Ekte og oppdiktede amerikanske presidenter på film
Hver dag står han opp og tar avgjørelser som angår hele verden. Klart det blir gode filmer av sånt!
Noen presidentperioder er mer filmatisert enn andre. Jo mer dramatisk presidenthistorie, desto flere filmer. Det er ingen tilfeldighet at det finnes få filmer om Gerald Ford og George Bush senior, for å si det sånn.
Klikk på titlene for å låne på Sølvberget:
Abraham Lincoln (president 1861-65) er en av USAs mest respekterte presidenter. Han ble portrettert av Daniel Day-Lewis i filmen Lincoln, som Day-Lewis vant Oscar for. Henry Fonda spilte presidenten i en film som John Ford regisserte i 1939, Young Mr. Lincoln. Blant de mer kuriøse presidentfilmene er Abraham Lincoln: Vampire hunter, hvor Lincoln jakter på blodsugere som vil ta makten i landet. John F. Kennedy (1961-63) regjerte i knapt tre dramatiske år. Olivers Stones JFK handler om drapet på Kennedy i 1963, presenterte saken for en ny generasjon, og er blant høydepunktene i Stones karriere. Kennedy var president under Cuba-krisen, som står sentralt i Thirteen days. I vinter kommer forresten Jackie, om Kennedys enke Jaqueline Kennedy, med Natalie Portman i tittelrollen. Richard Nixon (1969-74) er tidenes mest skandaliserte amerikanske president. Han ble tvunget til å trekke seg etter Watergate-saken, som Washington Post-journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein dekket. Deres bok ble til film med Robert Redford og Dustin Hoffman i hovedrollene. Oliver Stone har laget film om president Nixon også, hvor Anthony Hopkins er nesten like skummel som da han spilte Hannibal Lecter. Frost/Nixon tar for seg et knippe intervjuer som journalist David Frost gjorde med Nixon etter at han hadde gått av. Elvis & Nixon er filmen om møtet mellom Elvis Presley og Richard Nixon. George W. Bush (2001-09) sin vei til toppen skildres i dokumentaren Bush's brain, som hevder at den republikanske strategen Karl Rove trakk i trådene som førte Bush til toppen (ikke akkurat banebrytende nyheter). Bush-dynastiet står sentralt i Bush family fortunes, som også tar for seg det kontroversielle valget i 2000. Og ja: Oliver Stone har selvsagt lagd film av Bush liv i Det hvite hus, W.
Fiktive presidenter og valgkamper på film, til låns på Sølvberget:
Air force one: Harrison Ford som handlekraftig president når flyet hans blir kapret. Minneverdig skurkerolle av Gary Oldman. Kandidaten: Det er ikke lett å være kvinnelig politiker i USA på film heller. Joan Allen i hovedrollen som visepresidentkandidat. Wag the dog: Humrekomedie om spinndoktorer. Dustin Hoffman og Robert De Niro i rollene. Maktens menn: Idealistisk valgkampmedarbeider må skitne til hendene. George Clooney regisserte. Primary colors. John Travolta og Emma Thompson som maktsøkende ektepar i primærvalgkamp. Ligner ganske mye på et demokratisk ektepar du har sett mye til.