Bøker om 22. juli til bruk i videregående skole
Under ser du forslag til bøker til bruk i videregående skole. Vi har også lagt med en bok som tar opp temaet ekstremisme, og en link til NRK sin podcast "Hele historien" om 22. juli.
Søstre: min historie etter Utøya, av Mariangela Di Fiore
I 2011 drar 17 år gamle Cathrine og søsteren Elisabeth sammen til Utøya for å oppleve vennskap og samhold og å drømme om fremtiden. De første dagene er fylt med latter og glede, men så skjer det utenkelige – og bare én av søstrene kommer hjem igjen.
Ti år har gått siden dagene på Utøya.
Dette er Cathrines historie om tiden før, under og etter hendelsene som endret både henne og Norge for alltid.
Det er en historie om sorg, håp og om en ny fremtid – og om å gå fra å være en som overlever til å være en som lever. Omtalen er utarbeidet av forlaget Vigmostad Bjørke.
Ubesvart anrop, av Nora Dåsnes
Rebekka og Fariba begynner på videregående høsten 2011, en knapp måned etter 22. juli. Fariba melder seg inn i AUF. Rebekka kjente ingen av dem som døde. Hun prøver å være en av de som tar hverdagen tilbake ved hjelp av revy, fester, venner og skole og Daniel med det krøllete håret. Men Rebekka tenker likevel hele tiden på det som skjedde. En fortelling om å lete etter mening, om sorg, angst og utenforskap - og om hvor viktig det er å nå ut til hverandre selv om det kan være vanskelig. Grafisk roman. Omtalen er utarbeidet av BS
22. juli og alle dagene etterpå, av Tonje Brenna
Tonje Brenna var 23 år og generalsekretær i AUF da terroren traff Utøya i 2011. I denne boken forteller hun om opplevelsene på selve dagen, hvordan det var å stå i tap og sorg etter anslaget og ansvaret og den turbulente tide som fulgte. Hun snakker om hvordan det var å bli voksen, å få egne barn og prosessen med å bearbeide de voldsomme hendelsene. Gjennom minner og erfaringer danner Tonje Brenna et grunnlag for å fortsette den viktige samtalen om 22. juli med både barn og voksne. Omtalen er utarbeidet av BS.
Vi puster fortsatt, av Yohan Shanmugaratnam
Klassekampen-journalist Yohan Shanmugaratnam, bruker i denne boken sin egen historie og familiebakgrunn for å berette om det flerkulturelle, om rasisme og det å være «den andre» i et Norge som har blitt påvirket og forandret etter drapet på Benjamin Hermansen, anslaget mot tvillingtårnene i New York, 22. juli og politidrapet på George Floyd. Omtalen er utarbeidet av BS.
Hjertet mot steinen: en overlevendes beretning fra Utøya, av Adrian Pracon
Den 22. juli 2011 står AUFer og norskpolakk Adrian Pracon (21) ansikt til ansikt med Anders Behring Breivik på Utøya. Pracon ber for sitt liv, men innser innerst inne at han skal dø. I et par lange sekunder venter han på skuddet som skal ende livet hans. Men massemorderen senker våpenet sitt, snur seg og går. Antakelig vil vi aldri få vite hvorfor Adrian fikk leve, mens andre så nådeløst ble nektet. Men det vi vet er at dette skjebnesvangre møtet er mellom en som akkurat har meldt seg inn i samfunnet, og en som har viet ti år av livet til et brutalt angrep på det. Fra sykehussengen var Adrians budskap utvetydig: Ingen terrorhandling, samme hvor brutal, vil rokke ved hans engasjement. Ved å fortelle sin historie ønsker Pracon å videreformidle dette engasjementet og hedre sine venner som døde for å ha dyrket det. Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm.
Lever: Utøya 22.7, av Emma Martinovic
Emma Martinovic (f. 1992) er fylkesleder i Vest-Agder AUF og overlevde massakren på Utøya 22. juli 2011. Hun startet bloggen utoyahelvette.blogg.no for å bearbeide hendelsen og sine egne traumer og følelser i tiden etter, og disse tekstene danner grunnlaget for boka hennes. Emma forteller om den grusomme julidagen, hvordan hun overlevde, og hvordan hun kjemper for å finne veien tilbake til et vanlig liv. Hun skriver om frykt, tap, savn og sorg med en livserfaring ingen mennesker burde ha. Men boka er også en hyllest til livet, til vennskap og kjærlighet som aldri vil forsvinne. Gjennom det vonde og tunge lyser det takknemlighet over det å være menneske, og en sterk forpliktelse til å leve videre med arven fra de som mistet livene sine. Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm.
21. juli: en kjærlighetshistorie fra Utøya, av Kristoffer Berg
En fortelling fra virkeligheten om kjærlighet og sorg, om livet og døden. Vi blir kjent med Guro Vartdal Håvoll og Kristoffer Berg, som delte en uvurderlig og altfor kort tid sammen. Historien har sitt utspring i tragedien på Utøya, men fokuset er likevel ikke hendelsene her. Forfatteren vektlegger fremfor alt de gode minnene og hvordan 21. juli ble den viktigste dagen av dem alle. Han filosoferer også over livet fra ståstedet til et ungt og sorgfylt sinn. Hvordan takles et mørke og en sorg så stor? Hva vil det si å ha følelser for noen som ikke er her lenger? Og lever kjærestens bevissthet videre etter døden? Omtalen er utarbeidet av Aschehoug.
Ekstremisme, av Kristian A. Bjørkelo
Når ein snakkar om ekstremisme meiner ein ulike ytterliggåande politiske og religiøse førestillingar og gjerningar, som terrorisme, og forsøk på tvinge samfunnet til å endre seg i ei heilt ny retning. Gjennom ulike dømer og forteljingar syner boka ulike sider av ekstremismen. Dette i eit kunnskapsrikt, humoristisk og provoserande språk. Her kan ein blant anna lese om kva terror er, om det finst døme på legitim terror, kva ein kan kalle ekstreme ytringar, og når blir ein ekstremist. Omtalen er utarbeidet av BS.
NRK Radio: 22 juli - Hele historien
En podcast 8 deler av Line Alsaker og Kjetil Saugestad om 22 juli.