a few times."

2013Peloponnes, om kveldenJesse og Celine er gift, og skal ha en romantisk kveld på hotellet. For en gangs skyld har de barnevakt. Ting går skeis.Jesse: "If you want love, then this is it. This is real life. It's not perfect but it's real."

Lån filmene

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙