Hva leter du etter?
Karibisk suite av Hugo Pratt

5 kjappe tegneserietips: Hugo Pratt

Jeg vil ofte si at jeg ikke er blant de kjappeste. Det tok meg flere år før jeg innså at Hugo Pratt (1927-1995) var en av de fremste serieskaperne noensinne.

Hva som til slutt overbeviste meg var en enkel rute i Balladen om det salte hav. Et portrett av hovedpersonen Corto Maltese. Levendegjort med noen helt enkle pennestrøk. Fra da av var jeg solgt, og har siden prøvd å lese så mye jeg kan av denne serieskaperens produksjon.

1. Ørkenens skorpioner

En serie på fire album, hvor handlingen er lagt til Nord- og Øst-Afrika i 1941. Her forteller Pratt om The long range desert group, som ofte opererte bak fiendens linjer. Denne gruppen ble senere grunnlaget for spesialenheten SAS i det britiske forsvaret. Vår hovedperson er polske Koinsky.

Det første albumet, med samme tittel som serien, er en historie som forteller om krigens grusomheter, vennskap og forræderi. De tre neste historiene er mindre fokusert på å skildre en realistisk fremstilling, men blir mer fokusert på karakterer og disses betraktninger. Uansett en fortreffelig serie!

2. Fort Wheeling

En fortelling om dette fortet og hvor viktig det viste seg å være i den engelsk-franske krigen i Nord-Amerika på 1700-tallet. Denne krigen er og bakteppet for James Fenimore Cooper`s Den siste mohikaner.

Det at partene klarte å involvere så mange av indianerstammene i forsøket på å ta kontroll over denne delen av det amerikanske kontinentet. Dette skildrer Pratt glimrende, og denne historien ble utgitt på norsk i bladet Colt i 1986.

3. Koinsky fortæller

Dette er en samling av kortere krigshistorier Pratt gjorde for det britiske forleggeren DC Thompson på 50- og tidlig 60-tall. Disse er bundet sammen av Koinsky som vi og møtte i Ørkenens skorpioner.

Her har ikke helt funnet frem til den stilen som senere skulle bli hans kjennemerke. Historiene i seg selv er nokså like det dette forlaget har gitt ut både før og senere. Eksempler på dette kunne man se i serier her hjemme som Kampserien og På vingene.

4. El Gaucho og Indian summer

To grafiske romaner hvor Pratt skrev manus og italienske Milo Manara tegnet. El Gaucho har handling fra en britisk fregatt og landgangen i Buenos Aires i 1812. Samme år som britene inntok Washington D.C. og brente deler av byen til grunnen.

Vi får følge flere av mannskapet og noen siviles forsøk på å skape seg en fremtid i dette landet. Det betyr for soldatene at de deserterer, og for det er det dødsstraff. Kanskje ikke Pratts mest inspirerte historie, men Manaras tegninger veier opp for det.

I Indian summer er vi i de nye koloniene i USAs østkyst på 1600-tallet. Historien har hentet noe av inspirasjonen fra Hekseprosessene i Salem. Puritansk kristne råder i denne byen og konflikter oppstår med de opprinnelige innvånerne og blant byens innbyggere. Igjen fabelaktig tegnet av Manara.

5. Corto Maltese

Serien hadde sin debut i 1967, og er utgitt komplett i tolv bind av Minuskel forlag her hjemme. Corto er sønn av en sjømann og heks fra Malta. Handlingen er lagt til tiden før 1. verdenskrig og frem til hvor Corto forsvinner under den spanske borgerkrigen.

Vår hovedperson er ofte mer en tilskuer enn en aktiv deltager i flere av disse historiene. Alltid med en reservert distanse. En av historiene jeg vil trekke frem her er Legenden om Venedig. Hvor Pratts egne barndomsminner blir en viktig del av handlingen. Hans minner kobles med det som er denne byens fascinerende og langvarige historiske betydning.

Fire av albumene i serien består av kortere historier og de kan en gjerne starte med. Historien starter i Ungdom som utspiller seg under den japansk-krigen. Først publisert var Balladen om det salte hav.

Når det gjelder disse anbefalingene så har biblioteket bare historiene med Corto Maltese (både sorthvitt og i farger) og El Gaucho og Indian Summer samlet i The Milo Manara Library.

Resten skulle kunne skaffes på fjernlån.

Lån på Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙