Damer du skulle ha møtt
Kvinnedagen
Det er 102 år siden første gang kvinnedagen ble markert i Norge. Da avholdt kvinneforbundet i Arbeiderpartiet et folkemøte for fred i Oslo. Oppslutningen i Norge var ikke så stor de første årene. Etter 2. verdenskrig kom den regelmessige, offisielle feiringen i gang. Men det var først i 1972 at Kvinnefronten tok initiativ til en større markering i Oslo 8. mars, og 1970-tallet var storhetstid for dagen. 1976 var året med flest deltakere i tog, hovedparolen var retten til selvbetjent abort. I 2014 engasjerte abortsaken igjen, og deltakelsen i tog fikk en ny topp.
På Sølvberget har vi en rekke bøker om kvinnesakens historie, om kvinner i andre land, og utfordringer kvinner møter i Vesten i dag. Her er et lite knippe anbefalinger for deg som vil lese mer om feminisme og likestilling. Vi har også stilt ut flere bøker i 3. etasje på Sølvberget.
Jenny Jordahl og Marta Breen har blitt et radarpar når det gjelder å skrive og tegne om feminisme. Den nyeste boka er «60 damer du skulle ha møtt», ei bok om kvinner som har vært viktige gjennom historien. Dette er en tegneseriebok, og de fleste kvinnenes historie fortelles over seks ruter. Boka er gitt ut for å vise fram viktige kvinner gjennom historien. Forlaget skriver: «8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. 87 prosent av alle omtalte personer i de vanligste svenske lærebøkene er menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner…» Tidligere har de samarbeidet om bøkene "F-ordet" og "Den store rumpefeiden", som du også kan låne på biblioteket.
Jomfruhinner og hijab av Mona Eltahawy
I november 2011 ble Mona Eltahawy angrepet av politiet under den egyptiske revolusjonen, noe som førte henne inn i det internasjonale søkelyset. Hun svarte med den banebrytende artikkelen «Hvorfor hater de oss?» - der «de» var muslimske menn, og «oss» var kvinnene. Artikkelen utløste en enorm debatt. Eltahawy reiste rundt i hele Midtøsten og Nord-Afrika for å møte kvinner og høre deres historier. «Jomfruhinner og hijab» er hennes appell på deres vegne. Boken beskriver ærlig hvordan kvinner i araberlandene brutalt undertrykkes, fysisk og psykisk - hvordan de reduseres til jomfruhinner og hijaber. (Omtalen er utarbeidet av BS)
Betzy Kjelsberg av Magnhild Folkvord
Kvinnesaksforkjemparen Betzy Kjelsberg (1866-1950) gjorde mykje ingen kvinner hadde gjort før henne. Ho var den første kvinna som sykla i Drammen, den første kvinnelege fabrikkinspektøren, den første kvinna i sentralstyret i paritet Venstre og den første kvinna som tok ordet på arbeidskonferansen i Washington. Magnhild Folkvord har skrive den første biografien om ei modig kvinne som våga seg inn på område der menn tidlegare rådde grunnen åleine. (Omtalen er utarbeidet av BS.)
Do it like a woman av Caroline Criado-Perez
Hver dag, over hele verden, gjenoppfinner og redefinerer kvinner hva det vil si å være kvinne i kulturer hvor makt, privilegier eller grunnleggende friheter altfor ofte likestilles med å være mann. I denne boka presenterer Caroline Criado-Perez, en av de mest høylytte og utholdende feminister i sin generasjon, noen av disse banebrytende kvinnene. Vi møter den første kvinnen som krysset Antarktis alene, en kvinnelig jagerflyger i Afghanistan, en klimaaktivist som blir hørt, en chilensk revolusjonær som har blitt politiker, de russiske punkerne som aksjonerte mot Putin, og den iranske journalisten som våget å vise sitt eget hår. (Omtalen er utarbeidet av BS)
En punkbønn av Susanne Christensen
I «En punkbønn» utforsker Susanne Christensen punkens feministiske uttrykk - musikalsk, politisk og litterært. Gjennom reiser og møter med musikere og aktivister reflekterer forfatteren rundt den feministiske punkbevegelsen Riot Grrrl, som ble startet av unge jenter i USA på 90-tallet. Leserne møter musiker og forfatter Ian Svenonius og Johanna Fateman, som hadde sentrale roller i Riot Grrrl-bevegelsen i USA. Christensen undersøker konteksten rundt Pussy Riots punkaktivisme i det offentlige rom i 2012. I Berlin tas leseren med på en anti-Barbie-demonstrasjon, og i Skandinavia møter vi musikeren Jenny Hval og forfatteren Olga Ravn.
Kvinnejobber, mannsjobber og innvandrerjobber av Julia Orupabo
Hvorfor oppfattes noen arbeidsoppgaver og yrker som «kvinnejobber», «mannsjobber» og «innvandrerjobber»? Hva betyr det egentlig når studenter opplever etnisitet som en barriere i noen profesjoner, mens det blir ansett som en fordel for å lykkes i andre? Kan etniske minoriteters inntog i kjønnstradisjonelle yrker bidra til å kaste lys over det at det norske arbeidsmarkedet er blitt mindre kjønnssegregert?
Hundre kvinner av Kari Gjerstadberget
I denne boken forteller hundre kvinner sin livshistorie. De kommer fra hele landet, fra alle samfunnslag. Noen er kjent fra akademia, politikk, kunst og scene, mange er hverdagshelter. Felles for dem alle, er at de er over 70 år og har levd i Norge på samme tid. Hvordan var det å vokse opp i en tid da forventningene til kvinner og menn var helt ulike, og få kvinner fikk utdannelse? Hvordan var det å bryte barrierer i en mannsdominert verden? Fortellingene deres danner et bilde av norsk sosial- og kvinnehistorie fra store deler av det siste hundreåret.
Fortiede alternativer : kvinner som har tenkt av Gro Rørstadbotten
Dette bokprosjektet er initiert av professor Berit Ås, og presenterer 35 kvinners forskning og tenkning. Kvinners bidrag er ofte fraværende i fagboklitteraturen eller forskningen generelt. Målet med boka er å få folk til å tenke, inspirere og skape debatt om tankene som blir lagt fram. Blant kvinnene som blir presentert er Astrid LIndgren, Simone de Beauvoir og Wangari Maathai.
Les gjerne disse artiklene fra tidligere års kvinnedag.