5 kjappe tegneserietips: Realisme
De siste tiårene har det dukket opp en riktig mange virkelig gode biografier og selvbiografier. Og det at verden rundt oss også har blitt til tegneserier. Her er noen få eksempler på serier jeg vil anbefale. Og når det gjelder den første serien, ble dette innlegget skrevet før uhyrlighetene startet mellom Israel og Palestina og forskrekket oss alle.
1. Exit wounds
Exit wounds er en historie fortalt fra israelsk side under den palestinske intifadaen. Hovedpersonen er en ung kvinne på leting etter noe. En skulle tro at fordømmelsen av de palestinske selvmordsbomberne ville bli et sentralt tema i denne historien, men i stedet fokuseres det på mellommenneskelige relasjoner: Hvordan hverdagen preges av det å leve med trusselen om en plutselig død, både ens egen og andres, uten noen fordømmelse av dem som står bak. Israelske Rutu Modan har både skrevet og tegnet denne historien de fleste av oss burde ha lest.
2. A taste of chlorine
A taste of chlorine er en historie uten noe annet enn en fortelling tatt ut fra en helt vanlig hverdag. Det gjør den triviell og enestående. En ung mann får ryggproblemer, og blir gitt anbefalingen om å starte å svømme. Han gjør det, og går til svømmehallen. Det er her mesteparten av handlingen utspiller seg. Han starter å gå dit regelmessig, observerer andre faste besøkende og en kvinne han veldig gjerne skulle blitt bedre kjent med. Alt i alt en fantastisk serie av Bastien Vivès.
3. Room for love
Room for love er en kjærlighetshistorie som snur stereotyper en smule på hodet. Tegnet og fortalt av britiske Ilya (Ed Hillyear). En bittersøt historie om kjærlighet og de vanskelighetene aldersforskjeller kan utgjøre. En enslig middelaldrende kvinne møter en ung mann som viser seg å være hjemløs. Hun har et ledig rom i leiligheten sin og inviterer ham til å flytte inn der. Forholdet utvikler seg gradvis og ender opp med et fysisk sådan. Så var det dette med forskjellen i alder og spesielt hennes usikkerhet. Igjen en nydelig historie fortalt mesterlig.
4. Daytripper
Daytripper kan kanskje ikke sies å være den mest realistiske seriene av disse fem. Allikevel hører den hjemme her med sitt snev av magisk realisme. En serie hvor en blir fortalt kapitler av vår hovedpersons liv.
Historien hopper frem og tilbake i tid, og det er hendelser fra ham som barn til alderdom og et liv levd. Det som er gjennomgangstema er at han dør på slutten av hvert kapittel. Hvorfor dette skjer, er opp til leseren å finne ut av og forstå. Det som også er spennende med denne serien, er at den er tegnet og skrevet av de brasilianske brødrene Fabio Moon og Gabriel Ba. En serie en har godt av å lese.
5. Lucille
Lucille er en serie for de litt mer spesielt interesserte, og for alle som vil se hva tegneseriemediet kan bli og kanskje burde bli. Ludovic Debeurme går bort fra det vanlige ruteoppsettet på sidene og lar bildene nesten gli over i hverandre. Og dette lykkes han med virkelig glimrende. Historien er ikke så kompleks. Lucille er en ung pike som ikke er fornøyd med tingenes tilstand i hjemmet. Ergo går hun til det skritt å rømme hjemmefra. Hun treffer en ung mann som ikke er noen svigermors drøm. De slår følge og Lucilles situasjon forvitres videre.
Det jeg kan si om denne serien er at jeg lot meg imponere av både innholdet og utførelsen.