Hva leter du etter?

En skam for stor til å settes ord på

Universitetet holdt nylig en konferanse om kvinner på flukt, asylpolitikk og menneskerettigheter. Biblioteket har bøkene.

I samarbeid med KIA, RIA og Amnesty International holdes det en spennende konferanse om et av samfunnets store utfordringer, nemlig kvinners erfaringer med asylprosessen, flyktningtilværelsen og skam. Papirløse flyktninger og asylbarn er andre emner som skal debatteres av noen av landets tydeligste stemmer, blant annet Jon Ole Martinsen (NOAS), Sven Mollekleiv (Røde Kors) og Aina Basilier Vaage (SUS).

Programmet for konferansen finner du her.

Biblioteket ønsker å bidra til konferansen ved å lage punktutstillinger med bøker og romaner som behandler temaene. Her er noen av bøkene:

Fagbøker

Norske asylmottak

Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg av Kari Gellein

Bokklubbens omtale: ""Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg", sa elleve år gamle Neda Ibrahim til Dagsrevyen da de besøkte det tidligere psykiatriske sykehuset i Dale, som i dag er Norges største asylmottak. I løpet av åtte måneder har fotograf Tine Poppe og forfatter Kari Gellein besøkt 28 barn på 10 ulike asylmottak i Norge. Noen av barna de har møtt er "usynlige", og kan av ulike årsaker ikke stå fram med sine historier. Fotografen og forfatteren vil med denne boka formidle barnas hverdag i Norge, deres tanker og refleksjoner i den vanskelige situasjonen de befinner seg i."

Tause skrik av Farida Ahmadi

Forlagets omtale: "Afghanske Farida Ahmadi har sett nærmere på hvordan minoritetskvinner som tilhører den sosiale underklassen i vårt velferdssamfunn, faktisk lever. De har problemer med å skaffe seg jobb, de har dårlig økonomi, de sliter med å forstå det politiske og institusjonelle systemet, og de har ofte liten frihet i sitt eget hjem. I tillegg møter de fordommer og forestillinger om hvem de er hos legen, på sosialkontoret, i skolen, på bussen, i butikken og i media. Forfatteren viser hvordan disse minoritetskvinnenes gjennomgående dårlige helse, befester Norge som et land med store helseforskjeller og klasseforskjeller. Og hun er opptatt av hvordan norsk politisk velvilje både skaper og forverrer deres problemer."

Suaads reise av Tormod Strand

Om kjønnslemlestelse. Bokklubben skriver:

"Store flyktningegrupper her i landet kommer fra land der over 80 prosent av jentene omskjæres. Der noen ser tradisjon og nødvendighet, ser andre barbari og grusomhet. I 2007 rapporterte NRK-journalist Tormod Strand om kjønnslemlesting i Somalia. Reportasjene gjorde at nordmenn for alvor fikk øynene opp for denne uskikken, og den norske regjeringen satte i gang umiddelbare tiltak mot omskjæring.

Kilden som åpnet dørene for Strand i Somalia heter Suaad Abdi Farah. I denne boka forteller hun for første gang om den dagen hun selv ble omskåret som 8-åring. Det er en dag hun aldri kommer til å glemme.

Omskjæring av kvinner foregår tradisjonelt i 30 land, først og fremst i Afrika. Skikken har spredt seg til vestlige land hos innvandrere fra områder der kjønnslemlestelse er vanlig."

Omskjæring - stopp

Omskjæring. Stopp. av Nina Foss

Ulovlig norsk av Maria Amelie

Om papirløses tilværelse i Norge.

Om håpet glipper, er alt tapt av Amal Aden

Om homofile flyktninger.

Rapport om vold mot kvinner i asylmottak av Elin Skogøy

Amnestys viktige rapport fra 2008.

Retter til vern som flyktning

Retten til vern som flyktning av Terje Einarsen

En alvorlig stor melding

Fra barn som søker asyl i Norge.

Nomade av Ayaan Hirsi Ali forside

Nomade av Ayaan Hirsi Ali

Fra Bokklubbens omtale:

"Ayaan Hirsi Ali forteller sin eksepsjonelle livshistorie og bidrar med sin sterke og viktige stemme i debatten om integrering. Hun er ikke redd for å stå på barrikadene. Hun har sterke meninger, og hun gir uttrykk for dem. Hun regnes som en av vår tids modige intellektuelle. I sin siste bokNomade forteller hun om oppveksten i Somalia, om bruddet med familien og oppholdet som asylsøker i Nederland og flukten til USA."

Flyktninger i asylsøkere i helsetjenesten av Reidun Brunvatne

Romaner

Bandehy, Lily: En slette av valmuer

Norli skriver: "Lily Bandehy (f. 1949) kommer fra en landsby sørvest i Iran. Hun er utdannet lærer, var politisk aktiv på venstresiden og i opposisjon til både sjahens regime og ayatollah Khomeini. Sammen med sine barn kom hun til Norge som politisk flyktning i 1988. Her har hun utdannet seg til psykiatrisk sykepleier. Romanen En slette av valmuer er hennes skjønnlitterære debut. Her blir vi presentert for to persiske kvinner, Jasi og Henna, parallelle historier som utspiller seg med mange års mellomrom. Jasi, en ung nomadekvinne som mot sin vilje blir giftet bort til den langt eldre Kamrankhan, den mektige herren som bodde i De førti søyler i Shiraz, men som finner sin egen vei i livet og inn i døden. Henna, en nåtidig flyktningekvinne som rekapitulerer sitt liv alene på et strandhotell i et nordisk land. Hun har flyktet med sine barn, fra ayatollahenes Iran og mannen sin, David, den eneste gjenværende arving til De førti søyler. Livet har vært stridbart, og Henna søker tilflukt også i sitt sinns irrganger, der hennes skjebnesøster Jasi dukker opp både som trøst og fristelse. To sterke kvinner som leseren ikke vil glemme."

Christopher, Lucy: Stjålet

Ungdomsroman.

Forlagets omtale: "Hun er 16 år og blir stjålet på en flyplass. Hun er på ferie med familien. Han tar kontakt med henne på flyplassen i Bangkok og spør om han kan få spandere noe å drikke. Det er akkurat som om hun har sett ham før, men hun klarer ikke å plassere ham. Han heller noe i drikken hennes. Viljeløst, som i en døs, blir hun tatt med til Australia. Der ute i den australske ørken har han planlagt og tilrettelagt alt for at de to skal bo sammen. Det er bare henne han vil ha. Og han har villet ha henne siden han så henne i England for mange, mange år siden. Han tenker at bare hun får tid på seg, vil hun elske ham. Og det merkelige er at hun blir glad i ham også - etter en stund. "

Nisja, Gunn Marit: Olivensteinen

Forlagets omtale: "Egypt 2011: Hoda er eneste datter i en familie som lever av turisme. Foreldrene presser på for å få henne giftet bort til et godt parti.
Hoda føler avsmak for kandidatene, og oppdager en kjærlighet som er så forbudt som den kan bli.
Norske Sigrid råder Hoda til å følge kjærligheten. Men med hvilke konsekvenser?"

Nuruddin, Farah: Knuter

Forlagets omtale: "Cambara er den flotte og skarpe heltinnen i Nuruddin Farahs nye roman. Hun har vært offer for vold, ikke i Somalia, men den typen brutalitet som ofte finner sted bak lukkede dører i Vesten. Og hun har mistet sin sønn under tragiske omstendigheter. Etter 20 år i eksil vender hun nå tilbake til Somalia for å lege sine smerter og prøve å vinne tilbake sitt barndomshjem som er overtatt av en krigsherre. Nuruddin Farah er i dag en av Afrikas viktigste forfattere. Han gir oss innsikt i et land vi alle burde gjøre oss bedre kjent med."

Gowda, Shilpi Somaya: Indias datter

Forlagets omtale: "Jentebarn har ingen verdi i India, så når Kavita føder en datter, tar ektemannen og dreper den nyfødte. Noen år senere føder Kavita nok en datter og trygler ektemannen om å få tilbringe én natt med barnet. Moren klarer å redde datteren ved å gi henne til et barnehjem, uten at mannen hennes oppdager det. I USA vokser Asha opp, og alt hun vet, er at hun er adoptert fra India. Hun legger ut på en intens jakt for å finne sine røtter. Kavita er dødssyk, og hennes angrende mann forsøker å oppfylle hennes siste ønske."

Thorfinn, Helena: Før flommen tar oss

Forlagets omtale:

"Sofia har fått jobb på den svenske ambassaden i Dhaka, og ektemannen Janne og deres to små barn følger med henne dit. De ser frem til å bo utenlands i noen år, men familiens møte med Bangladesh blir ikke helt som de hadde tenkt seg. De bli overveldet av mylderet av mennesker, den uendelige fattigdommen, korrupsjonen og urettferdigheten.

Samtidig brennes en ung kvinne til døde av sin mann og svigermor. Ingen i landsbyen reagerer, og de to søstrene hennes innser at en lignende skjebne venter dem. De flykter til storbyen og havner i Sofia og Jannes hus. To kulturer møtes, og noe nytt oppstår. Kan verden forandres – før flommen tar dem?"

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙