Flytende kjønn
Tjenestepiken til Omicunlé : roman (2017) av Rita Indiana ; oversatt fra spansk av Signe Prøis
Vi befinner oss i Santa Domingo, hovedstaden i Den dominikanske republikk, året er 2034. Esther Escudero, rådgiver for landets president, redder tjenestepiken Acilde fra et liv som gateprostituert. Det viser seg at Acilde helt siden hun var barn har drømt om å skifte kjønn. Denne drømmen kan enkelt oppfylles ved en innsprøytning av serumet Rainbow Bright, men det koster mye penger. Dette åpner for en fortelling som forgrener seg på uventede måter, og som handler om alt fra tidsreiser og kjønnsskifte til samfunnsspørsmål som rasisme, sosiale forskjeller, klimaendringer og samtidskunst.
Rita Indiana Hernández er en etablert forfatter, musiker og performance-kunstner fra Den dominikanske republikk. Hun regnes som en av dagens mest lovende unge karibiske forfattere.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Det sterke kjønn : min kamp for å bli kvinne (2017) av Marianne Nordli
Sommeren 1981 blir Karl Ove nordnorsk mester i spyd og får sølv i kulestøt. Den unge mannen en veltrent og maskulin - men bare utenpå. Karl Ove er ikke lenger i tvil, han er kvinne og vil leve som kvinne. I dag er Marianne Nordli forretningskvinne, foredragsholder og på valg til Stortinget. I denne boken deler hun fortellingen om sin kamp for å få korrigert sitt kjønn og få et godt liv som kvinne. Nordli skriver også om sine erfaringer som kvinne i et mannsdominert yrkesliv.
Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Trans mission : my quest to a beard (2017) av Alex Bertie
"Jeg antar at vi bør starte med begynnelsen. Jeg ble født 2. november 1995. Legene på sykehuset tok en titt på skrittet mitt og skrev jente på fødselsattesten. Da jeg var 15 oppdaget jeg at jeg var en transkjønnet gutt. Det høres kanskje ut som det plutselig gikk opp et lys for meg, men i virkeligheten har det tatt lang tid å finne min egen identitet. De siste seks årene har jeg kommet ut til familie og venner, endret navn, kjempet mot helsevesenet, begynt på mannlige hormoner og tatt en brystoperasjon. Mitt ønske om skjegg har nesten gått i oppfyllelse. Dette er min historie."
Teksten er oversatt av Biblioteksentralen.
Argonautene (2017) av Maggie Nelson ; oversatt av Anne Arneberg
I Argonautene tar Maggie Nelson utgangspunkt i sitt eget ekteskap med den transkjønnede kunstneren Harry Dodge når hun skriver om temaer som kjærlighet, familierelasjoner og kjønnsnormer. Hun behandler disse komplekse emnene i et klart og nyansert språk, samtidig som hun snur kategoriene fullstendig på hodet. Nelson har skapt seg en helt egen essayistisk sjanger som beveger seg mellom det selvbiografiske, det filosofiske og det poetiske. Så også i denne boken, der de ulike stilnivåene får stor betydning for leseopplevelsen. Amerikanske Maggie Nelson har gitt ut en rekke dikt- og sakprosabøker. Argonautene (2015) ble hennes store gjennombrudd i hjemlandet.
Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Mitt hemmelige liv : biografi (2017) av Caitlyn Jenner, med Buzz Bissinger ; oversatt av Ina Kirsten Sundal Widerøe
Caitlyn Jenner er en av de meste kjente personene i verden som har gått fra mann til kvinne. Hun ble kjent som Bruce Jenner, OL-mester i tikamp og senere pappa i Kardashian-familien. I denne selvbiografien reflekterer Jenner rundt det å vokse opp omgitt av strengt definerte kjønnsroller - og samtidig hylles som idrettsutøver og som det ultimate symbol på maskulinitet. Hun forteller historien bak OL-triumfen og tar dessuten leseren med bak kulissene i den mye omtalte Kardashian-familien. Biografien er skrevet av Jenner selv, i samarbeid med Vanity Fair-journalisten Buzz Bizzinger.
Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.
De usynlige kjønn (2013) av Marion Arntzen, Kari Kahrs
Stadig flere forteller at de ikke passer inn i den tradisjonelle tokjønnsmodellen. De står frem. De blir synlige. Vi tvinges til å se og forstå forstå at ikke alle mennesker kan defineres som enten kvinne eller mann. De som føler at de må holde deler av sin identitet hemmelig, plages ofte av skam og angst, med psykiske problemer som resultat. Med forståelse og kunnskap kan fordommer fjernes.
Hensikten med De usynlige kjønn er å formidle innsikt i og kunnskap om kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnsmangfold. Slik kan vi hjelpe dem til å bli trygge og synlige i eget kjønnsuttrykk.
Annabel (2012) av Kathleen Winter ; oversatt av Kia Halling
Året er 1968. Et barn blir født i et lite samfunn på Labradorkysten i Newfoundland. Det er en baby som verken er helt jente eller helt gutt, men begge kjønn på en gang. Bare tre personer vet om denne hemmeligheten - foreldrene, Jacinta og Treadway, og deres fortrolige nabo og jordmor, Thomasina. Selv om faren tar den vanskelige beslutningen om at barnet skal være en gutt og bære navnet Wayne, nærer de to kvinnene i all stillhet guttens kvinnelige side. Wayne vokser opp med idealer om maskulinitet som har røtter i farens arbeid som jeger og fangstmann, men han har også et annet selv, en skygge som ikke kan viskes ut. Det er Annabel. Da Wayne er blitt gammel nok til å unnslippe hjemstedets trange rammer, drar han til den større byen St. John. Anonymiteten der gir ham frihet til for alvor å forholde seg til sin doble identitet. Han må ta et stort valg.
Den danske piken (2012) av David Ebershoff ; oversatt av Christina Mediaas
Hva gjør du når den du elsker ønsker å forandre seg så mye at du må gi slipp på ham? København, 1925. Den amerikanske kunstneren Greta Waud er ivrig etter å fullføre sitt siste maleri, portrettet av den kjente operasangerinnen Anna. Men hun mangler en modell. En tanke slår henne, og hun roper på sin mann, Einar. Og en sen aprilkveld blir ideen om den danske piken født. Alt som skulle til, var en stilltiende enighet, et par damesko og en silkekjole. Men etter hvert følger umenneskelige kvaler og umulige valg - og den vakreste og skjøreste kjærlighet man kan tenke seg. Den danske piken er løselig basert på den sanne historien om den danske kunstneren Einar Wegener, som var den første mannen som gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon. Den handler vel så mye om hvordan personene rundt Einar opplever og lever gjennom denne transformasjonen, som Einars egen endring.
Sarah (2003) av J.T. LeRoy ; oversatt av Øyvind Pharo
J.T. Leroys selvbiografisk fargede bøker skildrer en barndom der overgrep, stoff, alkohol, prostitusjon og religiøs fanatisme utgjør hverdagen. Debutromanen "Sarah" er en blanding av eventyr, skrekkroman og amerikansk sørstatsgrotesk, der hovedpersonens reise har mye av den moderne roadmovien i seg. Sarah, eller Cherry Vanilla, som han også kaller seg, har én ambisjon i livet: han vil bli den mest berømte lastebilhora på hele det amerikanske kontinentet, men kanskje først og fremst bedre enn sin mor, som også jobber i bransjen. Når Cherry blir hyret inn av Glad, den lokale halliken, er han rask til å lære seg faget. Men dette er ikke nok for Sarah, stedet blir for lite, og han flykter ut i verden der han raskt oppdager hvilket farlig yrke han har gitt seg inn på.
Maskeblomstfamilien (2003) av Lars Saabye Christensen
Maskeblomstfamilien er en roman om skam og identitet, mørk, annerledes (...). "Jeg hadde en god oppvekst. Far døde da jeg var tolv. Mor la seg tidlig. Jeg var enebarn." Slik åpner romanen, et kammerspill som finner sted i de brede gatene bak Slottet, midt på sekstitallet. Fortelleren beretter om sin oppvekst, fra han er tolv til sytten, i et hjem som er en brønn av hemmeligheter, forstillelser, taushet og unnlatelsessynder.
Fra forlagets omtale
Kjønn i bevegelse (2001) av Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås
Boken beskriver tradisjonell forståelse av og nyere teorier om kjønn. De faglige referansene er først og fremst fra medisin, psykologi og sexologi, men også fra den pågående debatten innen feministisk tradisjon og innenfor området "Queer-theory" (dvs. den teoretiske forståelsen som har utviklet seg innen profesjonelle fagmiljøer som preges av homofile, lesbiske og transepersoner).
Omtalen er utarbeidet av forlaget.
The no-nonsense guide to sexual diversity (2001) av Vanessa Baird
The treatment of sexual minorities - whether lesbian, gay, bisexual, or transgender - varies significantly in different parts of the world. In some countries equal rights have been achieved and progress is being made against discrimination; in others being gay still incursthe death penalty. This guide examines all the colors of the sexual rainbow, unearths hidden histories and looks at contributions from medicine and science. It includes a unique global survey of laws that affect LGBT people.
Orlando : en biografi av Virginia Woolf
Orlando er Virginia Woolfs overdådig muntre og mest sprudlende roman, av forfatteren kalt "en biografi", av andre kalt litteraturhistoriens vakreste kjærlighetsbrev.
Vi møter Orlando først som en aristokratisk unggutt på slutten av 1500-tallet på familiens gods, der dronning Elizabeth I er på besøk. Vel tre hundre år senere, i 1928, er Orlando blitt en moden kvinne midt i trettiårene. Tidene skifter - isen har kommet og gått på dramatisk vis på Thamsen, og Viktoria-tidens fuktige, lumre regntåke har lettet - og Orlando har skiftet kjønn midt i fortellingen.
Virginia Woolf skal ha påbegynt Orlando som en spøk, og som en hilsen til Vita Sackville-West, som hun hadde et kjærlighetsforhold til. Men under den sprudlende overflaten ligger Woolfs store temaer om kvinnens stilling, kjønnets betydning, tidens gang, øyeblikket og evigheten.
Filmer
Transamerica written and directed by Duncan Tucker
Transamerica er en dramakomedie fra 2005, skrevet og regissert av Duncan Tucker. Filmen handler om Bree, som skal ha en kjønnskorrigerende operasjon fra mann til kvinne, og reisen hun tar gjennom USA med sønnen hun ikke visste hun var far til. Felicity Huffman har hovedrollen som Bree. Omtalen er hentet fra Wikipedia.
100 % menneske, regi: Trond Winterkjær, Jan Dalchow
Dette er en dokumentar om Monica Voilås Myklebust, som er i begynnelsen av 20-årene. Da hun ble født, trodde foreldrene at de hadde fått en gutt. De kalte henne Morten. 8. april 2002 fikk Monica kirurgisk korrigert kroppen, slik at den passet med hennes egentlige kjønn.
Filmskaperne har latt Monica betro seg til kamera i to perioder: seks måneder før, og tolv måneder etter operasjonen. Denne videodagboken danner grunnlaget for dokumentaren, som også består av intervjuer og musikalske dramatiseringer.
Alt om min mor, manus og regi: Pedro Almodóvar
Alt om min mor er historien Manuela som mister sin sønn Esteban etter at de har vært på teater på hans 17. bursdag. Fylt av sorg drar Manuela til Barcelona for å fortelle guttens far om tragedien, faren som Esteban er oppkalt etter. Faren Esteban aldri fikk møte. Manuelas møte med Barcelona blir et møte med et kunstnermiljø hun har forlatt for 18 år siden, et møte med skuespillere, homoseksuelle, transtvestitter, gravide nonner, prostituerte og et møte med sider av seg selv hun også har forlatt.
Alt om min far, en film av Even Benestad m/ Esben Ester Pirelli Benestad
Alt om min far er en personlig dokumentar om en respektert lege og transvestitt i den lille pietistiske byen Grimstad, regissert av den som best kan fortelle hans historie med varme, humor og ironi - hans egen sønn. Armert med et lite videokamera, og med tilgang til familiens nostalgiske super 8 mm filmer, har han laget et personlig portrett av sin far - Esben Esther Pirelli Benestad.
For barn og ungdom
Gutten i kjolen (2016) av David Walliams forf. ; Quentin Blake illustr. ; Sverre Knudsen over.
Kan en gutt elske både fotball og kjoler?
Dennis er en gutt som elsker å spille fotball. Han er faktisk den beste på skolen i fotball! Men han har en hemmelighet: Han elsker å gå i kjoler, faktisk elsker han det like mye som fotball! Han digger å lese motemagasiner og blir utfordret av den søteste jenta på skolen, Lisa, til å late som om han er hennes franske brevvenn, Denise. Dessverre blir han raskt avslørt, og det får konsekvenser. Laget hans skal nemlig spille finale i skolecupen, men rektor nekter han å spille! Hvorfor? Fordi Dennis ikke har brukt den skoleuniformen han skal i skoletiden! Under cupfinalen leder motstanderne ved pause, men heldigvis finner lagkameratene hans på noe lurt for å forsøke å vinne kampen. Det blir en morsom og annerledes avslutning på cupfinalen!
Eksperimentet : roman av Harald Nortun
Tvillingane Amund og Amanda skal på ferie til besteforeldra på Sørlandet. På toget finn dei ut at dei vil bytte namn og klede. Amund skal bli Amanda, og Amanda skal bli Amund. Guten skal bli jente, og jenta skal bli gut. Dei skal late som dei er kvarandre, eit eksperiment som berre skal vare ein kveld. Men så får dei uventa besøk som ikkje gjennomskodar spøken, og då blir det vanskeleg å byte tilbake …
Eksperimentet er ei spennande forteljing om eit tema som opptek mange barn: Fantasien om å vere motsett kjønn.
Omtalen er utarbeidet av forlaget.