Bøker om 22. juli 2011
Aller først kom minnebøkene om de første dagene etter hendelsene. Mange bilder og få ord. Etterhvert kommer de øyenvitneskildringene og de personlige opplevelsene.
-Jeg lever, pappa : 22. juli - dagen som forandret oss av Siri Marie Seim Sønstelie og Erik H. Sønstelie kom litt ut på høsten. Siri Marie var på AUFs sommerleir på Utøya. I boka forteller hun og hennes faren om hvordan de opplevde de kaotiske timene - og tida etterpå. Det er ikke bare deres opplevelser som kommer fram i boka, de har også snakket andre overlevende som forteller sin historie. Pårørende til flere av ungdommene som døde, kommer også til orde. Gripende fortellinger, alle sammen.
Personlige beretninger
Prableen Kaur er ei annen jente som var på Utøya. Om hennes bok Jeg er Prableen, har kollega Mette Langeland skrevet: "I 2011 var Prableen 19 år og deltok på sommerleiren på Utøya. Vi blir i denne boka kjent med ei utrolig reflektert jente, som opplever det verste av det verste. Boka gjør at jeg blir glad av å tenke på hvor mange spirende politikere vi har her i landet, og er bare en brøkdel som Prableen, vil det gå oss veldig godt. Samtidig forteller Prableen om møter med flere spirer vi aldri får møte."
Mette anbefaler også 21. juli, av Kristoffer Berg. Denne boka handler om 21. juli, "dagen da han ble kjæreste med vakre Guro Vartdal Håvoll. Boka gir oss innblikk i sorgen etter 22. juli, men den er også en utrolig fin kjærlighetshistorie. 21. juli er verdt å lese bare fordi forsida er så utrolig nydelig."
Aase Margrethe og Bjørn Juvet var blant dem som ferierte ved Tyrifjorden da skuddene falt. I boka Med livet som innsats forteller det om kaoset som oppsto og campingturistenes innsats i redningsarbeidet på landsida.
Om rettsaken
Det er kommet flere bøker om rettsaken mot Anders Behring Breivik. Saken fikk bred dekning i mediene, men det som gjorde mest inntrykk på meg, var Aftenpostens journalist Kjetil S. Østlis ukentlige oppsummeringer i essayform. Disse er nå utgitt i boka Rettferdighet er bare et ord - Dessverre uten Arne Nøsts illustrasjoner, som ga dem en ekstra dimensjon, men tekstene støtt på egne bein.
Morgenbladet hadde engasjert Kristopher Schau til å referere fra rettsaken. Også dette er blitt en svært leseverdig bok: Rettsnotater.
Man kommer ikke utenom terroristens forsvarer, Geir Lippestad, i denne sammenhengen. Hvordan oppleves det å være forsvarer i denne saken? Det skriver Lippestad om i Det vi kan stå for.
Er det mulig å forstå?
"Forfatteren Aage Borchgrevink tar for seg store og vanskelige spørsmål etter 22. juli-tragedien: Hvordan kunne vestkantgutten Anders Behring Breivik ende som en av de verste terroristene i Europa etter andre verdenskrig?
Han skriver om Breiviks barndom og ungdomstid, forholdet til foreldrene og miljøene han var i for (om mulig) å prøve å forstå eller forklare hvorfor han ble den han ble. Her er også historien om Utøya og norsk arbeiderbevegelse, og om båtheltenes prisverdige redningsaksjon. En lesverdig bok!" Sølvbergets Carolyn Fjeld anbefaler Borchrevinks bok En norsk tragedie : Anders Behring Breivik og veien til Utøya, som han forøvrig fikk kritikerprisen for.
Det er også skrevet mye om de ideologiske strømingene som Anders Behring Breivik er inspirert av. Ivar Ørstavik kommenterer noen av disse bøkene i et essay i tidskriftet Prosa.
Og hvordan forklarer man 22.juli til et barn? Det har Vidar Kvalshaug forsøkt å gi svar på i boka Det var en gang en sommer. Den passer godt til høytlesning og som utgangspunkt for samtale om terroren på Utøya. Les mer om boka på barnebokkritikk.no.
Ofte kan man finne forståelse, trøst og erkjennelse gjennom bøker og film. Hendelsene 22. juli 2011 er bakteppe eller tema i både skjønnlitteratur og spillefilm. Erik Poppes Utøya er en sterk beretning om hvordan det må ha vært der de 72 minuttene marerittet varte: kaos og frykt.
Skjønnlitteratur
Til årets Kapittel kommer Aina M. Ertzeid som har skrevet boka 15:25. Denne handler om Agnes som var i høyblokken da bomben gikk av. 15:25 er en roman om livet i høyblokken før 22. juli, om forventningene som stilles til dem som ble rammet, og om hvordan forhistorien kan være avgjørende for tiden etterpå.
Eivind Hofstad Evjemo kommer også til Kapittel. Hans roman Velkommen til oss handler om et par som sørger over sønnens død i en båtulykke åtte år før 22. juni 2011. 22. juli 2011 blusser sorgen opp igjen. Hvordan sørger man i skyggen av en nasjonal tragedie? Velkommen til oss er en roman om å befinne seg i utkanten av den store katastrofen, men likevel dras inn i det emosjonelle dragsuget.
Sju dagar i august av Brit Bildøen beskriver et ektepar som mistet datteren i terroren, og åtte år senere sliter med sorgen. I løpet av en uke, fører små hendelser til at ting i tilværelsen slår sprekker.
Har vi lært noe?
Norge var ganske uforberedt på 22. juli-terroren, og det ble satt i gang granskninger og rapporter. Landet vårt ble forandret og mange fikk livet sitt brutalt endret og måtte mestre en ny hverdag, og ettervirkningene av tragedien er virkelighet for mange. Dette beskrives i de to bøkene Etter sjokket og Fra sjokk til mestring, der mange av ofrene og de etterlatte har bidratt.
Se den fullstendige listen over bibliotekets bøker m.m. om 22. juli-terroren.